Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.unit
0.net!newsreader4.netcologne.de!news.netcologne.de!peer03.ams1!peer.ams1.xlned.
com!news.xlned.com!peer02.fr7!futter-mich.highwinds-media.com!news.highwinds-me
dia.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt-spo-a-02.news.ne
ostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: "Stokrotka" <o...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <plm7bt$ga$1@node1.news.atman.pl>
<5b7ec787$0$623$65785112@news.neostrada.pl>
<plo85m$uhs$1@node1.news.atman.pl>
Subject: Re: co z tą jarzębiną
Date: Fri, 24 Aug 2018 16:45:25 +0200
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="UTF-8"; reply-type=response
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.3138
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.3138
Lines: 40
Message-ID: <5b801a02$0$608$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 37.47.34.201
X-Trace: 1535121922 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 608 37.47.34.201:12205
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
X-Received-Bytes: 2876
X-Received-Body-CRC: 126740796
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:381250
Ukryj nagłówki
>>> Okres potencjalnego zbierania chyba w pełni.
>>> Temat wałkowany na różnych forach, ale nigdy nie miałem jednoznacznej
>>> odpowiedzi.
>>> Czy faktycznie najzwyklejszą najbardziej rozpowszechnioną jarzębinę
>>> można przetwarzać do spożycia ?
>>> jedni piszą że tylko morawską, inni że każda ale trzeba moczyć w occie i
>>> soli, inni żeby przemrozić w zamrażalniku.
>>> Najbardziej z lenistwa odpowiadałaby mi metoda mrożenia (no dobra, z
>>> braku czasu). Ale czy faktycznie tak to się stosuje do "zwykłej"
>>> jarzębiny ? Nie chodzi już o zmarnowany czas i pieniądze, ale o ryzyko
>>> totalnego zbłaźnienia się przed resztą domowników.
>>>
>> NIeprawdę piszesz.
>> Ja osobiście na swoim żołądku twojej wersji nie testowałam , bo stosuję
>> zalecenia z książek i internetu.
>> Czyli jażębinę zbiera się po pierwszyh pszymrozkah, lub po zebraniu
>> koniecznie pszemraża się ją w zamrażalniku.
>> Należy tak robić bo zawiera ona jakieś szkodliwe substancjie rozkłądające
>> się właśnie po pszemrożeniu.
>> Podobno też jakiś typ obrabiania termicznego wystarczy by usunąć te
>> substancji, ale nie wiem jaki, i wydaje się to bardziej pracowite.
>>
> ...nie testowałem... jakieś...podobno...nie wiem...wydaje się....
>
> Właśnie tyle dowiaduję się z internetu, a chciałbym poznać opinię kogoś
> kto to robił i wie na pewno, że np. jak wezmę zwykłą gorzką jarzębinę i
> przemrożę w zamrażalniku np. 2 dni to będzie się nadawała do spożycia i
> nie zaszkodzę nikomu.
Raczej tak jak piszesz.
A teraz to możesz zbierać jażębinę w celu np artystycznym.
--
(tekst bez: ó, ch, rz i -ii)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom. ( ortografia . pev . pl )
>
|