« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-11-20 11:56:36
Temat: czy sadlo wieprzowe jest zdrowe?sluchajcie - matka mnie tu pyta, czy uzywanie wytopionego sadla wieprzowego
jako tluszczu do smazenia np nalesnikow, plendzy czy smazenia innego miesa
jest zdrowe?
jak to sie ma w porownaniu z olejem, oliwa?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-11-20 12:14:09
Temat: Re: czy sadlo wieprzowe jest zdrowe?
Uzytkownik "Jacek Raczko" <w...@o...pl> napisal w wiadomosci
news:16s2x26n8p3m5.158erkweh9e73$.dlg@40tude.net...
> sluchajcie - matka mnie tu pyta, czy uzywanie wytopionego sadla
wieprzowego
> jako tluszczu do smazenia np nalesnikow, plendzy czy smazenia innego miesa
> jest zdrowe?
>
> jak to sie ma w porownaniu z olejem, oliwa?
Oliwa nie nadaje sie do smazenia, poniewaz po podgrzaniu do wysokiej
temperatury tworzy substancje rakotworcze.
Olej jest chyba zdrowszy od smalcu, poniewaz zawiera tluszcze nienasycone,
roslinne, ktore OIDP sa zdrowsze od tluszczow zwierzecych.
--
Pozdrawiam,
Ania
www.biblioNETka.pl - Sprawdz, co lubisz czytac!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-20 14:00:55
Temat: Re: czy sadlo wieprzowe jest zdrowe?On Thu, 20 Nov 2003 13:14:09 +0100, Anna Ladorucka wrote:
>
> Uzytkownik "Jacek Raczko" <w...@o...pl> napisal w wiadomosci
> news:16s2x26n8p3m5.158erkweh9e73$.dlg@40tude.net...
>> sluchajcie - matka mnie tu pyta, czy uzywanie wytopionego sadla
> wieprzowego
>> jako tluszczu do smazenia np nalesnikow, plendzy czy smazenia innego miesa
>> jest zdrowe?
>>
>> jak to sie ma w porownaniu z olejem, oliwa?
>
> Oliwa nie nadaje sie do smazenia, poniewaz po podgrzaniu do wysokiej
> temperatury tworzy substancje rakotworcze.
> Olej jest chyba zdrowszy od smalcu, poniewaz zawiera tluszcze nienasycone,
> roslinne, ktore OIDP sa zdrowsze od tluszczow zwierzecych.
no... ok ok... ale co z sadlem? bo smalec to nie to samo co sadlo... matka
mi tu mowi, ze na sadle sie pieklo paczki, chrusciki i faworki...
konsystencja smalcu i sadla jest inna po przetopieniu... wiec? ktos ma
jakies informacje na temat sadla?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-20 15:34:29
Temat: Re: czy sadlo wieprzowe jest zdrowe?> no... ok ok... ale co z sadlem? bo smalec to nie to samo co sadlo... matka
> mi tu mowi, ze na sadle sie pieklo paczki, chrusciki i faworki...
> konsystencja smalcu i sadla jest inna po przetopieniu... wiec? ktos ma
> jakies informacje na temat sadla?
--
Smiem obawiac sie, ze sadlo moze byc jeszcze gorszym zatykaczem zyl od
smalcu.
pozdrawiam
Nina
http://pyrypy.poznan4u.com.pl/pyrypy.php?state=showu
ser&userid=185791
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-20 18:40:05
Temat: Re: czy sadlo wieprzowe jest zdrowe?
Jacek Raczko wrote:
> sluchajcie - matka mnie tu pyta, czy uzywanie wytopionego sadla wieprzowego
> jako tluszczu do smazenia np nalesnikow, plendzy czy smazenia innego miesa
> jest zdrowe?
Czemu mialoby być niezdrowe? Niezdrowe mogłoby być dopiero długotrwałe
jedzenie rzeczy smażonych wyłącznie na sadle.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-20 18:47:45
Temat: Re: czy sadlo wieprzowe jest zdrowe?
Jacek Raczko wrote:
> no... ok ok... ale co z sadlem? bo smalec to nie to samo co sadlo...
Nie to samo. Smalec to tłuszcz wytopiony ze słoniny lub sadła. Sadło to
tkanka tłuszczowa obrastająca wnętrznści zwierzęcia.
matka
> mi tu mowi, ze na sadle sie pieklo paczki, chrusciki i faworki...
Raczej smażyło, nie piekło.
> konsystencja smalcu i sadla jest inna po przetopieniu... wiec? ktos ma
> jakies informacje na temat sadla?
Sadło, złaszcza nerkowe to najlepszy tłuszcz ze świni. Smalec z sadła,
jak każdy przetopiony tłuszcz zwierzecy dobrze się nadaje do smażenia,
zwłaszcza w głębokim tłuszczu, bo wytrzymuje wysokie temperatury. Ma
natomiast .moej zapachu niż smalec ze słoniny. Jeszcze lepszy jest
chyba przetopiony wołowy łój nerkowy.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-20 19:21:18
Temat: Re: czy sadlo wieprzowe jest zdrowe?
Użytkownik "Anna Ladorucka" <a...@p...onet.pl> napisał w > Oliwa
nie nadaje sie do smazenia, poniewaz po podgrzaniu do wysokiej
> temperatury tworzy substancje rakotworcze.
> Olej jest chyba zdrowszy od smalcu, poniewaz zawiera tluszcze
nienasycone,
> roslinne, ktore OIDP sa zdrowsze od tluszczow zwierzecych.
Sory za brutalność, ale bzdury piszesz. To właśnie czysta oliwa jest
najzdrowszym tłuszczem do smażenia, ponieważ po podgrzaniu do bardzo
wyssokiej tepm. nie wytwarza substancji rakotwórczych. Takie same
właściwości ma olej roślinny.
Natomiast smalec i w ogóle tłuszcze zwierzęce są bardzo niezdrowe -
przyczyniają się do powstania wielu groźnych chorób, w tym chorób
serca i raka. Oczywiście małe ilości nie zaszkodzą zdrowej osobie.
mangha
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-20 19:24:10
Temat: Re: czy sadlo wieprzowe jest zdrowe?
Użytkownik "mangha" <RedXIII@[do wycięcia]wp.pl> napisał
> Takie same
> właściwości ma olej roślinny.
Sorki, miało być: olej rzepakowy 100% :)) Pozostałe oleje roślinne
również powinny być używane do smażenia za względu na te substancje
rakotwórcze.
mangha
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-20 19:29:35
Temat: Re: czy sadlo wieprzowe jest zdrowe?Użytkownik mangha napisał:
> Sory za brutalność, ale bzdury piszesz. To właśnie czysta oliwa jest
> najzdrowszym tłuszczem do smażenia, ponieważ po podgrzaniu do bardzo
> wyssokiej tepm. nie wytwarza substancji rakotwórczych. Takie same
> właściwości ma olej roślinny.
Sory za brutalność, ale bzdury piszesz.
>
> Natomiast smalec i w ogóle tłuszcze zwierzęce są bardzo niezdrowe -
> przyczyniają się do powstania wielu groźnych chorób, w tym chorób
> serca i raka. Oczywiście małe ilości nie zaszkodzą zdrowej osobie.
>
Sory za brutalność, ale bzdury piszesz.
--
Justyna - walkie!
http://walkie.cegla.art.pl & http://shanties.art.pl
http://www.banana.szanty.pl/przs/grupa/index.php?act
ion=pokaz&id=25
Nawet ząb bywa wstawiony!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-20 19:32:12
Temat: Re: czy sadlo wieprzowe jest zdrowe?Cóż, niech przemówią największe światowe autorytety...
poczytaj sobie na stronie WWW Amerykańskiego Towarzystwa Serca
(http://www.americanheart.org) i Światowej Organizacji Zdrowia
(http://www.who.org/). Polecam także stronę www.cancer.gov
mangha
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |