Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia czy mozna zastąpić proszek do pieczenia sodą

Grupy

Szukaj w grupach

 

czy mozna zastąpić proszek do pieczenia sodą

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 13


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2006-11-05 10:28:47

Temat: czy mozna zastąpić proszek do pieczenia sodą
Od: "Moni|<a" <m...@p...wpKROPKApl> szukaj wiadomości tego autora

Jeśli sie zdarzy że w domu zabraknie proszku do pieczenia, czy można do
pieczenia ciasta użyć sody?
Jeśli tak to w jakiej ilości (w przepisie na ciasto są dwie łyżeczki proszku
do pieczenia)?


Pozdrawiam

Monika


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2006-11-05 13:53:02

Temat: Re: czy mozna zastąpić proszek do pieczenia sodą
Od: "rympal" <r...@w...pl§> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Moni|<a" <m...@p...wpKROPKApl> napisał w wiadomości
news:eikkks$ldo$1@news.wp.pl...
> Jeśli sie zdarzy że w domu zabraknie proszku do pieczenia, czy można do
> pieczenia ciasta użyć sody?
> Jeśli tak to w jakiej ilości (w przepisie na ciasto są dwie łyżeczki
> proszku do pieczenia)?
>
>

teoretycznie mozna
ale do ciasta nalezy dodac cos kwasnego by zaszla reakcja tworzenia babelkow
CO2
moze to byc ocet, kwasne wino, jakis slaby kwas (oczywiscie nie mam na mysli
solnego, azotowego czy fosforowego) np. moze to byc kwasek cytrynowy lub
jablkowy. Z kwasnym mlekiem, maslanka, kefirem tez pewnie sie uda...
Nie wiem jak bedzie smakowalo takie ciasto ale otwiera sie tu pole do
ciekawych eksperymentow kulinarno-chemicznych...

rym




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2006-11-05 18:06:02

Temat: Re: czy mozna zastąpić proszek do pieczenia sodą
Od: Aneczka <a...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Moni|<a napisał(a):
> Jeśli sie zdarzy że w domu zabraknie proszku do pieczenia, czy można do
> pieczenia ciasta użyć sody?
> Jeśli tak to w jakiej ilości (w przepisie na ciasto są dwie łyżeczki proszku
> do pieczenia)?

Niedawno była dyskusja o tym czym się jedno od drugiego różni (w
działaniu pieczeniowym oczywiście) :)
Sprawdź w googlach (miesiąc, dwa temu - jakoś tak).

--
Pozdrówki,
Aneczka

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2006-11-05 19:42:40

Temat: Re: czy mozna zastąpić proszek do pieczenia sodą
Od: "czeremcha " <c...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Aneczka <a...@g...pl> napisał(a):

> Niedawno była dyskusja o tym czym się jedno od drugiego różni (w
> działaniu pieczeniowym oczywiście) :)
> Sprawdź w googlach (miesiąc, dwa temu - jakoś tak).

.. z jedną wypowiedzią w cytowanej dyskusji się nie zgodzę - że soda nadaje
się tylko do wyrobów spożywanych na gorąco. A piernik - zapytam?

Nie ryzykowałabym wymiany spulchniaczy. Lepiej dokupić proszek.

Chociaż nigdy nie próbowałam takiej wymiany.

Ania




--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2006-11-05 21:20:37

Temat: Re: czy mozna zastąpić proszek do pieczenia sodą
Od: "Dorota" <m...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Aneczka" <a...@g...pl> wrote in message
news:eil96s$38r$1@inews.gazeta.pl...
> Moni|<a napisał(a):
>> Jeśli sie zdarzy że w domu zabraknie proszku do pieczenia, czy można do
>> pieczenia ciasta użyć sody?
>> Jeśli tak to w jakiej ilości (w przepisie na ciasto są dwie łyżeczki
>> proszku do pieczenia)?
>
> Niedawno była dyskusja o tym czym się jedno od drugiego różni (w działaniu
> pieczeniowym oczywiście) :)
> Sprawdź w googlach (miesiąc, dwa temu - jakoś tak).
>

To mnie nurtował podobny temat w wątku "soda kontra proszek do pieczenia"
11.10.1006
No i stosowanie wymienne nie było polecane nietety.

pozdr
Dorota


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2006-11-06 09:08:44

Temat: Re: czy mozna zastąpić proszek do pieczenia sodą
Od: clafoutis <c...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

witam,

nie wiem do czego to ma być ale ja w większości wypadków ubijam białka i
wkorporywuję je do ciasta z lepszym lub trochę słabszym efektem. ale
jest jedna zaleta jest naturalnie

podro piotr

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2006-11-06 09:23:44

Temat: Re: czy mozna zastąpić proszek do pieczenia sodą
Od: "czeremcha " <c...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

clafoutis <c...@i...pl> napisał(a):

> nie wiem do czego to ma być ale ja w większości wypadków ubijam białka i
> wkorporywuję je do ciasta z lepszym lub trochę słabszym efektem. ale
> jest jedna zaleta jest naturalnie

Do ciasta półkruchego też? Do takiego, gdzie daje się i pianę i proszek też?
Dublujesz ilość piany?

Nie wszędzie się da.

Ania

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2006-11-07 02:17:21

Temat: Re: czy mozna zastąpić proszek do pieczenia sodą
Od: l...@w...pdi.net (Dariusz K. Ladziak) szukaj wiadomości tego autora

On Sun, 5 Nov 2006 14:53:02 +0100, "rympal" <r...@w...pl§> wrote:

>
>Użytkownik "Moni|<a" <m...@p...wpKROPKApl> napisał w wiadomości
>news:eikkks$ldo$1@news.wp.pl...
>> Jeśli sie zdarzy że w domu zabraknie proszku do pieczenia, czy można do
>> pieczenia ciasta użyć sody?
>> Jeśli tak to w jakiej ilości (w przepisie na ciasto są dwie łyżeczki
>> proszku do pieczenia)?
>>
>>
>
>teoretycznie mozna
>ale do ciasta nalezy dodac cos kwasnego by zaszla reakcja tworzenia babelkow
>CO2

Teoretycznie trzeba - w praktyce nie, soda sama sie rozlozy pod
wplywem temperatury. Proczek do pieczenia to w praktyce soda
oczyszczana zmieszana z maka dla zabezpieczenia przed zbrylaniem,
czasem z dodatkiem weglanu amonu ("amoniak do ciast").

--
Darek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2006-11-07 07:20:10

Temat: Re: czy mozna zastąpić proszek do pieczenia sodą
Od: clafoutis <c...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

witam,

gdybyś uważnie przeczytał to zauwazyłbyś że napisałem w "w większości
wypadków " a to znaczy nie zawsze nieprawdaż???


pozdro piotr

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2006-11-07 09:08:36

Temat: Re: czy mozna zastąpić proszek do pieczenia sodą
Od: "czeremcha " <c...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

clafoutis <c...@i...pl> napisał(a):


> gdybyś uważnie przeczytał to zauwazyłbyś że napisałem w "w większości
> wypadków " a to znaczy nie zawsze nieprawdaż???

PrzeczytałAm, a jakże. PrzeczytAłam też pytanie autorki tematu - nie pytała,
czy można proszek zastąpić czymkolwiek innym, ale - czy sodą.

SpodziewałAm się nerwowej odpowiedzi... :-) Trochę spokoju :-)

Ania - kobieta

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Post dotyczy dzwonienia za darmo na stacjonarne po polsce i nie tylko za 15 zl tygodniowo
deser na romantyczny wieczor we dwoje
Jakaś paranoiczna sytuacja na tej grupie...
Konkurs na www.Gotowanie24.pl
kucnia wloska

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »