Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.atman.pl!.P
OSTED!not-for-mail
From: Roman Rogóż <r...@s...krakow.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: co z tą jarzębiną
Date: Fri, 24 Aug 2018 08:20:38 +0200
Organization: ATMAN - ATM S.A.
Lines: 32
Message-ID: <plo85m$uhs$1@node1.news.atman.pl>
References: <plm7bt$ga$1@node1.news.atman.pl>
<5b7ec787$0$623$65785112@news.neostrada.pl>
NNTP-Posting-Host: med-net.szpitaljp2.krakow.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=utf-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: node1.news.atman.pl 1535091702 31292 149.156.180.135 (24 Aug 2018 06:21:42
GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 24 Aug 2018 06:21:42 +0000 (UTC)
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:52.0) Gecko/20100101
Thunderbird/52.9.1
In-Reply-To: <5b7ec787$0$623$65785112@news.neostrada.pl>
Content-Language: pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:381238
Ukryj nagłówki
W dniu 2018-08-23 o 16:36, Stokrotka pisze:
>
>
>> Okres potencjalnego zbierania chyba w pełni.
>> Temat wałkowany na różnych forach, ale nigdy nie miałem jednoznacznej
>> odpowiedzi.
>> Czy faktycznie najzwyklejszą najbardziej rozpowszechnioną jarzębinę
>> można przetwarzać do spożycia ?
>> jedni piszą że tylko morawską, inni że każda ale trzeba moczyć w occie
>> i soli, inni żeby przemrozić w zamrażalniku.
>> Najbardziej z lenistwa odpowiadałaby mi metoda mrożenia (no dobra, z
>> braku czasu). Ale czy faktycznie tak to się stosuje do "zwykłej"
>> jarzębiny ? Nie chodzi już o zmarnowany czas i pieniądze, ale o ryzyko
>> totalnego zbłaźnienia się przed resztą domowników.
>>
> NIeprawdę piszesz.
> Ja osobiście na swoim żołądku twojej wersji nie testowałam , bo stosuję
> zalecenia z książek i internetu.
> Czyli jażębinę zbiera się po pierwszyh pszymrozkah, lub po zebraniu
> koniecznie pszemraża się ją w zamrażalniku.
> Należy tak robić bo zawiera ona jakieś szkodliwe substancjie
> rozkłądające się właśnie po pszemrożeniu.
> Podobno też jakiś typ obrabiania termicznego wystarczy by usunąć te
> substancji, ale nie wiem jaki, i wydaje się to bardziej pracowite.
>
...nie testowałem... jakieś...podobno...nie wiem...wydaje się....
Właśnie tyle dowiaduję się z internetu, a chciałbym poznać opinię kogoś
kto to robił i wie na pewno, że np. jak wezmę zwykłą gorzką jarzębinę i
przemrożę w zamrażalniku np. 2 dni to będzie się nadawała do spożycia i
nie zaszkodzę nikomu.
|