Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!poznan.rmf.pl!news.man.poznan.pl!newsfeed.g
azeta.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: BasiaBjk <b...@q...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: dania z ryzu
Date: Sun, 18 Jan 2004 10:25:14 +0100
Organization: Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl
Lines: 38
Message-ID: <budjdm$9m5$1@inews.gazeta.pl>
References: <buc9im$cc6$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: xy6.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1074417910 9925 80.54.118.6 (18 Jan 2004 09:25:10 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 18 Jan 2004 09:25:10 +0000 (UTC)
X-Accept-Language: pl, en-us, en
X-User: bajarka
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; PL; rv:1.1) Gecko/20020826
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:187305
Ukryj nagłówki
Użytkownik Ewa Miecznikowska napisał:
> Szukalam roznych dan z ryzu ale jakos nic odpowiedniego nie znalalzlam.
> W sumie to zalezy mi na czyms w miare smacznym, niedrogim i szybkim w
> przygotowaniu (znaczy nie dluzej niz 1,5h)
> Mam nadzieje ze pomozecie :)
Pomożemy! ;) Podaję przepisy orientacyne,z założeniem, że troszkę umiesz
gotować.
Tanie i pyszne (dla mnie) są grzyby z własnych zbiorów. Pieczarek nie
lubię (tych kupowanych, bo łąkowe są dobre), ale jeśli nie robi ci różnicy,
czy leśne grzyby, czy hodowlane, możesz ich użyć.
Budyń z ryżu z grzybami:
Ryż gotujesz na mleku z wodą, odcedzasz. Grzyby suszone moczysz,
gotujesz w małej ilości wody, a świeże (ew. mrożone) przysmażasz na
maśle. Usiekane grzyby mieszasz z ryżem, dodajesz 4 żółtka (na ok. 20
dag ryżu) i dokładnie ucierasz. Ja dodaję też odrobinkę posiekanej
zeszklonej cebuli. Mieszasz z białkami ubitymi na bardzo sztywną pianę.
Oczywiście doprawiasz do smaku.
Formę do budyniu smarujesz masłem, wysypujesz bułką, wkładasz masę,
zakręcasz pokrywę, gotujesz godzinę na parze.
Podajesz z sosem grzybowym, który, jeśli grzyby suszone, robisz na bazie
wywaru, a jeśli świeże, z innej porcji grzybów.
Kotlety z ryżu z grzybami:
Robisz analogicznie, jak poprzednią masę budyniową, lecz z jednym
jajkiem( nie ubijasz piany, normalnie wbijasz jajo). Z masy formujesz
małe kotleciki, obtaczasz w bułce, zmażysz, podajesz z sosem.
Można to zrobić z rydzami, ale musi ich być duzo, by nadały wyraźny smak
- imo jest to danie pyszne, choć nieco ekstrawaganckie, bo jak sie już
ma rydze, to szkoda ich mieszać z ryżem, lepiej zjeść smażone, a
najlepiej - z octu ;)
--
pa, BasiaBjk grzybiara
|