« poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2017-04-03 20:48:25
Temat: Re: co zrobić z 'kipiącym' miodemPani Krycha napisała:
>> Myślę, że chyba lepiej dodać spirytusu.
>
> To jest chyba najlepszy pomysł.
> Ile miodu tyle spirytusu i tyle samo soku z cytryn.
> I jest dobry napój przeciw przeziębieniom.
Można profilaktycznie, czy też koniecznie trzeba się
najprzód przeziębić?
Jarek
--
Usiadła zięba na dębie:
Na pewno dziś się przeziębię!
Dostanę chrypki, być może,
Głos jeszcze stracę, broń Boże.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2017-04-04 09:07:35
Temat: Re: co zrobić z 'kipiącym' miodemW dniu 03.04.2017 o 20:03, Krycha pisze:
> W dniu 03.04.2017 o 05:38, Animka pisze:
>> W dniu 2017-04-02 o 22:27, Krycha pisze:
>>> W dniu 01.04.2017 o 21:32, Stokrotka pisze:
>>>> Może fermentuje?
>>>> Zrub miud pitny.
>>>
>>> A może przerwać, jeżeli to fermentacja, poddając miód temperaturze?
>>
>> Myślę, że chyba lepiej dodać spirytusu.
>
> To jest chyba najlepszy pomysł.
> Ile miodu tyle spirytusu i tyle samo soku z cytryn.
> I jest dobry napój przeciw przeziębieniom.
>
> Krycha.
>
Będzie miodówka 50%, nieźle musi wtedy kopać.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2017-04-04 09:15:05
Temat: Re: co zrobić z 'kipiącym' miodemJingiel pisze:
>> To jest chyba najlepszy pomysł.
>> Ile miodu tyle spirytusu i tyle samo soku z cytryn.
>> I jest dobry napój przeciw przeziębieniom.
>
> Będzie miodówka 50%, nieźle musi wtedy kopać.
32%, jeśli dobrze liczę (Mendelejew by porachował dokładniej).
Jarek
--
Bez wodki nie razbieriosz.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2017-04-04 15:27:41
Temat: Re: co zrobić z 'kipiącym' miodemW dniu 2017-04-04 o 09:07, Jingiel pisze:
> W dniu 03.04.2017 o 20:03, Krycha pisze:
>> W dniu 03.04.2017 o 05:38, Animka pisze:
>>> W dniu 2017-04-02 o 22:27, Krycha pisze:
>>>> W dniu 01.04.2017 o 21:32, Stokrotka pisze:
>>>>> Może fermentuje?
>>>>> Zrub miud pitny.
>>>>
>>>> A może przerwać, jeżeli to fermentacja, poddając miód temperaturze?
>>>
>>> Myślę, że chyba lepiej dodać spirytusu.
>>
>> To jest chyba najlepszy pomysł.
>> Ile miodu tyle spirytusu i tyle samo soku z cytryn.
>> I jest dobry napój przeciw przeziębieniom.
>>
>> Krycha.
>>
>
> Będzie miodówka 50%, nieźle musi wtedy kopać.
Szczególnie ten sok z cytryn.
--
animka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2017-04-04 21:46:58
Temat: Re: co zrobić z 'kipiącym' miodemW dniu .04.2017 o 20:01 Krycha <k...@p...onet.pl> pisze:
> W dniu 02.04.2017 o 23:13, Trefniś pisze:
>> W dniu .04.2017 o 22:27 Krycha <k...@p...onet.pl> pisze:
>>
>>> W dniu 01.04.2017 o 21:32, Stokrotka pisze:
>>>> Może fermentuje?
>>>> Zrub miud pitny.
>>>
>>> A może przerwać, jeżeli to fermentacja, poddając miód temperaturze?
>>
>> Miód straci swoje zdrowotne cechy.
>> Będziesz miała smaczniejszy cukier :)
>>
>> Może to coś pomoże:
>>
>> http://pszczelarstwo.hazuka.pl/miod/sfermentowany-mi
od
>
> To może być przyczyna, że był za świeży.
> No i nalany zbyt do pełna.
>
>>
>> http://www.miodybartkowiaka.pl/node/183
>>
>> Wydaje się, że decydujący jest smak miodu. Jeśli obrzydliwy - wyrzucić.
>
> Nie jest obrzydliwy, ale jakiś dziwny w smaku.
Jeśli drożdżowy posmak, to jeszcze nic złego się nie dzieje.
Ale radzę przenieść do lodówki (3..5 st. C).
Tylko musisz uważać, żywe drożdże nie są zdrowe po spożyciu.
Jeśli posmak winny/alkoholowy, też raczej nic złego. Też do lodówki.
--
Trefniś
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2017-04-04 22:36:56
Temat: Re: co zrobić z 'kipiącym' miodemW dniu 04.04.2017 o 21:46, Trefniś pisze:
> W dniu .04.2017 o 20:01 Krycha <k...@p...onet.pl> pisze:
>
>> W dniu 02.04.2017 o 23:13, Trefniś pisze:
>>> W dniu .04.2017 o 22:27 Krycha <k...@p...onet.pl> pisze:
>>>
>>>> W dniu 01.04.2017 o 21:32, Stokrotka pisze:
>>>>> Może fermentuje?
>>>>> Zrub miud pitny.
>>>>
>>>> A może przerwać, jeżeli to fermentacja, poddając miód temperaturze?
>>>
>>> Miód straci swoje zdrowotne cechy.
>>> Będziesz miała smaczniejszy cukier :)
>>>
>>> Może to coś pomoże:
>>>
>>> http://pszczelarstwo.hazuka.pl/miod/sfermentowany-mi
od
>>
>> To może być przyczyna, że był za świeży.
>> No i nalany zbyt do pełna.
>>
>>>
>>> http://www.miodybartkowiaka.pl/node/183
>>>
>>> Wydaje się, że decydujący jest smak miodu. Jeśli obrzydliwy - wyrzucić.
>>
>> Nie jest obrzydliwy, ale jakiś dziwny w smaku.
>
> Jeśli drożdżowy posmak, to jeszcze nic złego się nie dzieje.
> Ale radzę przenieść do lodówki (3..5 st. C).
> Tylko musisz uważać, żywe drożdże nie są zdrowe po spożyciu.
>
> Jeśli posmak winny/alkoholowy, też raczej nic złego. Też do lodówki.
Tak też zrobiłam.
Krycha.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2017-04-04 22:38:27
Temat: Re: co zrobić z 'kipiącym' miodemW dniu 04.04.2017 o 09:07, Jingiel pisze:
> W dniu 03.04.2017 o 20:03, Krycha pisze:
>> W dniu 03.04.2017 o 05:38, Animka pisze:
>>> W dniu 2017-04-02 o 22:27, Krycha pisze:
>>>> W dniu 01.04.2017 o 21:32, Stokrotka pisze:
>>>>> Może fermentuje?
>>>>> Zrub miud pitny.
>>>>
>>>> A może przerwać, jeżeli to fermentacja, poddając miód temperaturze?
>>>
>>> Myślę, że chyba lepiej dodać spirytusu.
>>
>> To jest chyba najlepszy pomysł.
>> Ile miodu tyle spirytusu i tyle samo soku z cytryn.
>> I jest dobry napój przeciw przeziębieniom.
>>
>> Krycha.
>>
>
> Będzie miodówka 50%, nieźle musi wtedy kopać.
Będzie to 1/3 z 95 %.
A więc da się pić.
Krycha.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
18. Data: 2017-04-04 22:39:22
Temat: Re: co zrobić z 'kipiącym' miodemW dniu 03.04.2017 o 20:48, Jarosław Sokołowski pisze:
> Pani Krycha napisała:
>
>>> Myślę, że chyba lepiej dodać spirytusu.
>>
>> To jest chyba najlepszy pomysł.
>> Ile miodu tyle spirytusu i tyle samo soku z cytryn.
>> I jest dobry napój przeciw przeziębieniom.
>
> Można profilaktycznie, czy też koniecznie trzeba się
> najprzód przeziębić?
>
> Jarek
Oczywiście, przede wszystkim profilaktycznie :-)
Krycha.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
19. Data: 2017-04-05 00:02:42
Temat: Re: co zrobić z 'kipiącym' miodemW dniu 2017-04-04 o 21:46, Trefniś pisze:
> W dniu .04.2017 o 20:01 Krycha <k...@p...onet.pl> pisze:
>
>> W dniu 02.04.2017 o 23:13, Trefniś pisze:
>>> W dniu .04.2017 o 22:27 Krycha <k...@p...onet.pl> pisze:
>>>
>>>> W dniu 01.04.2017 o 21:32, Stokrotka pisze:
>>>>> Może fermentuje?
>>>>> Zrub miud pitny.
>>>>
>>>> A może przerwać, jeżeli to fermentacja, poddając miód temperaturze?
>>>
>>> Miód straci swoje zdrowotne cechy.
>>> Będziesz miała smaczniejszy cukier :)
>>>
>>> Może to coś pomoże:
>>>
>>> http://pszczelarstwo.hazuka.pl/miod/sfermentowany-mi
od
>>
>> To może być przyczyna, że był za świeży.
>> No i nalany zbyt do pełna.
>>
>>>
>>> http://www.miodybartkowiaka.pl/node/183
>>>
>>> Wydaje się, że decydujący jest smak miodu. Jeśli obrzydliwy - wyrzucić.
>>
>> Nie jest obrzydliwy, ale jakiś dziwny w smaku.
>
> Jeśli drożdżowy posmak, to jeszcze nic złego się nie dzieje.
> Ale radzę przenieść do lodówki (3..5 st. C).
> Tylko musisz uważać, żywe drożdże nie są zdrowe po spożyciu.
Muszę dodać, że jak z drożdżami to i lodowka nie pomoże żeby nie
kipialo, rosło.
>
> Jeśli posmak winny/alkoholowy, też raczej nic złego. Też do lodówki.
>
--
animka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
20. Data: 2017-04-05 00:43:35
Temat: Re: co zrobić z 'kipiącym' miodemW dniu sobota, 1 kwietnia 2017 20:24:21 UTC+2 użytkownik Krycha napisał:
> Dostałam pełen słoik miodu od znajomych.
> Zdaje się z ich pasieki.
> Wstawiłam do szafy na późniejszy czas.
> Po jakim czasie zauważyłam, że miód wycieka ze słoika, jakby wykipiał.
> Zrobił się jakby napompowany powietrzem.
> Czyżby sfermentował?
> Rozlałam na dwa słoiki. Smak ma jakiś inny niż jestem przyzwyczajona.
> Rozdziela się, jest część 'puchata', a na dole część żółta płynna.
>
> Co mu jest? Czy powinnam coś zrobić, aby przywrócić prawidłową
> konsystencję i smak?
Miód był zbyt wczesnie wybrany, tzn. zbyt młody czyli miał zbyt dużo wody. Tak się
dzieje, kiedy pszczelarz nie pozwoli pszczołom dostatecznie zagęścić=odparować miodu.
Najczęściej miód jest zbyt wcześnie odbierany z ula w celu sprzedaży - na jego
miejsce dawany jest pszczołom syrop cukrowy.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |