« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-11-15 08:03:57
Temat: czy z budyniem....można zrobić jakieś ciasto bez używania miksera ? bo nie mam jak już kiedyś
pisałam a coś fajnego bym upiekła na weekend
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-11-15 09:33:36
Temat: Re: czy z budyniem....w sumie to jakaś mieszanka ? sama nie wiem bo chyba dużego wyboru nie mam -
zamówiłam na gwiazdkę robota kuchennego i będzie po kłopocie ;o)
Użytkownik "Lilla" <l...@f...krasnik.pl> napisał w wiadomości
news:ar2hal$dph$1@news2.tpi.pl...
> Użytkownik "sMOCZYCA" <a...@w...pl> napisała:
> > można zrobić jakieś ciasto bez używania miksera ? bo nie mam jak już
kiedyś
> > pisałam a coś fajnego bym upiekła na weekend
>
> A tak konkretniej, to co masz na mysli:
> dodanie do ciasta budyniu w proszku, czy ugotowanego na mleku?
>
> Pozdrawiam
> Lilla
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-15 10:13:12
Temat: Re: czy z budyniem....Użytkownik "sMOCZYCA" <a...@w...pl> napisała:
> można zrobić jakieś ciasto bez używania miksera ? bo nie mam jak już kiedyś
> pisałam a coś fajnego bym upiekła na weekend
A tak konkretniej, to co masz na mysli:
dodanie do ciasta budyniu w proszku, czy ugotowanego na mleku?
Pozdrawiam
Lilla
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-15 13:30:54
Temat: Re: czy z budyniem....Użytkownik "sMOCZYCA" <a...@w...pl> napisała:
> w sumie to jakaś mieszanka ? sama nie wiem bo chyba dużego wyboru nie mam
Jest mnostwo ciast z budyniem, ktore mozna zrobic bez miksera.
Proponuje kremowke kokosowa (przepis Doruni), jest pyszna.
Ciasto:
1/2 kostki margaryny
1/2 szkl. cukru
2 szkl. mąki
2 jajka
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystko razem zagnieść i rozłożyć na blaszce.
Masa budyniowa:
3 budynie śmietankowe
1 l mleka
Budyń ugotować w 1 litrze mleka. Ciepły rozłożyć na cieście.
Masa kokosowa:
2 jajka
1/2 szkl. cukru
200g wiórków kokosowych
1/2 kostki margaryny
Margarynę rozpuścić, przestudzić. Ubić pianę z białek, dodać cukier, 2
żółtka, wiórki kokosowe i dobrze wymieszać wszystko do masy dodać
rozpuszczoną margarynę. Na masę budyniową wyłożyć kokosową i wstawić do
piecyka nagrzanego do 180 stopni C, piec około 50 min.
Pozdrawiam
Lilla
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-15 21:01:57
Temat: RE: czy z budyniem....> można zrobić jakieś ciasto bez używania miksera ? bo nie mam
> jak już kiedyś
> pisałam a coś fajnego bym upiekła na weekend
>
>
Witam !
Swojego czasu podawałam juz przepis na brzoskwiniowca może ci się spodoba:
2,5 szklanki mąki
5 żółtek (białka na później zostawić)
1 kostka margaryny
szczypta soli
szczypta cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 budynie śmietankowe z cukrem (winiary)
3/4 litra mleka
puszka brzoskwiń duża
pół szklanki cukru pudru
Z mąki, żółtek, margaryny, pr. do pieczenia, soli i cukru zagnieść ciasto.
Wyrobić porządnie i podzielić na dwie części i włożyć do zamrażalnika na
około 2 godziny. Po wyjęciu utrzeć 1 część ciasta na tarce z grubymi
oczkami, lekko przygnieść i zapiec w piekarniku o temperaturze 180c przez 7
minut. W międzyczasie ugotować budyń i gorący wylać na zapieczone ciasto, na
budyń ułożyć pokrojone w paski brzoskwinie. Przygotować pianę z białek
ubitych z pół szklanki cukru pudru i tą pianę wylać na brzoskwinie. Na
koniec zetrzeć drugą część ciasta na białko i piec 35-40 min, w temperaturze
180 c. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Jest bardzo smaczne i ma kilka
warstw. Ja przechowuję je w lodówce.
Pozdrawiam ze smakiem Asia M. z Olsztyna
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-18 06:53:41
Temat: Re: czy z budyniem....Użytkownik "Joanna Michalska" <j...@s...pl> napisała:
> Swojego czasu podawałam juz przepis na brzoskwiniowca może ci się spodoba:
Robilam tego brzoskwiniowca i faktycznie ciasto jest godne polecenia.
Pozdrawiam
Lilla
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-18 09:37:05
Temat: Re: czy z budyniem....zrobiłam ciacho Lilli a dokładniej D. pycha - szczególnie wiórki kokosowe .
w następny weekend wersja brzoskwiniowiec
dziękuję
Użytkownik "Lilla" <l...@f...krasnik.pl> napisał w wiadomości
news:ara2pq$43d$1@news.tpi.pl...
> Użytkownik "Joanna Michalska" <j...@s...pl> napisała:
> > Swojego czasu podawałam juz przepis na brzoskwiniowca może ci się
spodoba:
>
> Robilam tego brzoskwiniowca i faktycznie ciasto jest godne polecenia.
>
> Pozdrawiam
> Lilla
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |