| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2007-09-13 16:59:46
Temat: co na obiadwitam serdecznie
jestem bardzo zapracowaną mamą i żoną
codziennie gotuję obiady na 2 dni dla mojego męża i dziecka może macie
jakieś pomysły na fajne i niedrogie dania które można ugotować dzień
wczesniej i tylko podgrzać na II dzień
pozdrawiam
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2007-09-13 18:09:00
Temat: Re: co na obiadkiki pisze:
> jestem bardzo zapracowaną mamą i żoną
> codziennie gotuję obiady na 2 dni dla mojego męża i dziecka może macie
> jakieś pomysły na fajne i niedrogie dania które można ugotować dzień
> wczesniej i tylko podgrzać na II dzień
>
Pulpeciki w sosie pomidorowym, koperkowym. Cena zależy od mięsa, jakiego
użyjesz (najlepsze są z mielonej piersi z indyka albo cielęciny).
Pozdrawiam
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2007-09-13 18:50:49
Temat: Re: co na obiad
"medea" <e...@p...fm> wrote in message
news:fcbukt$ls2$1@nemesis.news.tpi.pl...
> kiki pisze:
>
> > jestem bardzo zapracowaną mamą i żoną
> > codziennie gotuję obiady na 2 dni dla mojego męża i dziecka może macie
> > jakieś pomysły na fajne i niedrogie dania które można ugotować dzień
> > wczesniej i tylko podgrzać na II dzień
> >
>
> Pulpeciki w sosie pomidorowym, koperkowym. Cena zależy od mięsa, jakiego
> użyjesz (najlepsze są z mielonej piersi z indyka albo cielęciny).
>
> Pozdrawiam
> Ewa
Kotlety mielone podsmażone i zamrożone. Kotlety schabowe - podzielone i z
przyprawami - zamrożone - rano z zamrażarki - na obiad na patelnię na
chwilę. Ryż na sypko i polskie leczo, Makaron z 1 kg mąki i 10 jajek -
najlepiej w maszynce Marcato - na cały tydzien w chłodziarce - do zup i
zapiekanek.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2007-09-14 13:54:52
Temat: Re: co na obiadUżytkownik "medea" <e...@p...fm> napisał w wiadomości
news:fcbukt$ls2$1@nemesis.news.tpi.pl
> kiki pisze:
>
>> jestem bardzo zapracowaną mamą i żoną
>> codziennie gotuję obiady na 2 dni dla mojego męża i dziecka może
>> macie jakieś pomysły na fajne i niedrogie dania które można ugotować
>> dzień wczesniej i tylko podgrzać na II dzień
>>
>
> Pulpeciki w sosie pomidorowym, koperkowym. Cena zależy od mięsa,
> jakiego użyjesz (najlepsze są z mielonej piersi z indyka albo
> cielęciny).
no, .. to faktycznie jedno z tańszych dań :)
az
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2007-09-14 14:52:15
Temat: Re: co na obiadAndrzej pisze:
> no, .. to faktycznie jedno z tańszych dań :)
Weźmy nawet w najdroższej wersji z mielonej cielęciny: 0,5 kg mielonej
cielęciny 15zł + jajko, bułka tarta, trochę mąki, masła, koperek lub
przecier pomidorowy, co łącznie wyceniam na jakieś 5zł = 20zł. Z tego
wyjdzie jakieś 12 pulpetów, na 2 obiady dla 3 średnio jedzących osób (u
mnie tyle wychodzi - mąż zjada 3, ja 2, dziecko 1 sztukę). Czyli obiad
średnio na osobę 4zł, zaokrąglając wzwyż, bo ziemniaki albo ryż do tego,
jakaś surówka. To Twoim zdaniem dużo?
A jak się weźmie zmielonej piersi z indyka, to 0,5kg mięsa kosztuje
10zł. Dzisiaj kupowałam.
Pozdrawiam
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2007-09-14 23:08:55
Temat: Re: co na obiadmedea pisze:
> Weźmy nawet w najdroższej wersji z mielonej cielęciny: 0,5 kg mielonej
> cielęciny 15zł + jajko, bułka tarta, trochę mąki, masła, koperek lub
> przecier pomidorowy, co łącznie wyceniam na jakieś 5zł = 20zł.
jakis szybki przepis dostane ? :)
wg. studenta tani obiadek :)
K.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2007-09-14 23:38:00
Temat: Re: co na obiad** Andrzej <a...@p...onet.pl> wrote:
>> Pulpeciki w sosie pomidorowym, koperkowym. Cena zależy od mięsa, jakiego
>> użyjesz (najlepsze są z mielonej piersi z indyka albo cielęciny).
> no, .. to faktycznie jedno z tańszych dań :)
Przecież pierś indyka droga nie jest, na mielenie to mogą być równie dobrze
skrawki drobne (czy jak to się fachowo nazywa) indyka (tańsze) i specjalnie nie
będzie różnicy w smaku, a kosztuje to jakieś 12zł/kg.
--
+ ' .-. .
, * ) )
http://kosmosik.net/ . . '-' . kK
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2007-09-15 16:06:30
Temat: Re: co na obiadKSZYCHOOO pisze:
> jakis szybki przepis dostane ? :)
> wg. studenta tani obiadek :)
Do mielonego mięsa dodajemy jajko, sól, pieprz (najlepiej biały),
zmiażdżony ząbek czosnku, posiekany koperek, bułkę tartą i dokładnie
wszystko mieszamy (bułki tartej dodajemy tyle, ile mięso "zabierze",
czyli żeby nie było rzadkie, a w sam raz do lepienia pulpecików). Lepimy
kulki o wielkości dorodnej renklody, obtaczamy w mące i wrzucamy na
posolony wrzątek (ok. pół litra na tyle mięsa powinno wystarczyć, ew. w
trakcie dolać trochę wody, jak wyparuje). Gotujemy pod częściowym
przykryciem jakieś 20 minut. Po około 20 minutach można dodać do garnka:
posiekany koperek, albo przecier pomidorowy, albo pokrojoną w paski
włoszczyznę i przecier i gotować kolejne 20 minut. Zagęścić mąką i
odrobiną masła, można dodać śmietany 18%. Uwaga: cały proces gotowania
łącznie z robieniem sosu nie powinien zabrać więcej, niż 40 minut.
Przestrzegam też przed użyciem standardowego mięsa mielonego mieszanego
woł.-wieprz., bo to nie wyjdzie aż tak dobre.
Pozdrawiam
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2007-09-15 16:17:17
Temat: Re: co na obiadkiki wrote:
> witam serdecznie
>
> jestem bardzo zapracowaną mamą i żoną
> codziennie gotuję obiady na 2 dni dla mojego męża i dziecka może macie
> jakieś pomysły na fajne i niedrogie dania które można ugotować dzień
> wczesniej i tylko podgrzać na II dzień
>
>
> pozdrawiam
>
>
Jezeli codziennie gotujesz na 2 dni, to jecie podwojne obiady kazdego
dnia :)
Jesli chodzi o dania do podgrzania, to moze:
lasagne
nalesniki z miesem (farsz do wyboru)
kurczak upieczony w calosci (np. z jablkami)
golabki
chili con carne
gulasz wieprzowy na slodko-kwasno
kurczak w winie (wino nie musi byc najdrozsze)
fasola na slodko-kwasno z kielbasa i rodzynkami
leczo
ratatouille
krokiety ziemniaczane z sosem grzybowym
itd.
zakladam, ze sami przygotuja salate, warzywa, itd.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |