« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-11-05 10:28:47
Temat: czy mozna zastąpić proszek do pieczenia sodąJeśli sie zdarzy że w domu zabraknie proszku do pieczenia, czy można do
pieczenia ciasta użyć sody?
Jeśli tak to w jakiej ilości (w przepisie na ciasto są dwie łyżeczki proszku
do pieczenia)?
Pozdrawiam
Monika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-11-05 13:53:02
Temat: Re: czy mozna zastąpić proszek do pieczenia sodą
Użytkownik "Moni|<a" <m...@p...wpKROPKApl> napisał w wiadomości
news:eikkks$ldo$1@news.wp.pl...
> Jeśli sie zdarzy że w domu zabraknie proszku do pieczenia, czy można do
> pieczenia ciasta użyć sody?
> Jeśli tak to w jakiej ilości (w przepisie na ciasto są dwie łyżeczki
> proszku do pieczenia)?
>
>
teoretycznie mozna
ale do ciasta nalezy dodac cos kwasnego by zaszla reakcja tworzenia babelkow
CO2
moze to byc ocet, kwasne wino, jakis slaby kwas (oczywiscie nie mam na mysli
solnego, azotowego czy fosforowego) np. moze to byc kwasek cytrynowy lub
jablkowy. Z kwasnym mlekiem, maslanka, kefirem tez pewnie sie uda...
Nie wiem jak bedzie smakowalo takie ciasto ale otwiera sie tu pole do
ciekawych eksperymentow kulinarno-chemicznych...
rym
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-11-05 18:06:02
Temat: Re: czy mozna zastąpić proszek do pieczenia sodąMoni|<a napisał(a):
> Jeśli sie zdarzy że w domu zabraknie proszku do pieczenia, czy można do
> pieczenia ciasta użyć sody?
> Jeśli tak to w jakiej ilości (w przepisie na ciasto są dwie łyżeczki proszku
> do pieczenia)?
Niedawno była dyskusja o tym czym się jedno od drugiego różni (w
działaniu pieczeniowym oczywiście) :)
Sprawdź w googlach (miesiąc, dwa temu - jakoś tak).
--
Pozdrówki,
Aneczka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-11-05 19:42:40
Temat: Re: czy mozna zastąpić proszek do pieczenia sodąAneczka <a...@g...pl> napisał(a):
> Niedawno była dyskusja o tym czym się jedno od drugiego różni (w
> działaniu pieczeniowym oczywiście) :)
> Sprawdź w googlach (miesiąc, dwa temu - jakoś tak).
.. z jedną wypowiedzią w cytowanej dyskusji się nie zgodzę - że soda nadaje
się tylko do wyrobów spożywanych na gorąco. A piernik - zapytam?
Nie ryzykowałabym wymiany spulchniaczy. Lepiej dokupić proszek.
Chociaż nigdy nie próbowałam takiej wymiany.
Ania
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-11-05 21:20:37
Temat: Re: czy mozna zastąpić proszek do pieczenia sodą
"Aneczka" <a...@g...pl> wrote in message
news:eil96s$38r$1@inews.gazeta.pl...
> Moni|<a napisał(a):
>> Jeśli sie zdarzy że w domu zabraknie proszku do pieczenia, czy można do
>> pieczenia ciasta użyć sody?
>> Jeśli tak to w jakiej ilości (w przepisie na ciasto są dwie łyżeczki
>> proszku do pieczenia)?
>
> Niedawno była dyskusja o tym czym się jedno od drugiego różni (w działaniu
> pieczeniowym oczywiście) :)
> Sprawdź w googlach (miesiąc, dwa temu - jakoś tak).
>
To mnie nurtował podobny temat w wątku "soda kontra proszek do pieczenia"
11.10.1006
No i stosowanie wymienne nie było polecane nietety.
pozdr
Dorota
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-11-06 09:08:44
Temat: Re: czy mozna zastąpić proszek do pieczenia sodąwitam,
nie wiem do czego to ma być ale ja w większości wypadków ubijam białka i
wkorporywuję je do ciasta z lepszym lub trochę słabszym efektem. ale
jest jedna zaleta jest naturalnie
podro piotr
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2006-11-06 09:23:44
Temat: Re: czy mozna zastąpić proszek do pieczenia sodąclafoutis <c...@i...pl> napisał(a):
> nie wiem do czego to ma być ale ja w większości wypadków ubijam białka i
> wkorporywuję je do ciasta z lepszym lub trochę słabszym efektem. ale
> jest jedna zaleta jest naturalnie
Do ciasta półkruchego też? Do takiego, gdzie daje się i pianę i proszek też?
Dublujesz ilość piany?
Nie wszędzie się da.
Ania
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2006-11-07 02:17:21
Temat: Re: czy mozna zastąpić proszek do pieczenia sodąOn Sun, 5 Nov 2006 14:53:02 +0100, "rympal" <r...@w...pl§> wrote:
>
>Użytkownik "Moni|<a" <m...@p...wpKROPKApl> napisał w wiadomości
>news:eikkks$ldo$1@news.wp.pl...
>> Jeśli sie zdarzy że w domu zabraknie proszku do pieczenia, czy można do
>> pieczenia ciasta użyć sody?
>> Jeśli tak to w jakiej ilości (w przepisie na ciasto są dwie łyżeczki
>> proszku do pieczenia)?
>>
>>
>
>teoretycznie mozna
>ale do ciasta nalezy dodac cos kwasnego by zaszla reakcja tworzenia babelkow
>CO2
Teoretycznie trzeba - w praktyce nie, soda sama sie rozlozy pod
wplywem temperatury. Proczek do pieczenia to w praktyce soda
oczyszczana zmieszana z maka dla zabezpieczenia przed zbrylaniem,
czasem z dodatkiem weglanu amonu ("amoniak do ciast").
--
Darek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2006-11-07 07:20:10
Temat: Re: czy mozna zastąpić proszek do pieczenia sodąwitam,
gdybyś uważnie przeczytał to zauwazyłbyś że napisałem w "w większości
wypadków " a to znaczy nie zawsze nieprawdaż???
pozdro piotr
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2006-11-07 09:08:36
Temat: Re: czy mozna zastąpić proszek do pieczenia sodąclafoutis <c...@i...pl> napisał(a):
> gdybyś uważnie przeczytał to zauwazyłbyś że napisałem w "w większości
> wypadków " a to znaczy nie zawsze nieprawdaż???
PrzeczytałAm, a jakże. PrzeczytAłam też pytanie autorki tematu - nie pytała,
czy można proszek zastąpić czymkolwiek innym, ale - czy sodą.
SpodziewałAm się nerwowej odpowiedzi... :-) Trochę spokoju :-)
Ania - kobieta
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |