Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia ciasto na imieniny

Grupy

Szukaj w grupach

 

ciasto na imieniny

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-03-01 10:23:16

Temat: ciasto na imieniny
Od: "Megg" <m...@h...pl> szukaj wiadomości tego autora

Czesc
Moja mama ma w sobote imieniny. Obiecalam, ze upieke dla niej jakis pyszny
placek. No i musze zablysnac czyms nowym ... a nie mam pomyslu czym... Moze
ktos z Was zna przepis na dobre, w miare proste ciasto...
Z gory dziekuje za pomoc...
M


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-03-02 08:06:18

Temat: Re: ciasto na imieniny
Od: "Lilla" <l...@f...krasnik.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Megg <m...@h...pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisała:
> Czesc
> Moja mama ma w sobote imieniny. Obiecalam, ze upieke dla niej jakis pyszny
> placek. No i musze zablysnac czyms nowym ... a nie mam pomyslu czym... Moze
> ktos z Was zna przepis na dobre, w miare proste ciasto...

Dostalam wlasnie sprawdzony przepis na wyjatkowo smaczne ciasto,
czy proste... sama ocenisz, ale moze wyprobujesz go.

Wuzetka

Skladniki:
Ciasto: 8 jajek, 6 lyzek maki, 1 lyzeczka proszku do pieczenia, 8 lyzek cukru,
2 lyzki kakao, powidla sliwkowe.

Masa: 2 lyzki zelatyny, 0,5 szkl. wody, 1 l smietany 30%,
1,5 szkl. cukru pudru, kwasek cytrynowy, 1 olejek pomaranczowy.

Poncz: 1 szkl. zimnej wody, 1/3 szkl. soku z cytryny, 5-6 lyzek cukru.

Wykonanie ciasta:
Ubic bialka na sztywno, dodajac po trochu cukier. Nastepnie dodawac
po jednym zoltka, wymieszac.
Make, proszek do pieczenia i kakao przesiac, dodac do masy jajecznej,
wymieszac delikatnie. Przelozyc ciasto do wysmarowanej tluszczem
oraz wysypanej tarta bulka formy (duzej), piec ok. 30 min. w temp. 180C.

Wykonanie masy:
Rozpuscic zelatyne w 0,5 szkl. goracej wody, przestudzic.
Ubijac smietane mikserem, dodajac powoli rozrobiona, chlodna
(ale nie za zimna) zelatyne, cukier puder, kwasek cytrynowy do smaku
i olejek pomaranczowy.

Przestudzone ciasto przekroic na pol, nasaczyc jedna polowke ponczem,
(1 szkl. zimnej wody, 1/3 szkl. soku z cytryny i 5-6 lyzek cukru),
posmarowac ja powidlami sliwkowymi.
Na ciasto nienasaczone wylozyc polowe porcji sztywnej smietany,
przykryc druga polowa ciasta i na wierzch wylozyc reszte smietany.
Udekorowac polewa czekoladowa, rodzynkami, wiorkami kokosowymi, itp.
Smacznego!

Lilla

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-03-02 22:03:22

Temat: Re: ciasto na imieniny
Od: "Megg" <m...@h...pl> szukaj wiadomości tego autora

Wielkie dzieki Lilla - sprobuje....
Naprawde nie znalam tego przepisu, moze byc calkiem niezle:)))
Pozdrawiam M
Użytkownik Lilla <l...@f...krasnik.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:97nkce$t5t$...@s...man.lublin.pl...
> Użytkownik Megg <m...@h...pl> w wiadomości do grup
> dyskusyjnych napisała:
> > Czesc
> > Moja mama ma w sobote imieniny. Obiecalam, ze upieke dla niej jakis
pyszny
> > placek. No i musze zablysnac czyms nowym ... a nie mam pomyslu czym...
Moze
> > ktos z Was zna przepis na dobre, w miare proste ciasto...
>
> Dostalam wlasnie sprawdzony przepis na wyjatkowo smaczne ciasto,
> czy proste... sama ocenisz, ale moze wyprobujesz go.
>
> Wuzetka
>
> Skladniki:
> Ciasto: 8 jajek, 6 lyzek maki, 1 lyzeczka proszku do pieczenia, 8 lyzek
cukru,
> 2 lyzki kakao, powidla sliwkowe.
>
> Masa: 2 lyzki zelatyny, 0,5 szkl. wody, 1 l smietany 30%,
> 1,5 szkl. cukru pudru, kwasek cytrynowy, 1 olejek pomaranczowy.
>
> Poncz: 1 szkl. zimnej wody, 1/3 szkl. soku z cytryny, 5-6 lyzek cukru.
>
> Wykonanie ciasta:
> Ubic bialka na sztywno, dodajac po trochu cukier. Nastepnie dodawac
> po jednym zoltka, wymieszac.
> Make, proszek do pieczenia i kakao przesiac, dodac do masy jajecznej,
> wymieszac delikatnie. Przelozyc ciasto do wysmarowanej tluszczem
> oraz wysypanej tarta bulka formy (duzej), piec ok. 30 min. w temp. 180C.
>
> Wykonanie masy:
> Rozpuscic zelatyne w 0,5 szkl. goracej wody, przestudzic.
> Ubijac smietane mikserem, dodajac powoli rozrobiona, chlodna
> (ale nie za zimna) zelatyne, cukier puder, kwasek cytrynowy do smaku
> i olejek pomaranczowy.
>
> Przestudzone ciasto przekroic na pol, nasaczyc jedna polowke ponczem,
> (1 szkl. zimnej wody, 1/3 szkl. soku z cytryny i 5-6 lyzek cukru),
> posmarowac ja powidlami sliwkowymi.
> Na ciasto nienasaczone wylozyc polowe porcji sztywnej smietany,
> przykryc druga polowa ciasta i na wierzch wylozyc reszte smietany.
> Udekorowac polewa czekoladowa, rodzynkami, wiorkami kokosowymi, itp.
> Smacznego!
>
> Lilla
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Oferta dla Restauratorów - OGŁOSZENIE
Sekacz - czy mozna zamrozic?
arabski sklepik na wspolnej w wwie
pieczarki jak?
poncz do ciasta

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »