« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-06-23 08:03:13
Temat: ciasto z wisniami?Czesc,
w moim ogrodzie wlasnie dojrzewaja wisnie i doszlam do wniosku, ze trzeba
koniecznie zrobic jakies dobre ciasto :-) Wisnie sa kwaskowe i wlasnie dlatego
pytam, czy macie jakis dobry sprawdzony przepis na ciasto z wisniami??
Aga
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-06-23 09:33:10
Temat: Re: ciasto z wisniami?Użytkownik <y...@a...pl> napisała:
> w moim ogrodzie wlasnie dojrzewaja wisnie i doszlam do wniosku, ze trzeba
> koniecznie zrobic jakies dobre ciasto :-) Wisnie sa kwaskowe i wlasnie dlatego
> pytam, czy macie jakis dobry sprawdzony przepis na ciasto z wisniami??
Wrzuc w google slowo "wisnie", a znajdziesz wiele sprawdzonych przepisow
na takie ciasta:
http://www.google.pl/advanced_group_search?hl=pl
Z tego, co robilam, polecam tort wisniowy oraz Bawole oczy.
Pozdrawiam
Lilla
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-06-23 09:53:54
Temat: Odp: ciasto z wisniami?
> pytam, czy macie jakis dobry sprawdzony przepis na ciasto z wisniami??
>
ja mam taki swój sprawdzony przepis, potrafię zjeść każdą ilość takiego
ciasta..
Biszkopt wiśniowy
Składniki:
150g masła o temp. pokojowej
150g cukru pudru
3 jajka ( żółtka oddzielone od białek)
150g mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
500 g wydrylowanych wiśni ( ja daję więcej)
cukier puder do posypania
Wykonanie:
Masło z cukrem utrzyj na gładką masę i kolejno dodawaj: jedno żółtko, łyżkę
mąki itd. Cały czas ucieraj
Ubij białka na sztywną pianę. Dosyp resztę mąki oraz proszek do pieczenia do
utartej masy i zamieszaj. Dodaj pianę i zamieszaj. Wyłóż do foremki tak
ciasto aby utworzyło równą warstwę. Na wierzchu ciasta ułóż grubą warstwę
wiśni. Piecz przez ok. 30-35 min. lub do momentu aż patyczek, którym
nakłujesz ciasto, będzie suchy. Wystudź, posyp cukrem pudrem i zjedz!!
Ciasto to można zamrażać i przechowywać w zamrażalniku ok. 2 m-ce. Ja
osobiscie tego nie robię bo nigdy nie ma czego zamrażać..
Przepis pochodzi z książki "Świat kuchni- samouczek dobrego gotowania"
pozdr
M.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-06-23 10:00:22
Temat: Re: ciasto z wisniami?> Czesc,
> w moim ogrodzie wlasnie dojrzewaja wisnie i doszlam do wniosku, ze trzeba
> koniecznie zrobic jakies dobre ciasto :-) Wisnie sa kwaskowe i wlasnie
dlatego
> pytam, czy macie jakis dobry sprawdzony przepis na ciasto z wisniami??
>
Moje ulubione to Fale Dunaju oraz ciasto trojkolorowe wg Aurore - latwo
wygoglowac, ale jak bedziesz miala problemy, to daj znac.
Poza tym niedawno przypominalam przepis na inne pyszne ciasto z duza iloscia
wisni: http://minilien.com/?F5kTXfxROV
Pozdrawiam,
Ania
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-06-23 11:19:01
Temat: Re: ciasto z wisniami?a może by tak tarta z wiśniami
polecam bo się zachwycam (i zapycham) kruchym ciastem
do wypełnienia spodu kruchego krem budyniowy (żółtka, mleko, mąka ziemn.
cukier -w tym przypadku trzeba go dodać więcej bo wiśnia kwaśną jest!) w
który wrzuca się wydrylowane wisienki.
mniam, mniam
zagonia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-06-23 12:23:51
Temat: Re: ciasto z wisniami?> a może by tak tarta z wiśniami
> polecam bo się zachwycam (i zapycham) kruchym ciastem
> do wypełnienia spodu kruchego krem budyniowy (żółtka, mleko, mąka ziemn.
> cukier -w tym przypadku trzeba go dodać więcej bo wiśnia kwaśną jest!) w
> który wrzuca się wydrylowane wisienki.
> mniam, mniam
> zagonia
a czy ja moge dostac pelny przepis??
Aga z jezykiem do pasa
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-06-25 07:02:03
Temat: Re: ciasto z wisniami?
Użytkownik <y...@a...pl> napisał w wiadomości
news:4aac.000001d4.3ef6f157@newsgate.onet.pl...
> > a może by tak tarta z wiśniami
> > polecam bo się zachwycam (i zapycham) kruchym ciastem
> > do wypełnienia spodu kruchego krem budyniowy (żółtka, mleko, mąka ziemn.
> > cukier -w tym przypadku trzeba go dodać więcej bo wiśnia kwaśną jest!) w
> > który wrzuca się wydrylowane wisienki.
> > mniam, mniam
> > zagonia
>
> a czy ja moge dostac pelny przepis??
> Aga z jezykiem do pasa
>
Oto ON!
Ciasto:
200g margaryny(masełka)
300g mąki
100g cukru pudru
1łyżka śmietany (bądź 1 żółtko)
Mąka wraz z cukrem na stolnicę(pochodna stół) na nią masło (posiekać
nożem/rozgnieść widelcem - ciasto kruche nie LUBI zbyt długiej obróbki
ręcznej- chodzi o temperaturę, która rozpuszcza masełko) + żółtko/śmietana.
SZYCIUTKO ZAGNIEŚĆ I DO LODÓWY NA 1/2h. do wyłożonej papierem
tortownicy/formy do tarty zapakować ciasto (można wałkować, można wygniatać
paluchami) nakłóć widelcem i na to położyć folię aluminiową, na którą
wysypuję groch/fasolę(suchy) - cel aby nie spłynęły boki. pieczenie przez
10 min. - wyjmujemy z piekarnika i usuwamy folię, aby ponownie wstawić do
piekarnika i piec do momentu zmatownienia ciasta (lekko
zarumienione).Studzimy i drylujemy wisienki
MASSSSSA:
2 żółtka
20g mąki ziemniacz.
szkl. mleka
70g cukru pudru
cukier waniliowy
żółtka+cukier pud. =ucieramy
mleko+cukier wan. = gotujemy
masę wlewamy do mleka (intensywne ubijanie), i całośćdalej ubijamy na parze
(w naczyniu,które później trzeba będzie wstawić do gara z gotującą wodą).
UUUUUUUbijamy do momentu gdy kres zacznie gęstnieć(GĘSTNIEĆ), wtedy to
zdejmujemy go z ognia i ubijamy jeszcze 3min.
następnie wylewamy na spód i jak fantazja pozwoli wrzucamy wisienki.
jest jescze druga opcja kremu - WYŚMIENITA ze śmietany ale przyślę go jutro
bo muszę go odnaleźć w przepastnych szufladach kuchenny bądź gdzieś indziej
przepis pochodzi z księgi Łebkowskiego
sztraszliwie oblizanych paluszków życzę
zagonia
zastanawiam się czy ta druga wersja nie jest lepsza - ot wachania
obżarciucha
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-06-26 06:08:19
Temat: Re: ciasto z wisniami?> Oto ON!
> Ciasto:
> 200g margaryny(masełka)
> 300g mąki
> 100g cukru pudru
> 1łyżka śmietany (bądź 1 żółtko)
> tortownicy/formy do tarty zapakować ciasto (można wałkować, można wygniatać
> paluchami) nakłóć widelcem i na to położyć folię aluminiową, na którą
> wysypuję groch/fasolę(suchy) - cel aby nie spłynęły boki. pieczenie przez
> 10 min. - wyjmujemy z piekarnika i usuwamy folię, aby ponownie wstawić do
> piekarnika i piec do momentu zmatownienia ciasta (lekko
> zarumienione).Studzimy i drylujemy wisienki
/ciach/
nie rozumiem co mam zrobic z tym grochem? i po co ten groch? On sie ma piec na
ciescie? Bardzo prosze o wyjasnienie. Ta tarta to bedzie moj pierwszy raz :-)
> żółtka+cukier pud. =ucieramy
> mleko+cukier wan. = gotujemy
> masę wlewamy do mleka (intensywne ubijanie), i całośćdalej ubijamy na parze
> (w naczyniu,które później trzeba będzie wstawić do gara z gotującą wodą).
> UUUUUUUbijamy do momentu gdy kres zacznie gęstnieć(GĘSTNIEĆ), wtedy to
> zdejmujemy go z ognia i ubijamy jeszcze 3min.
a kiedy i do ktorej czesci dodaje make i margaryne?
dzieki za pomoc,
Aga
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-06-26 08:30:11
Temat: Re: ciasto z wisniami?pieczesz spód tarty (10min) na którym leży folia alum., a na niej groch - po
to aby boki tarty nie spłynęły - ot zapiekasz je przez ten czas.
w przepisie napisałam tak (początek), że: mąka na stolnicę a do niej
masło(margarynę) i siekamy (sieczemy???). wczytaj się jeszcze raz - rozumiem
pierwszy raz - trema
dam ci jeszcze przepis na ten krem śmietanowy
wisienki wydryluj (ok.500g) i zasmaż + 100g cukru(zwykły)
krem:
400ml śmietanki 30%+ cukier wanil. zagotować
4 żółtka + 200g cukru pudru = utrzeć, gdy masa zbieleje wlej do niej gorącą
śmietankę i ubijaj przez 3min.
na wystudzony spód wylej krem wysyp wisienki (lekko je wciśnij w krem)
piecz 30 min (180C)
dobrze by było aby spód był jak najcieńszy, ale to dopiero można sobie
wyregulować po kilku (2-ch) tartach
te przepisy na tarty, które sama sprawdziłam są niezłe i sprawdzone na sobie
i otoczeniu (nie mówię tu o koszu). polecam może kiedyś tartę cytrynową (już
kiedyś o niej pisałam ) z zmiksowanymi truskawami (mrożone). mniam.
NIECH BĘDZIE ROZKOSZNIE SŁODKO
zagonia
z...@o...pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-06-26 12:52:16
Temat: Re: ciasto z wisniami?> pieczesz spód tarty (10min) na którym leży folia alum., a na niej groch - po
> to aby boki tarty nie spłynęły - ot zapiekasz je przez ten czas.
> w przepisie napisałam tak (początek), że: mąka na stolnicę a do niej
> masło(margarynę) i siekamy (sieczemy???). wczytaj się jeszcze raz - rozumiem
> pierwszy raz - trema
Wiesz, ja chyba jestem jakas nie kumata z tym grochem... :-(
Bo z maka to ok, nie zauwazylam. Ale prosze z tym grochem lopatologicznie :-)
Daje ciasto do blachy, nakrywam go folia aluminiowa i na nia wsypuja groch. Na
cala powierzchnie? W jaki sposob boki moga splynac?? Moze mam dac groch do
srodka a zewnetrzny 'walek' ciasta (kantki) maja bardziej urosnac niz srodek,
bo bedzie przywalony grochem? Prosze o wyjasnienie jak mam ten groch umiescic
na ciescie i po co?
"Niekumata" - dzisiaj
Aga
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |