« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2007-07-29 10:09:28
Temat: co do owoców?Witam!
Chciałem sobie pokroić trochę owoców w kostkę, wrzucić do salaterki
i zalać czymś dobrym. Macie może jakiś ciekawy przepis na szybki sos do
owoców? A może jakieś konkretne połączenia owoców? Czy kroić jak leci? :-)
Pozdrowienia Stalker
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2007-07-29 10:25:26
Temat: Re: co do owoców?Użytkownik "Stalker" napisał:
> Chciałem sobie pokroić trochę owoców w kostkę, wrzucić do salaterki
> i zalać czymś dobrym. Macie może jakiś ciekawy przepis na szybki sos
> do owoców? A może jakieś konkretne połączenia owoców?
Ja mam kolorystyczne - czyli np. żółty banan, może być jabłko -
niezbyt słodkie (albo ananas, jak kto lubi), kiwi, pomarańcza, wiśnie
(w wersji dla dorosłych w spirytusie). Sos - najprostszy - jakiś rum
albo koniak, z odrobiną cukru pudru. Może być z bitą śmietaną na
wierzchu, jak masz. Albo z gałką lodów (wtedy gałka bliżej spodu
raczej;))
--
Pozdrawiam - Aicha
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2007-07-29 10:27:06
Temat: Re: co do owoców?"Aicha"
> wiśnie
... albo jagódki jakieś (granatowe:)) albo maliny.
--
Pozdrawiam - Aicha
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2007-07-29 12:26:41
Temat: Re: co do owoców?Stalker <t...@i...pl> napisał(a):
> Chciałem sobie pokroić trochę owoców w kostkę, wrzucić do salaterki
> i zalać czymś dobrym. Macie może jakiś ciekawy przepis na szybki sos do
> owoców? A może jakieś konkretne połączenia owoców? Czy kroić jak leci? :-)
Kroić jak leci, a jako sos użyć zmiksowane na puree owoce o konkretnym
kolorze, których w sałatce nie ma /przetarte kiwi fajnie wygląda ze swoimi
ziarenkami, może wiśnie albo porzeczki/, sos można wzbogacić likierem albo
śmietanką...
Ania
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2007-07-29 16:59:59
Temat: Re: co do owoców?Stalker napisał(a):
> Witam!
>
> Chciałem sobie pokroić trochę owoców w kostkę, wrzucić do salaterki
> i zalać czymś dobrym. Macie może jakiś ciekawy przepis na szybki sos do
> owoców? A może jakieś konkretne połączenia owoców? Czy kroić jak leci? :-)
>
> Pozdrowienia Stalker
Schłodzone(!!!) owoce: banany, ciemne śliwki, świeży ananas i
dojrzałe(!) mango - w równych ilościach, w kostkę grubą. Do tego wlać
schłodzoną pinacoladę pół na pół z dobrym(!!!) gęstym advocatem,
wymieszać i od razu jeść, zanim się zagrzeje... Mmmm... Można dać pod
spód lody waniliowe... Mmmm....
PS. Owoce muszą być schłodzone przed pokrojeniem i wymieszaniem,
ponieważ ta sałatka owocowa nie może długo czekać na konsumpcję
(ciemnienie bananów), a chłodna być jednak musi...
--
XL wiosenna :-)
****************************************************
*************
"Deja vu" - "Wszyscy jesteście w milicji? - Fantastyczny kraj!"
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2007-07-29 17:07:45
Temat: Re: co do owoców?
"Ikselka" <i...@w...pl> wrote in message
news:f8ih46$p0p$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Stalker napisał(a):
> > Witam!
> >
> > Chciałem sobie pokroić trochę owoców w kostkę, wrzucić do salaterki
> > i zalać czymś dobrym. Macie może jakiś ciekawy przepis na szybki sos do
> > owoców? A może jakieś konkretne połączenia owoców? Czy kroić jak leci?
:-)
> >
> > Pozdrowienia Stalker
>
> Schłodzone(!!!) owoce: banany, ciemne śliwki, świeży ananas i
> dojrzałe(!) mango - w równych ilościach, w kostkę grubą. Do tego wlać
> schłodzoną pinacoladę pół na pół z dobrym(!!!) gęstym advocatem,
> wymieszać i od razu jeść, zanim się zagrzeje... Mmmm... Można dać pod
> spód lody waniliowe... Mmmm....
>
> PS. Owoce muszą być schłodzone przed pokrojeniem i wymieszaniem,
> ponieważ ta sałatka owocowa nie może długo czekać na konsumpcję
> (ciemnienie bananów), a chłodna być jednak musi...
Plasterki banana zanurzyć w soku cytryny, a nawet pomarańczy - kwas może
powstrzymać ciemnienie - próba wskazana.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2007-07-29 17:30:04
Temat: Re: co do owoców?czeremcha napisał(a):
> Stalker <t...@i...pl> napisał(a):
> Kroić jak leci, a jako sos użyć zmiksowane na puree owoce o konkretnym
> kolorze, których w sałatce nie ma /przetarte kiwi fajnie wygląda ze swoimi
> ziarenkami, może wiśnie albo porzeczki/, sos można wzbogacić likierem albo
> śmietanką...
Pomysł z puree owocowym rewelacja. Puree z brzoskwiń z dodatkiem "Black
Curranta" (Bo akurat to było pod ręką :-) Wprawdzie przesadziłem z
Currantem jako dodatkiem, ale przy drugiej miseczce już nie
przeszkadzało :-)
Myslę, że dobry efekt byłby przy połączeniu przy puree owoców z
odpowiednim alkoholem smakowym (na zasadzie śliwki - śliwowica :-)
P.S. Jeśli takie puree wzbogacić jogurtem to jest sens lać tam alkohol?
Nie chciałbym tarcić trunków na eksperymenty :-)
Pozdrowienia Stalker
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2007-07-29 18:11:21
Temat: Re: co do owoców?Stalker <t...@i...pl> napisał(a):
> P.S. Jeśli takie puree wzbogacić jogurtem to jest sens lać tam alkohol?
> Nie chciałbym tarcić trunków na eksperymenty :-)
Ajerkoniak do brzoskwiń i jogurtu mógłby pasować...
Albo śmietanka z malibu i wiórkami kokosowymi do bananów lub ananasa.
Ania
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2007-07-29 20:31:42
Temat: Re: co do owoców?Stalker napisał(a):
> Witam!
>
> Chciałem sobie pokroić trochę owoców w kostkę, wrzucić do salaterki
> i zalać czymś dobrym. Macie może jakiś ciekawy przepis na szybki sos do
> owoców? A może jakieś konkretne połączenia owoców? Czy kroić jak leci? :-)
>
> Pozdrowienia Stalker
U mnie ostatnio furorę robi arbuz w galaretce:)polecam.
Sylwia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2007-07-30 21:26:45
Temat: Re: co do owoców?
> U mnie ostatnio furorę robi arbuz w galaretce:)polecam.
Brzmi ciekawie :)
Arbuz pokrojony w kostkę czy w większych kawałkach? Jaka
galaretka?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |