Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia co na obiad

Grupy

Szukaj w grupach

 

co na obiad

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 9


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2007-09-13 16:59:46

Temat: co na obiad
Od: "kiki" <k...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

witam serdecznie

jestem bardzo zapracowaną mamą i żoną
codziennie gotuję obiady na 2 dni dla mojego męża i dziecka może macie
jakieś pomysły na fajne i niedrogie dania które można ugotować dzień
wczesniej i tylko podgrzać na II dzień


pozdrawiam


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2007-09-13 18:09:00

Temat: Re: co na obiad
Od: medea <e...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

kiki pisze:

> jestem bardzo zapracowaną mamą i żoną
> codziennie gotuję obiady na 2 dni dla mojego męża i dziecka może macie
> jakieś pomysły na fajne i niedrogie dania które można ugotować dzień
> wczesniej i tylko podgrzać na II dzień
>

Pulpeciki w sosie pomidorowym, koperkowym. Cena zależy od mięsa, jakiego
użyjesz (najlepsze są z mielonej piersi z indyka albo cielęciny).

Pozdrawiam
Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2007-09-13 18:50:49

Temat: Re: co na obiad
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"medea" <e...@p...fm> wrote in message
news:fcbukt$ls2$1@nemesis.news.tpi.pl...
> kiki pisze:
>
> > jestem bardzo zapracowaną mamą i żoną
> > codziennie gotuję obiady na 2 dni dla mojego męża i dziecka może macie
> > jakieś pomysły na fajne i niedrogie dania które można ugotować dzień
> > wczesniej i tylko podgrzać na II dzień
> >
>
> Pulpeciki w sosie pomidorowym, koperkowym. Cena zależy od mięsa, jakiego
> użyjesz (najlepsze są z mielonej piersi z indyka albo cielęciny).
>
> Pozdrawiam
> Ewa

Kotlety mielone podsmażone i zamrożone. Kotlety schabowe - podzielone i z
przyprawami - zamrożone - rano z zamrażarki - na obiad na patelnię na
chwilę. Ryż na sypko i polskie leczo, Makaron z 1 kg mąki i 10 jajek -
najlepiej w maszynce Marcato - na cały tydzien w chłodziarce - do zup i
zapiekanek.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2007-09-14 13:54:52

Temat: Re: co na obiad
Od: "Andrzej" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "medea" <e...@p...fm> napisał w wiadomości
news:fcbukt$ls2$1@nemesis.news.tpi.pl
> kiki pisze:
>
>> jestem bardzo zapracowaną mamą i żoną
>> codziennie gotuję obiady na 2 dni dla mojego męża i dziecka może
>> macie jakieś pomysły na fajne i niedrogie dania które można ugotować
>> dzień wczesniej i tylko podgrzać na II dzień
>>
>
> Pulpeciki w sosie pomidorowym, koperkowym. Cena zależy od mięsa,
> jakiego użyjesz (najlepsze są z mielonej piersi z indyka albo
> cielęciny).

no, .. to faktycznie jedno z tańszych dań :)

az

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2007-09-14 14:52:15

Temat: Re: co na obiad
Od: medea <e...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

Andrzej pisze:

> no, .. to faktycznie jedno z tańszych dań :)

Weźmy nawet w najdroższej wersji z mielonej cielęciny: 0,5 kg mielonej
cielęciny 15zł + jajko, bułka tarta, trochę mąki, masła, koperek lub
przecier pomidorowy, co łącznie wyceniam na jakieś 5zł = 20zł. Z tego
wyjdzie jakieś 12 pulpetów, na 2 obiady dla 3 średnio jedzących osób (u
mnie tyle wychodzi - mąż zjada 3, ja 2, dziecko 1 sztukę). Czyli obiad
średnio na osobę 4zł, zaokrąglając wzwyż, bo ziemniaki albo ryż do tego,
jakaś surówka. To Twoim zdaniem dużo?
A jak się weźmie zmielonej piersi z indyka, to 0,5kg mięsa kosztuje
10zł. Dzisiaj kupowałam.

Pozdrawiam
Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2007-09-14 23:08:55

Temat: Re: co na obiad
Od: KSZYCHOOO <b...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

medea pisze:

> Weźmy nawet w najdroższej wersji z mielonej cielęciny: 0,5 kg mielonej
> cielęciny 15zł + jajko, bułka tarta, trochę mąki, masła, koperek lub
> przecier pomidorowy, co łącznie wyceniam na jakieś 5zł = 20zł.

jakis szybki przepis dostane ? :)
wg. studenta tani obiadek :)

K.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2007-09-14 23:38:00

Temat: Re: co na obiad
Od: Konrad Kosmowski <k...@k...net> szukaj wiadomości tego autora

** Andrzej <a...@p...onet.pl> wrote:

>> Pulpeciki w sosie pomidorowym, koperkowym. Cena zależy od mięsa, jakiego
>> użyjesz (najlepsze są z mielonej piersi z indyka albo cielęciny).

> no, .. to faktycznie jedno z tańszych dań :)

Przecież pierś indyka droga nie jest, na mielenie to mogą być równie dobrze
skrawki drobne (czy jak to się fachowo nazywa) indyka (tańsze) i specjalnie nie
będzie różnicy w smaku, a kosztuje to jakieś 12zł/kg.

--
+ ' .-. .
, * ) )
http://kosmosik.net/ . . '-' . kK

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2007-09-15 16:06:30

Temat: Re: co na obiad
Od: medea <e...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

KSZYCHOOO pisze:

> jakis szybki przepis dostane ? :)
> wg. studenta tani obiadek :)

Do mielonego mięsa dodajemy jajko, sól, pieprz (najlepiej biały),
zmiażdżony ząbek czosnku, posiekany koperek, bułkę tartą i dokładnie
wszystko mieszamy (bułki tartej dodajemy tyle, ile mięso "zabierze",
czyli żeby nie było rzadkie, a w sam raz do lepienia pulpecików). Lepimy
kulki o wielkości dorodnej renklody, obtaczamy w mące i wrzucamy na
posolony wrzątek (ok. pół litra na tyle mięsa powinno wystarczyć, ew. w
trakcie dolać trochę wody, jak wyparuje). Gotujemy pod częściowym
przykryciem jakieś 20 minut. Po około 20 minutach można dodać do garnka:
posiekany koperek, albo przecier pomidorowy, albo pokrojoną w paski
włoszczyznę i przecier i gotować kolejne 20 minut. Zagęścić mąką i
odrobiną masła, można dodać śmietany 18%. Uwaga: cały proces gotowania
łącznie z robieniem sosu nie powinien zabrać więcej, niż 40 minut.
Przestrzegam też przed użyciem standardowego mięsa mielonego mieszanego
woł.-wieprz., bo to nie wyjdzie aż tak dobre.

Pozdrawiam
Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2007-09-15 16:17:17

Temat: Re: co na obiad
Od: Magdalena Bassett <i...@b...com> szukaj wiadomości tego autora

kiki wrote:

> witam serdecznie
>
> jestem bardzo zapracowaną mamą i żoną
> codziennie gotuję obiady na 2 dni dla mojego męża i dziecka może macie
> jakieś pomysły na fajne i niedrogie dania które można ugotować dzień
> wczesniej i tylko podgrzać na II dzień
>
>
> pozdrawiam
>
>


Jezeli codziennie gotujesz na 2 dni, to jecie podwojne obiady kazdego
dnia :)

Jesli chodzi o dania do podgrzania, to moze:

lasagne
nalesniki z miesem (farsz do wyboru)
kurczak upieczony w calosci (np. z jablkami)
golabki
chili con carne
gulasz wieprzowy na slodko-kwasno
kurczak w winie (wino nie musi byc najdrozsze)
fasola na slodko-kwasno z kielbasa i rodzynkami
leczo
ratatouille
krokiety ziemniaczane z sosem grzybowym

itd.

zakladam, ze sami przygotuja salate, warzywa, itd.

Magdalena Bassett

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

MEDION MODEL MD 10838 ma moze ktos ta mikrofale?
"Nigella rozmawia"
kolendra- co zrobić, żeby nie więdła w doniczce tak szybko?
parę pytań o "automat do chleba"
KUPSTAUERY...

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »