« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-01-03 11:09:17
Temat: [chwale bardzo] Sezamowiec wg JiniNa poczatek link: http://tinyurl.com/53wjm
Ciasto wzbudzilo powszechny entuzjazm i zniknelo jako pierwsze. Bardzo
oryginalny smak. Nikt nawet nie rozpoznal chalwy jako skladnika masy :).
Masa niestety mi sie zwarzyla, chyba za dlugo gotowalam, tluszcz mi sie
oddzielil. Zlalam ten tluszcz a reszta posmarowalam ciasto. Nie wiem, jak
byloby w oryginale, ale tak tez bylo smaczne, a troche mniej kaloryczne ;).
Cos mam ostatnio pecha, jak nie polewa sie warzy, to masa...
Nastepnym razem zrobie Sezamowca na bazie plackow miodowych. Planuje upiec 3
placki, w tym jeden z sezamem, jak w powyzszym przepisie. Zrobie tez druga
mase, z budyniu i przeloze placki tymi dwiema masami. Dam znac jak wyszlo
(tylko nie wiem, kiedy to zrobie...).
Jako drugie ciasto upieklam pieguska i tez przy okazji go chwale, bo warto
:). Przepisy na obydwa ciasta poszly w swiat :).
--
Pozdrawiam,
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2005-01-03 13:43:18
Temat: Re: [chwale bardzo] Sezamowiec wg Jinioch... urosłam i o mało nie wybiłam głową sufitu w pracy :-D
Spróbuj mojego eksperymentu z jabłkami i z plackami miodowymi - u mnie to
ciacho zrobiło furrorę:
http://tinyurl.com/5h5vn
pozdrawiam serdecznie
Jini - piernikowy aniołek ;-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-01-03 15:01:30
Temat: Re: [chwale bardzo] Sezamowiec wg JiniJini wrote:
> och... urosłam i o mało nie wybiłam głową sufitu w pracy :-D
>
> Spróbuj mojego eksperymentu z jabłkami i z plackami miodowymi - u
> mnie to ciacho zrobiło furrorę:
>
> http://tinyurl.com/5h5vn
>
Chetnie, przy najblizszej okazji.
Czy "masa budyniowa - od ciasta z masą budyniową" to budyn ucierany z
maslem?
--
Pozdrawiam,
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-01-04 06:27:27
Temat: czas na ciasto z musem jabłkowym :-)> Czy "masa budyniowa - od ciasta z masą budyniową" to budyn ucierany z
> maslem?
tak - budyń ucierany z masłem :-)
Zrobiłam go tak:
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
15 dkg pudru
cukier waniliowy
1 kostka masła
1/2 litra mleka
Z mleka, cukru waniliowego i mąki zrobiłam budyń. Po ostudzeniu utarłam z
margaryną i pudrem po łyżce. Powstały krem trzeba podzielić na 4 części.
a kremy z jabłek tak:
1 kg jabłek
1 szkl cukru
1 galaretka czerwona
1 galaretka żółta
Obrane jabłka zetrzeć na tarce i gotować do miękkości. Galaretki rozpuścić w
1/2 szkl wody /oddzielnie/. Usmażone jabłka podzielić na 2 części. Do jednej
dodać galaretkę czerwoną a do drugiej żółtą.
dodatkowo potrzeba biszkopt z 6 jaj i dwa placki miodowe.
Placek miodowy zrobiłam tak /przepis na 2 placki/:
30 dkg mąki
15 dkg margaryny
2 łyżki miodu
1 łyżeczka sody
2 łyżki kwaśnej śmietany
20 dkg cukru
1 jajo
Składniki wymieszać. Zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części i piec
/oddzielnie/ 160-180 st., 40 min
No i najważniejsze - przekładanie:
1)placek miodowy
2) cieniutka warstwa masy budyniowej
3) warstwa musu jabłkowego wymieszanego z galaretką czerwoną
4) cieniutka warstwa masy budyniowej
5) biszkopt
6) cieniutka warstwa masy budyniowej
7) warstwa musu jabłkowego wymieszanego z galaretką żółtą
8) cieniutka warstwa masy budyniowej
9) placek miodowy
10) polewa czekoladowa
Ciasto bardzo dekoracyjne i pyszne... :-))
Jini - anioł kobieta ;-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-01-04 07:42:05
Temat: Re: czas na ciasto z musem jabłkowym :-)Jini wrote:
Dzieki :). Upieke, hmm... nie wiem kiedy, ale upieke :). A z wrodzonego
lenistwa i niecheci do pieczenia biszkoptow, zastapie biszkopt kupnymi
biszkoptami-jezyczkami.
>
> Ciasto bardzo dekoracyjne i pyszne... :-))
Moje pewnie bedzie mniej dekoracyjne...
Jeszcze raz dziekuje :*.
--
Pozdrawiam,
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-01-04 10:18:50
Temat: Re: czas na ciasto z musem jabłkowym :-)>> Ciasto bardzo dekoracyjne i pyszne... :-))
>
> Moje pewnie bedzie mniej dekoracyjne...
> Jeszcze raz dziekuje :*.
eee tam ;-)
może spróbuj z gotowym, okrągłym biszkoptem, a ciasta na miodzie upiecz na
dużej, okrągłej tortownicy - wtedy nic nie ubędzie z dekoracyjności ciacha
:-))
tylko nie wiem jak to wtedy z proporcjami będzie hmm hmm...
buziaki! Jini.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-01-04 10:59:34
Temat: Re: czas na ciasto z musem jabłkowym :-)Jini wrote:
>>> Ciasto bardzo dekoracyjne i pyszne... :-))
>>
>> Moje pewnie bedzie mniej dekoracyjne...
>> Jeszcze raz dziekuje :*.
>
> eee tam ;-)
> może spróbuj z gotowym, okrągłym biszkoptem, a ciasta na miodzie
> upiecz na dużej, okrągłej tortownicy - wtedy nic nie ubędzie z
> dekoracyjności ciacha :-))
Nieeee, niedobre sa te kupne biszkopty. W sumie moze nie bedzie tak zle z
tymi jezyczkami, w koncu w tiramisu tez takie sa, a ciasto ladnie wyglada.
> tylko nie wiem jak to wtedy z proporcjami będzie hmm hmm...
Proporcje latwo przeliczyc, znajac srednice tortownicy oraz wymiary blachy
prostokatnej, ze wzorow na powierzchnie (bo wysokosc ciasta jest taka sama).
Czyli: tortownica o średnicy 28 cm ma powierzchnię:
Pi * 14 do kwadratu = 615,44 cm2
Blacha prostokątna - nie pamiętam rozmiarów, ok. 20x30 cm = 600 cm2
Z proporcji wynika, ze ilosc ciasta nalezy zwiekszyc o 2%, czyli w praktyce
ilość ciasta pozostaje ta sama :).
Oczywiście, jeżeli założyłam nieprawidłowe wymiary blachy prostokątnej, to
proporcje ulegną zmianie.
--
Pozdrawiam,
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-01-04 11:23:54
Temat: Re: czas na ciasto z musem jabłkowym :-)hehehehe :-))
a wiesz Aniu, że ja skonczyłam studia z matematyki - to w ramach ciekawostki
:-)))))))
Jini.
> Proporcje latwo przeliczyc, znajac srednice tortownicy oraz wymiary blachy
> prostokatnej, ze wzorow na powierzchnie (bo wysokosc ciasta jest taka
> sama).
> Czyli: tortownica o średnicy 28 cm ma powierzchnię:
> Pi * 14 do kwadratu = 615,44 cm2
> Blacha prostokątna - nie pamiętam rozmiarów, ok. 20x30 cm = 600 cm2
> Z proporcji wynika, ze ilosc ciasta nalezy zwiekszyc o 2%, czyli w
> praktyce
> ilość ciasta pozostaje ta sama :).
> Oczywiście, jeżeli założyłam nieprawidłowe wymiary blachy prostokątnej, to
> proporcje ulegną zmianie.
> --
> Pozdrawiam,
> Ania
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-01-04 11:48:57
Temat: Re: [chwale bardzo] Sezamowiec wg Jini
A ja Aniu, na dłuuuugi czas pozostanę przy "Królewcu" wg. Twojego przepisu.
Dla mnie i dla rodzinki - rewelacja. Nie za słodkie i bajecznie rozpływające
się w ustach :))
Dzięki.
--
Pozdrawiam
Dorota
*Strange kind of woman
Użytkownik "A.L." <a...@n...pl> napisał w wiadomości
news:crb9ai$gc6$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Na poczatek link: http://tinyurl.com/53wjm
>
> Ciasto wzbudzilo powszechny entuzjazm i zniknelo jako pierwsze. Bardzo
> oryginalny smak.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-01-04 11:54:18
Temat: Re: [chwale bardzo] Sezamowiec wg JiniUżytkownik "Dorota Kalinowska" <d...@o...pl> napisał w wiadomości
news:cre02g$9oi$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> A ja Aniu, na dłuuuugi czas pozostanę przy "Królewcu" wg. Twojego
przepisu.
> Dla mnie i dla rodzinki - rewelacja. Nie za słodkie i bajecznie
rozpływające
> się w ustach :))
> Dzięki.
>
Bardzo sie ciesze :). To ulubione ciasto rowniez mojej rodziny.
Po raz pierwszy skosztowalam to ciasto na 18 urodzinach mojej kolezanki z
liceum, bardzo dawno temu. Wzielam przepis od niej i to bylo pierwsze
ciasto, jakie samodzielnie upieklam. Od tej pory jestem mu wierna ;).
--
Pozdrawiam,
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |