Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia co zrobic z zającem???

Grupy

Szukaj w grupach

 

co zrobic z zającem???

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2000-01-31 12:56:12

Temat: co zrobic z zającem???
Od: "maciej" <m...@b...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

Wczoraj dostałam ZAJĄCA !!!
Zupełnie nie wiem, co z nim zrobić :)))
Póki co leżakuje na balkonie, wieczorem muszę zabrać mu się za skórę :)))
Będę wdzięczna za różne wskazówki
pozdrawiam
Joanna

Jeśli wiecie też, co zrobić z sarnią nogą to nie żałujcie przepisów. Królik
właśnie z nią leży na balkonie.



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2000-01-31 12:58:35

Temat: Re: co zrobic z zającem???
Od: "ostry" <o...@e...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

No coż, sarnine możesz spokojnie do zamrażarki włożyć ( bez skóry :)
Bo przy tej pogodzie pewnie nie skruszeje ;).
Co do zająca szwendał się na grupie przepis na potrawkę, a z reszty możesz
zrobić pasztet ( do zwykłego mięsa dodajesz zająca - np. zamiast wołowiny )

Sarnę proponuję( przynudzę ?:) duszoną w czerwonym winie - chcesz przepis
mojego wymysłu ????

BTW - u mnie w zamrażarce cały czs czeka udzieć z cielaka jelenia ;) -
będzie zupa i pieczyste ( ze słoninką, boczkiem i śliwkami :)~

-----IZBA PRZYJEC PSS-----
OS3 - 28752610
Member of Spammers Club
--------------------------------------




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-01-31 13:05:32

Temat: Re: co zrobic z zającem???
Od: "ostry" <o...@e...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

Zapomniałem Zapytać - piszesz z srwera brata, męża, szzwagra ??? Maćku
Joanno ?:)))

-----IZBA PRZYJEC PSS-----
OS3 - 28752610
Member of Spammers Club
--------------------------------------



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-01-31 14:01:56

Temat: Re: co zrobic z zającem???
Od: Bogusław Kempny <k...@s...com.pl> szukaj wiadomości tego autora



maciej wrote:
>
> Wczoraj dostałam ZAJĄCA !!!
> Zupełnie nie wiem, co z nim zrobić :)))
> Póki co leżakuje na balkonie, wieczorem muszę zabrać mu się za skórę :)))
> Będę wdzięczna za różne wskazówki

Po pierwsze, nie moze "lezakowac", musi wisiac, inaczej zacznie
sie psuc
w tym miejscu, na ktorym lezy. Po drugiw, zajac akurat musi
dlugo kruszec,
wiec jezeli nie robil tego wczesnie, zostaw go jeszcze co
najmniej na tydzien.
Co do zdejmowania skory - ze swiezego schodzi bardzo trudno, jak
dobrze
skruszeje, ta operacja jest latwa.
A teraz co z nim zrobic. Najlepiej po prostu pasztet, jest
doskonaly. Inne
potrawy z zajaca sa malo jadalne (to moja opinia!)

BK

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-01-31 14:56:53

Temat: Re: co zrobic z zającem???
Od: "Magda Brus" <M...@a...pl> szukaj wiadomości tego autora

. Inne
potrawy z zajaca sa malo jadalne (to moja opinia!)
nie zartuj, sa super
zwlaszcza jak polezy wczesniej w marynacie z dodatkiem ziól prowansalskich
(duuzej ilosci) a potem udusisz go w bialym winie
jesli chcecie przepis - musze go znalezc

Bogusław Kempny wrote in message <3...@s...com.pl>...
>
>
>maciej wrote:
>>
>> Wczoraj dostałam ZAJĄCA !!!
>> Zupełnie nie wiem, co z nim zrobić :)))
>> Póki co leżakuje na balkonie, wieczorem muszę zabrać mu się za skórę :)))
>> Będę wdzięczna za różne wskazówki
>
>Po pierwsze, nie moze "lezakowac", musi wisiac, inaczej zacznie
>sie psuc
>w tym miejscu, na ktorym lezy. Po drugiw, zajac akurat musi
>dlugo kruszec,
>wiec jezeli nie robil tego wczesnie, zostaw go jeszcze co
>najmniej na tydzien.
>Co do zdejmowania skory - ze swiezego schodzi bardzo trudno, jak
>dobrze
>skruszeje, ta operacja jest latwa.
>A teraz co z nim zrobic. Najlepiej po prostu pasztet, jest
>doskonaly. Inne
>potrawy z zajaca sa malo jadalne (to moja opinia!)
>
>BK


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-01-31 17:41:32

Temat: Odp: co zrobic z zającem???
Od: "maciej" <m...@b...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

> Zapomniałem Zapytać - piszesz z srwera brata, męża, szzwagra ??? Maćku
> Joanno ?:)))
Tego drugiego :)))
Joanna

Chyba właśnie straciłam szansę na bardziej szczegółowe przepisy :))))
pozdrawiam
Joanna


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-01-31 17:43:14

Temat: Odp: co zrobic z zającem???
Od: "maciej" <m...@b...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

> A teraz co z nim zrobic. Najlepiej po prostu pasztet, jest
> doskonaly.
Chętnie spróbuję, pod warunkiem, że ktoś podzieli się ze mną przepisem :)))
Nigdy nie robiłam pasztetu :(((
pozdrawiam
Joanna



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-01-31 17:44:12

Temat: Odp: co zrobic z zającem???
Od: "maciej" <m...@b...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

> potrawy z zajaca sa malo jadalne (to moja opinia!)

> nie zartuj, sa super
> zwlaszcza jak polezy wczesniej w marynacie z dodatkiem ziól prowansalskich
> (duuzej ilosci) a potem udusisz go w bialym winie
> jesli chcecie przepis - musze go znalezc
Czekam na przepis!
pozdrawiam
Joanna



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-01-31 18:07:01

Temat: Re: co zrobic z zającem???
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net> szukaj wiadomości tego autora



maciej wrote:

> Wczoraj dosta3am ZAJĄCA !!!
> Zupe3nie nie wiem, co z nim zrobić :)))
> Póki co leżakuje na balkonie, wieczorem muszę zabrać mu się za skórę :)))
> Będę wdzięczna za różne wskazówki
> pozdrawiam
> Joanna

Pokroic mieso na kawalki, wyjmujac kosci, obtoczyc w mace zmieszanej z sola,
pieprzem i roznymi ziolami (majeranek, szalwia, tymianek, rozmaryn, czerwona
papryka, kayenna). Obsmazyc na masle i oleju (pol na pol), az zlote naookolo.
Przelozyc do ciezkiego naczynia jednowarstwowo, zalac pol na pol bialym winem
i rosolem, przykryc, dusic w piecu lub na az mieso miekkie. Podac z ryzem i
salata.
Magdalena

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-02-01 07:20:15

Temat: Re: co zrobic z zającem???
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw) szukaj wiadomości tego autora

maciej <m...@b...com.pl> wrote:


>
> Jeśli wiecie też, co zrobić z sarnią nogą to nie ża"ujcie przepisów. Królik
> w"aśnie z nią leży na balkonie.

To krolik czy zajac? Zupelnie rozne zwierzeta z kulinarnego punktu
widzenia.

Wg. Polskiej kuchni mysliwskiej Hanny Szymanderskiej comber i skoki ida
na pieczenie i kotlety. Na pasztet i potrawki uzywa sie zeberka,
przodek i podroby.
Szymanderska podaje kilkadziesiat przepisow. Najprostszy to zajac w
sosie wlasnym.

Comber i udziec natrzec sola i oproszyc pieprzem, naszpikowac slonina.
Wlozyc do brytfanny w ktorej roztopilismy uprzednio 60 g. masla, wstawic
do nagrzanego piekarnika i piec okolo godziny polewajac czesto tluszczem
spod pieczeni i skarapiajac rosolem. Na wydaniu pokroic mieso w plastry
i polac sosem.

Wladyslaw


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Debiutant w barze :)))
Ruszt, grill itd....
Przepis
lemon grass
Przepis raz

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »