« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-03-31 11:19:36
Temat: Odp: ciastka na weseleUżytkownik brzoskwinia <M...@w...pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:b6bqe7$qe7$...@a...news.tpi.pl...
> Cukiernicy z zawodu i zamilowania pomozcie, prosze.
> Poszukuje przepisow na ciastka na przyjecie weselne. Chcialabym zeby
byly
> pomyslowe i okazale (ciekawe smaki, ale rowniez wyglad). Problem w
tym, ze
> trzeba je przygotowac sporo wczesniej i musza wytrwac. Najlepiej
gdyby mozna
> bylo upiec sporo wczesniej jakies podklady, a dzien przed impreza
dodac do
> nich mniej wytrzymale nadzienie. Dodam jeszcze, ze impreza w lipcu,
wiec
> moze byc upalnie. Macie jakies pomysly?
Nie mam pojecia, jaka jest polska nazwa.
W Szwecji to funkcjonuje jako "mazarin".
Lekko podluzna babeczka z kruchego ciasta, nadzienie m.in. z masy
migdalowej.
Szwedzi to polewaja lukrem, ale imho wtedy za slodkie.
Ostatnio zrobilam 40 (na tyle mam przepis) z pomyslem, ze wezme na
zajecia (akurat mialam urodziny ;-) ), ale moj maz po sprobowaniu
stanowczo odmowil oddania reszty "na zewnatrz" ;-)))).
Jedlismy je jakies 5 dni, zmian organoleptycznych nie zanotowano. ;-)
Jesli chcesz przepis, to przetlumacze, daj tylko znac.
Wnetrze babeczki to moze byc w sumie cokolwiek (tutaj sa tez takie z
jablkami i ubita piana z bialek z srodku), w jednej z ksiazeczek
Biblioteczki PD (to juz polskie, rzecz jasna) sa nawet babeczki
robione na ostro (oczywiscie ciasto wtedy nie jest slodkie ;-) ).
Babeczki mozna w duzej ilosci zrobic wlasnie kilka dni przed, a
nadzienie tuz przed (te z masa migdalowa piecze sie razem, ale imho
moga postac).
--
Pozdrawiam cieplutko,
Magda
Pamiętaj o głodnych dzieciach: http://www.pajacyk.pl
**********************
Netykieta: http://www2.gazeta.pl/usenet/1,22781,705977.html
Archiwum grupy: http://www.google.com/advanced_group_search?hl=pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-04-01 10:41:59
Temat: ciastka na weseleCukiernicy z zawodu i zamilowania pomozcie, prosze.
Poszukuje przepisow na ciastka na przyjecie weselne. Chcialabym zeby byly
pomyslowe i okazale (ciekawe smaki, ale rowniez wyglad). Problem w tym, ze
trzeba je przygotowac sporo wczesniej i musza wytrwac. Najlepiej gdyby mozna
bylo upiec sporo wczesniej jakies podklady, a dzien przed impreza dodac do
nich mniej wytrzymale nadzienie. Dodam jeszcze, ze impreza w lipcu, wiec
moze byc upalnie. Macie jakies pomysly?
Z gory dziekuje za wsparcie.
Monika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-04-01 11:23:08
Temat: Re: ciastka na weseleUżytkownik "brzoskwinia" <M...@w...pl> napisał w wiadomości
news:b6bqe7$qe7$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Cukiernicy z zawodu i zamilowania pomozcie, prosze.
> Poszukuje przepisow na ciastka na przyjecie weselne. Chcialabym zeby byly
> pomyslowe i okazale (ciekawe smaki, ale rowniez wyglad). Problem w tym, ze
> trzeba je przygotowac sporo wczesniej i musza wytrwac. Najlepiej gdyby
mozna
> bylo upiec sporo wczesniej jakies podklady, a dzien przed impreza dodac do
> nich mniej wytrzymale nadzienie. Dodam jeszcze, ze impreza w lipcu, wiec
> moze byc upalnie. Macie jakies pomysly?
Może kruche babeczki? Spody można upiec wczesniej i przechować, a tuż przed
imprezą dodać nadzienie. Babeczki ładnie udekorowane wyglądają naprawdę
okazale.
Kasia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-04-01 11:25:17
Temat: Re: ciastka na weseleUżytkownik "brzoskwinia" <M...@w...pl> napisała:
> Poszukuje przepisow na ciastka na przyjecie weselne. Chcialabym zeby byly
> pomyslowe i okazale (ciekawe smaki, ale rowniez wyglad). Problem w tym, ze
> trzeba je przygotowac sporo wczesniej i musza wytrwac. Najlepiej gdyby mozna
> bylo upiec sporo wczesniej jakies podklady, a dzien przed impreza dodac do
> nich mniej wytrzymale nadzienie. Dodam jeszcze, ze impreza w lipcu, wiec
> moze byc upalnie. Macie jakies pomysly?
Ja mysle, ze orzeszki sa dobrym pomyslem na taka okazje.
Przepis na orzeszki i na krem do nich znajdziesz w archiwum
grupy (jesli nie, to daj znac - sama poszukam).
Proponuje jeszcze zrobic wafle i szyszki (kukeski) z ryzu
preparowanego.
Pozdrawiam
Lilla
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-04-01 11:30:53
Temat: Re: ciastka na weseleMoże kruche rurki??????
Pozdr. - Gośka (Lublin)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-04-01 11:33:26
Temat: RE: ciastka na wesele> Cukiernicy z zawodu i zamilowania pomozcie, prosze.
> Poszukuje przepisow na ciastka na przyjecie weselne.
> Chcialabym zeby byly
> pomyslowe i okazale (ciekawe smaki, ale rowniez wyglad).
> Problem w tym, ze
> trzeba je przygotowac sporo wczesniej i musza wytrwac.
> Najlepiej gdyby mozna
> bylo upiec sporo wczesniej jakies podklady, a dzien przed
> impreza dodac do
> nich mniej wytrzymale nadzienie. Dodam jeszcze, ze impreza w
> lipcu, wiec
> moze byc upalnie. Macie jakies pomysly?
> Z gory dziekuje za wsparcie.
> Monika
>
>
Witam!
Polecam Ci mój przepis na brzoskwiniowca można go upiec wcześniej i w
lodówce przechowywać . Na zimno jest naprawdę smaczny i długo smaku nie
zmienia. Jak również blok którego można dużo narobić i przechowywać w
pergaminie .
Oto przepisy możesz je wcześniej wypróbować:
brzoskwiniowiec:
2,5 szklanki mąki
5 żółtek (białka na później zostawić)
1 kostka margaryny
szczypta soli
szczypta cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 budynie śmietankowe z cukrem (winiary)
3/4 litra mleka
puszka brzoskwiń duża
pół szklanki cukru pudru
Z mąki, żółtek, margaryny, pr. do pieczenia, soli i cukru zagnieść ciasto.
Wyrobić porządnie i podzielić na dwie części i włożyć do zamrażalnika na
około 2 godziny. Po wyjęciu utrzeć 1 część ciasta na tarce z grubymi
oczkami, lekko przygnieść i zapiec w piekarniku o temperaturze 180c przez 7
minut. W międzyczasie ugotować budyń i gorący wylać na zapieczone ciasto, na
budyń ułożyć pokrojone w paski brzoskwinie. Przygotować pianę z białek
ubitych z pół szklanki cukru pudru i tą pianę wylać na brzoskwinie. Na
koniec zetrzeć drugą część ciasta na białko i piec 35-40 min, w temperaturze
180 c. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Jest bardzo smaczne i ma kilka
warstw. Ja przechowuję je w lodówce.
Blok:
50 dkg mleka w proszku ale nie instant
1 kostka margaryny
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mleka
3 łyżki kakao
6 łyżek kawy inki ( w zastępstwie dobra jest naturalna kawa rozpuszczalna
ale trochę mniej 4 łyzki)
3 paczki herbatników takich twardych (Jutrzenka)
W misce mieszamy mleko w proszku z kakao i inką, dokładnie do tego łamiemy
herbatniki. W rondlu rozpuszczamy margarynę z cukrem i mlekiem do
zagotowania i zalewamy wrzątkiem suchą masę. Dokładnie wymieszać i
przełożyć
do uprzednio przygotowanej formy (jak do keksu) i zostawić do ostygnięcia
później wstawić do lodówki .
Pozdrawiam ze smakiem Asia M. z Olsztyna
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-04-01 11:37:41
Temat: Re: ciastka na weseleUżytkownik "Gośka z Lublina" <g...@w...pl> napisała:
> Może kruche rurki??????
Bardzo dobry pomysl, a jaki krem dac do rurek?
Pozdrawiam
Lilla
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-04-01 11:42:47
Temat: Re: ciastka na weseleUżytkownik "Joanna Michalska" <j...@s...pl> napisała:
> Polecam Ci mój przepis na brzoskwiniowca można go upiec wcześniej i w
> lodówce przechowywać . Na zimno jest naprawdę smaczny i długo smaku nie
> zmienia.
Nie jestem pewna, czy ciasto z budyniem wytrzyma dosc dlugo
bez objawow zepsucia... ja nie zaryzykowalabym tego.
> Jak również blok którego można dużo narobić i przechowywać w
> pergaminie .
Blok moze dluzej polezec.
Pozdrawiam
Lilla
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-04-01 11:50:54
Temat: Re: ciastka na wesele
Użytkownik "Joanna Michalska" <j...@s...pl> napisał w wiadomości
news:000101c2f842$a018b920$4d1119d5@olrt...
(..)
> 50 dkg mleka w proszku ale nie instant
> (..)
Mam pytanie - a jakie to mleko? bo ja nigdy nie uzywalam....
El@
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-04-01 11:56:57
Temat: RE: ciastka na wesele
> Użytkownik "Joanna Michalska" <j...@s...pl> napisał w wiadomości
> news:000101c2f842$a018b920$4d1119d5@olrt...
> (..)
> > 50 dkg mleka w proszku ale nie instant
> > (..)
>
> Mam pytanie - a jakie to mleko? bo ja nigdy nie uzywalam....
>
> El@
>
>
Jest to mleko w proszku Krotoszyn z witaminami czy jakoś tak i nie jest
granulowane , można je zalać gorącym mlekiem z margaryną i cukrem i ładnie
się rozprowadzi na jednolitą masę.
Możesz poszukać w dziale dla dzieci albo przy mlekach.
Pozdrawiam ze smakiem Asia M. z Olsztyna
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |