Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia [chwale bardzo] Sezamowiec wg Jini

Grupy

Szukaj w grupach

 

[chwale bardzo] Sezamowiec wg Jini

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2005-01-03 11:09:17

Temat: [chwale bardzo] Sezamowiec wg Jini
Od: "A.L." <a...@n...pl> szukaj wiadomości tego autora

Na poczatek link: http://tinyurl.com/53wjm

Ciasto wzbudzilo powszechny entuzjazm i zniknelo jako pierwsze. Bardzo
oryginalny smak. Nikt nawet nie rozpoznal chalwy jako skladnika masy :).
Masa niestety mi sie zwarzyla, chyba za dlugo gotowalam, tluszcz mi sie
oddzielil. Zlalam ten tluszcz a reszta posmarowalam ciasto. Nie wiem, jak
byloby w oryginale, ale tak tez bylo smaczne, a troche mniej kaloryczne ;).
Cos mam ostatnio pecha, jak nie polewa sie warzy, to masa...
Nastepnym razem zrobie Sezamowca na bazie plackow miodowych. Planuje upiec 3
placki, w tym jeden z sezamem, jak w powyzszym przepisie. Zrobie tez druga
mase, z budyniu i przeloze placki tymi dwiema masami. Dam znac jak wyszlo
(tylko nie wiem, kiedy to zrobie...).
Jako drugie ciasto upieklam pieguska i tez przy okazji go chwale, bo warto
:). Przepisy na obydwa ciasta poszly w swiat :).
--
Pozdrawiam,
Ania

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2005-01-03 13:43:18

Temat: Re: [chwale bardzo] Sezamowiec wg Jini
Od: "Jini" <j...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

och... urosłam i o mało nie wybiłam głową sufitu w pracy :-D

Spróbuj mojego eksperymentu z jabłkami i z plackami miodowymi - u mnie to
ciacho zrobiło furrorę:

http://tinyurl.com/5h5vn

pozdrawiam serdecznie

Jini - piernikowy aniołek ;-)


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-01-03 15:01:30

Temat: Re: [chwale bardzo] Sezamowiec wg Jini
Od: "A.L." <a...@n...wp.pl> szukaj wiadomości tego autora

Jini wrote:
> och... urosłam i o mało nie wybiłam głową sufitu w pracy :-D
>
> Spróbuj mojego eksperymentu z jabłkami i z plackami miodowymi - u
> mnie to ciacho zrobiło furrorę:
>
> http://tinyurl.com/5h5vn
>
Chetnie, przy najblizszej okazji.
Czy "masa budyniowa - od ciasta z masą budyniową" to budyn ucierany z
maslem?

--
Pozdrawiam,
Ania

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-01-04 06:27:27

Temat: czas na ciasto z musem jabłkowym :-)
Od: "Jini" <j...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Czy "masa budyniowa - od ciasta z masą budyniową" to budyn ucierany z
> maslem?

tak - budyń ucierany z masłem :-)

Zrobiłam go tak:
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
15 dkg pudru
cukier waniliowy
1 kostka masła
1/2 litra mleka

Z mleka, cukru waniliowego i mąki zrobiłam budyń. Po ostudzeniu utarłam z
margaryną i pudrem po łyżce. Powstały krem trzeba podzielić na 4 części.

a kremy z jabłek tak:

1 kg jabłek
1 szkl cukru
1 galaretka czerwona
1 galaretka żółta

Obrane jabłka zetrzeć na tarce i gotować do miękkości. Galaretki rozpuścić w
1/2 szkl wody /oddzielnie/. Usmażone jabłka podzielić na 2 części. Do jednej
dodać galaretkę czerwoną a do drugiej żółtą.

dodatkowo potrzeba biszkopt z 6 jaj i dwa placki miodowe.
Placek miodowy zrobiłam tak /przepis na 2 placki/:
30 dkg mąki
15 dkg margaryny
2 łyżki miodu
1 łyżeczka sody
2 łyżki kwaśnej śmietany
20 dkg cukru
1 jajo

Składniki wymieszać. Zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części i piec
/oddzielnie/ 160-180 st., 40 min

No i najważniejsze - przekładanie:
1)placek miodowy
2) cieniutka warstwa masy budyniowej
3) warstwa musu jabłkowego wymieszanego z galaretką czerwoną
4) cieniutka warstwa masy budyniowej
5) biszkopt
6) cieniutka warstwa masy budyniowej
7) warstwa musu jabłkowego wymieszanego z galaretką żółtą
8) cieniutka warstwa masy budyniowej
9) placek miodowy
10) polewa czekoladowa

Ciasto bardzo dekoracyjne i pyszne... :-))

Jini - anioł kobieta ;-)



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-01-04 07:42:05

Temat: Re: czas na ciasto z musem jabłkowym :-)
Od: "A.L." <a...@n...pl> szukaj wiadomości tego autora

Jini wrote:


Dzieki :). Upieke, hmm... nie wiem kiedy, ale upieke :). A z wrodzonego
lenistwa i niecheci do pieczenia biszkoptow, zastapie biszkopt kupnymi
biszkoptami-jezyczkami.
>
> Ciasto bardzo dekoracyjne i pyszne... :-))

Moje pewnie bedzie mniej dekoracyjne...
Jeszcze raz dziekuje :*.
--
Pozdrawiam,
Ania

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-01-04 10:18:50

Temat: Re: czas na ciasto z musem jabłkowym :-)
Od: "Jini" <j...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

>> Ciasto bardzo dekoracyjne i pyszne... :-))
>
> Moje pewnie bedzie mniej dekoracyjne...
> Jeszcze raz dziekuje :*.

eee tam ;-)
może spróbuj z gotowym, okrągłym biszkoptem, a ciasta na miodzie upiecz na
dużej, okrągłej tortownicy - wtedy nic nie ubędzie z dekoracyjności ciacha
:-))
tylko nie wiem jak to wtedy z proporcjami będzie hmm hmm...


buziaki! Jini.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-01-04 10:59:34

Temat: Re: czas na ciasto z musem jabłkowym :-)
Od: "A.L." <a...@n...pl> szukaj wiadomości tego autora

Jini wrote:
>>> Ciasto bardzo dekoracyjne i pyszne... :-))
>>
>> Moje pewnie bedzie mniej dekoracyjne...
>> Jeszcze raz dziekuje :*.
>
> eee tam ;-)
> może spróbuj z gotowym, okrągłym biszkoptem, a ciasta na miodzie
> upiecz na dużej, okrągłej tortownicy - wtedy nic nie ubędzie z
> dekoracyjności ciacha :-))

Nieeee, niedobre sa te kupne biszkopty. W sumie moze nie bedzie tak zle z
tymi jezyczkami, w koncu w tiramisu tez takie sa, a ciasto ladnie wyglada.

> tylko nie wiem jak to wtedy z proporcjami będzie hmm hmm...

Proporcje latwo przeliczyc, znajac srednice tortownicy oraz wymiary blachy
prostokatnej, ze wzorow na powierzchnie (bo wysokosc ciasta jest taka sama).
Czyli: tortownica o średnicy 28 cm ma powierzchnię:
Pi * 14 do kwadratu = 615,44 cm2
Blacha prostokątna - nie pamiętam rozmiarów, ok. 20x30 cm = 600 cm2
Z proporcji wynika, ze ilosc ciasta nalezy zwiekszyc o 2%, czyli w praktyce
ilość ciasta pozostaje ta sama :).
Oczywiście, jeżeli założyłam nieprawidłowe wymiary blachy prostokątnej, to
proporcje ulegną zmianie.
--
Pozdrawiam,
Ania

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-01-04 11:23:54

Temat: Re: czas na ciasto z musem jabłkowym :-)
Od: "Jini" <j...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

hehehehe :-))
a wiesz Aniu, że ja skonczyłam studia z matematyki - to w ramach ciekawostki
:-)))))))

Jini.

> Proporcje latwo przeliczyc, znajac srednice tortownicy oraz wymiary blachy
> prostokatnej, ze wzorow na powierzchnie (bo wysokosc ciasta jest taka
> sama).
> Czyli: tortownica o średnicy 28 cm ma powierzchnię:
> Pi * 14 do kwadratu = 615,44 cm2
> Blacha prostokątna - nie pamiętam rozmiarów, ok. 20x30 cm = 600 cm2
> Z proporcji wynika, ze ilosc ciasta nalezy zwiekszyc o 2%, czyli w
> praktyce
> ilość ciasta pozostaje ta sama :).
> Oczywiście, jeżeli założyłam nieprawidłowe wymiary blachy prostokątnej, to
> proporcje ulegną zmianie.
> --
> Pozdrawiam,
> Ania
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-01-04 11:48:57

Temat: Re: [chwale bardzo] Sezamowiec wg Jini
Od: "Dorota Kalinowska" <d...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


A ja Aniu, na dłuuuugi czas pozostanę przy "Królewcu" wg. Twojego przepisu.
Dla mnie i dla rodzinki - rewelacja. Nie za słodkie i bajecznie rozpływające
się w ustach :))
Dzięki.

--
Pozdrawiam
Dorota

*Strange kind of woman


Użytkownik "A.L." <a...@n...pl> napisał w wiadomości
news:crb9ai$gc6$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Na poczatek link: http://tinyurl.com/53wjm
>
> Ciasto wzbudzilo powszechny entuzjazm i zniknelo jako pierwsze. Bardzo
> oryginalny smak.



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-01-04 11:54:18

Temat: Re: [chwale bardzo] Sezamowiec wg Jini
Od: "A.L." <a...@n...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Dorota Kalinowska" <d...@o...pl> napisał w wiadomości
news:cre02g$9oi$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> A ja Aniu, na dłuuuugi czas pozostanę przy "Królewcu" wg. Twojego
przepisu.
> Dla mnie i dla rodzinki - rewelacja. Nie za słodkie i bajecznie
rozpływające
> się w ustach :))
> Dzięki.
>
Bardzo sie ciesze :). To ulubione ciasto rowniez mojej rodziny.
Po raz pierwszy skosztowalam to ciasto na 18 urodzinach mojej kolezanki z
liceum, bardzo dawno temu. Wzielam przepis od niej i to bylo pierwsze
ciasto, jakie samodzielnie upieklam. Od tej pory jestem mu wierna ;).
--
Pozdrawiam,
Ania

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Crepes??
nalesniki z kapusta i grzybami
szukam przepisu na salatke z makaronu.
mixer i co dalej ?
Instrukcje obslugi oraz katalogi czesci zbieram a cenniejsze skupuje

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »