« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-07-20 19:34:28
Temat: ciato z budyniem i truskawkami?Czołgiem - to ja, Wasz ulubiony troll.
Jadłam takie ciasto: spód półkruchy, na to budyń waniliowy, na to truskawki
i na to wszystko galaretka. Próbowałam robić "na czuja", ale galaretka
wpłynęła mi pod budyń i kolejność się odwróciła :-/. Co zrobiłam źle? Może
ktoś zna bardziej konkretny przepis na to, bo Arab krzyczy że dobre...
--
Elske, kobieta Araba trzymana pod przykryciem
GG 5141425
*Widziałam już Araba bez uśmiechu, ale uśmiech
bez Araba zobaczyłam po raz pierwszy w życiu*
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-07-21 13:34:43
Temat: Re: ciato z budyniem i truskawkami?Użytkownik "Elske" <e...@m...ziomal.net> napisał w wiadomości
news:cdjs0a$7rq$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Czołgiem - to ja, Wasz ulubiony troll.
> wpłynęła mi pod budyń i kolejność się odwróciła :-/. Co zrobiłam źle? Może
> ktoś zna bardziej konkretny przepis na to, bo Arab krzyczy że dobre...
- noooo, dobre. To była masa od karpatki? I najlepsze jest na kruchym
spodzie.
Żeby galaretka nie wpłynęła pod spód trzeba dobrze pozacierać masą brzegi
blaszki i najlepiej po wyłożeniu truskawek całość schłodzić. Wylewać
galaretkę kiedy już zaczyna gęstnieć i robią się bryłki.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-21 13:54:54
Temat: Re: ciato z budyniem i truskawkami?
Użytkownik "SabAda" <s...@o...pl> napisał w wiadomości
news:cdlrec$itb$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Użytkownik "Elske" <e...@m...ziomal.net> napisał w wiadomości
> news:cdjs0a$7rq$1@atlantis.news.tpi.pl...
> - noooo, dobre. To była masa od karpatki? I najlepsze jest na kruchym
> spodzie.
> Żeby galaretka nie wpłynęła pod spód trzeba dobrze pozacierać masą brzegi
> blaszki i najlepiej po wyłożeniu truskawek całość schłodzić. Wylewać
> galaretkę kiedy już zaczyna gęstnieć i robią się bryłki.
>
Zaraz, po kolei, bo ja lajkonik deserowy jestem... Robi się kruchy spód i
masę karpatkową... Chciałabym bez galaretki... z truskawkami oczywiście. Z
tego wszystkiego umiem kupić truskawki i upiec kruche ciasto, co jeszcze?
Jak sie robi tę masę do karpatki? Czy ją sie piecze razem z ciastem? Czy
wylewa na upieczone? Kiedy truskawki?
Pozdrawiam, Agata
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-21 14:37:56
Temat: Re: ciato z budyniem i truskawkami?Użytkownik "Gusiek" <a...@W...onet.pl> napisał w wiadomości
news:cdlskc$pg6$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Zaraz, po kolei, bo ja lajkonik deserowy jestem... Robi się kruchy spód i
> masę karpatkową... Chciałabym bez galaretki... z truskawkami oczywiście. Z
tego wszystkiego umiem kupić truskawki i upiec kruche ciasto, co jeszcze?
> Jak sie robi tę masę do karpatki? Czy ją sie piecze razem z ciastem? Czy
> wylewa na upieczone? Kiedy truskawki?
1. Upiec kruche ciasto. Na to ciasto wyłożyć masę (poniżej). Powtykać gęsto
truskawki w masę i wylać na to galaretkę. Chyba można bez galaretki ale
truskawki nie zalane szybko fermentują i trzeba skonsumować szybko. Można
robić wersję na biszkopcie.
2. Masa. Można zakupić w sklepie masę o nazwie "Masa do karpatki" i wykonać
wg. opisu na opakowaniu lub wg. przepisu poniżej. : )
Masa: (do karpatki)
? litra mleka zagotować z cukrem waniliowym.
Odlać trochę mleka (przed gotowaniem) i rozpuścić w nim 1 łyżkę mąki
ziemniaczanej i 2 łyżki mąki pszennej.
To wlać na gotujące mleko, mieszać aż zgęstnieje, zestawić z ognia do
ostygnięcia.
1 kostkę masła rozetrzeć ze szklanką cukru pudru i 1 żółtkiem. Dodawać po
łyżce budyniu i ucierać.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-21 14:55:58
Temat: Re: ciato z budyniem i truskawkami?
Użytkownik "SabAda" <s...@o...pl> napisał w wiadomości
news:cdlrec$itb$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Żeby galaretka nie wpłynęła pod spód trzeba dobrze pozacierać masą brzegi
> blaszki i najlepiej po wyłożeniu truskawek całość schłodzić. Wylewać
> galaretkę kiedy już zaczyna gęstnieć i robią się bryłki.
>
Dziękuję bardzo :-))))
--
Elske, kobieta Araba trzymana pod przykryciem
GG 5141425
*Widziałam już Araba bez uśmiechu, ale uśmiech
bez Araba zobaczyłam po raz pierwszy w życiu*
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-21 16:24:11
Temat: Re: ciato z budyniem i truskawkami?Wed, 21 Jul 2004 16:37:56 +0200, na pl.rec.kuchnia, SabAda napisał(a):
> Masa: (do karpatki)
> ? litra mleka zagotować z cukrem waniliowym.
"?" ? Tzn. ile tego mleka ? ;)
--
Eva Sheers
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-21 17:05:58
Temat: Re: ciato z budyniem i truskawkami?
Użytkownik "Evunia" <h...@e...day.pl> napisał w wiadomości
news:as9ia6xeuiyd.oqq6a9umk3op$.dlg@40tude.net...
> Wed, 21 Jul 2004 16:37:56 +0200, na pl.rec.kuchnia, SabAda napisał(a):
>
> > Masa: (do karpatki)
> > ? litra mleka zagotować z cukrem waniliowym.
>
> "?" ? Tzn. ile tego mleka ? ;)
To zagadka ;)
Pozdrawiam, Agata
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-21 18:49:37
Temat: Re: ciato z budyniem i truskawkami?
Elske wrote:
> Elske, kobieta Araba trzymana pod przykryciem
>
Przepraszam, a co to znaczy? czy to tak, jak ryz pod pierzyna? :)))
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-21 19:08:12
Temat: Re: ciato z budyniem i truskawkami?
Użytkownik "Magdalena Bassett" <m...@o...com> napisał w wiadomości
news:40FEBABA.D2D6B580@olypen.com...
> > Elske, kobieta Araba trzymana pod przykryciem
> >
> Przepraszam, a co to znaczy? czy to tak, jak ryz pod pierzyna? :)))
>
Ano coś w tym stylu :-)))))
--
Elske, kobieta Araba trzymana pod przykryciem
GG 5141425
*Widziałam już Araba bez uśmiechu, ale uśmiech
bez Araba zobaczyłam po raz pierwszy w życiu*
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-21 20:07:09
Temat: Re: ciato z budyniem i truskawkami?
Użytkownik "Gusiek" <a...@W...onet.pl> napisał w wiadomości
news:cdm7vh$sts$1@nemesis.news.tpi.pl...
>> > > Masa: (do karpatki)
> > > ? litra mleka zagotować z cukrem waniliowym.
> >
> > "?" ? Tzn. ile tego mleka ? ;)
>
> To zagadka ;)
> Pozdrawiam, Agata
>
Stawiam na 1/2 litra :)
Pozdrawiam,
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |