« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-07-31 14:13:18
Temat: ciastkaAPOLEONKI
Skladniki:
ciasto:
-2 szklanki maki
-200g Kasi
-1/2 szklanki gestej slodkiej smietany
krem:
-1l mleka
-1 szklanka cukru
-cukier waniliowy
-3/4 szklanki maki
-3 zoltka
(krem mozna zrobic z polowy skladnikow i tez wystarczy)
Przygotowanie:
ciasto:
szybko zagniec kasię z mąką i śmietaną. Ulep kule (bedzie sie kleic),
poloz na folie aluminiowa i wrzuc do lodowki na pol godziny -
stwardnieje ) Nastepnie rozwalkuj i szklanka wycinaj krazki Potem
trzeba tylko upiec, ja pieke w 175 stopniach az beda dosyc rumiane
(wygladaja potem jak upieczone ciasto francuskie)
krem: 3/4 l mleka zagotuj z cukrem i cukrem waniliowym, a do reszty
mleka dodaj make i zoltka, wymieszaj je i dodaj do gotujacego sie mleka.
Gotujac mieszaj az zgestnieje, zrobi sie taki budyn Miedzy dwa
upieczone krazki ciasta wloz krem, do gory mozna dac smietane (najlepiej
ubita samemu, bo te ze sprayu to sie rozplywaja po chwili,brr ) i
pokrojone na czastki truskawki, maliny czy co tam bedzie pod reka
przepyszne do kawy :)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-07-31 17:22:24
Temat: Re: ciastkaKasia wrote:
> APOLEONKI
Czy to jest Twoj wlasny przepis? pytam, bo nie cytujesz zrodla. Monika,
ktora podala dokladnie ten sam przepis 2 tygodnie temu cytowala zrodlo,
z ktorego ten przepis zostal skopiowany. Moze to pismo wydrukowalo Twoj
przepis bez podania nazwiska?
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-08-01 21:13:42
Temat: Re: ciastka[ciach przepis]
dziwna sprawa, bo to jest tekst napisany przeze mnie dla kolezanki na
gadu gadu :O Mam to samo w archiwum gg jeszcze. Moze zaczne krzyczec, o
prawa autorskie do tego,co komus na komunikatorze napisalam, hmm?
Monika,
zdziwiona
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-08-01 22:04:22
Temat: Re: ciastkaAlveaenerle wrote:
> [ciach przepis]
>
> dziwna sprawa, bo to jest tekst napisany przeze mnie dla kolezanki na
> gadu gadu :O Mam to samo w archiwum gg jeszcze. Moze zaczne krzyczec, o
> prawa autorskie do tego,co komus na komunikatorze napisalam, hmm?
>
> Monika,
> zdziwiona
Czemu nie. jesli w gazecie przepisuja bez podania autora, to mozesz sie
dopominac.
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-08-01 22:10:52
Temat: Re: ciastka
> Czemu nie. jesli w gazecie przepisuja bez podania autora, to mozesz sie
> dopominac.
w gazecie to jeszcze pol biedy, ale tu mi ktos fragment mojego monologu
na temat gazetowych ciasteczek przekleil :D
pozdrawiam;))
Monika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-08-02 13:04:10
Temat: RE:cackanie z cukinią> Dziś robiłam cukinie z majnezem w dwóch wersjach, taka jak tu została
> podana a drugą sałatke zrobiłam:
> cukinia+majonez+pomidory+ przyprawy (pieprz, zioła prowansalskie, czosnek
> granulowany, cukier).
a robiliscie ciasto z cukinią? jest trochę jak piernik, pycha :)
Aga
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2006-08-02 14:36:13
Temat: Re: cackanie z cukiniąAK napisał(a) 2/08/2006 15:04:
> a robiliscie ciasto z cukinią? jest trochę jak piernik, pycha :)
Brzmi super! Poproszę bardzo o przepis :-)
--
pzdr notująca
krytyk rzeczywistości
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2006-08-02 21:37:40
Temat: Re: ciastka
"Kasia" <k...@o...pl> wrote in message news:44CE0FFE.2010607@o2.pl...
> APOLEONKI
>
> Skladniki:
>
> ciasto:
>
> -2 szklanki maki
> -200g Kasi
> -1/2 szklanki gestej slodkiej smietany
>
> krem:
>
> -1l mleka
> -1 szklanka cukru
> -cukier waniliowy
> -3/4 szklanki maki
> -3 zoltka
>
> (krem mozna zrobic z polowy skladnikow i tez wystarczy)
>
> Przygotowanie:
>
> ciasto:
>
> szybko zagniec kasię z mąką i śmietaną. Ulep kule (bedzie sie kleic),
> poloz na folie aluminiowa i wrzuc do lodowki na pol godziny -
> stwardnieje ) Nastepnie rozwalkuj i szklanka wycinaj krazki Potem trzeba
> tylko upiec, ja pieke w 175 stopniach az beda dosyc rumiane (wygladaja
> potem jak upieczone ciasto francuskie)
>
> krem: 3/4 l mleka zagotuj z cukrem i cukrem waniliowym, a do reszty mleka
> dodaj make i zoltka, wymieszaj je i dodaj do gotujacego sie mleka. Gotujac
> mieszaj az zgestnieje, zrobi sie taki budyn Miedzy dwa upieczone krazki
> ciasta wloz krem, do gory mozna dac smietane (najlepiej ubita samemu, bo
> te ze sprayu to sie rozplywaja po chwili,brr ) i pokrojone na czastki
> truskawki, maliny czy co tam bedzie pod reka
>
> przepyszne do kawy :)
Krem jest rzadki, prawda ?
Anna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2006-08-03 10:20:59
Temat: Re: cackanie z cukinią>
>> a robiliscie ciasto z cukinią? jest trochę jak piernik, pycha :)
>
> Brzmi super! Poproszę bardzo o przepis :-)
>
>
Bardzo chętnie, ale dopiero jutro :( Już dziś możesz sobie przygotować
orzechy,jajka, cynamon, i sodę.... bo tyle pamiętam :)
pozdr
Aga
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2006-08-03 10:40:27
Temat: Re: cackanie z cukiniąAK napisał(a) 3/08/2006 12:20:
>>> a robiliscie ciasto z cukinią? jest trochę jak piernik, pycha :)
>>
>> Brzmi super! Poproszę bardzo o przepis :-)
>>
> Bardzo chętnie, ale dopiero jutro :( Już dziś możesz sobie przygotować
> orzechy,jajka, cynamon, i sodę.... bo tyle pamiętam :)
Będę czekać cierpliwie :-) Skadniki brzmią podobnie do marchewkowego.
--
pzdr notująca
krytyk rzeczywistości
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |