Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia dania z ryzu Re: dania z ryzu

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: dania z ryzu

« poprzedni post
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!poznan.rmf.pl!news.man.poznan.pl!newsfeed.g
azeta.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: BasiaBjk <b...@q...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: dania z ryzu
Date: Sun, 18 Jan 2004 10:25:14 +0100
Organization: Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl
Lines: 38
Message-ID: <budjdm$9m5$1@inews.gazeta.pl>
References: <buc9im$cc6$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: xy6.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1074417910 9925 80.54.118.6 (18 Jan 2004 09:25:10 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 18 Jan 2004 09:25:10 +0000 (UTC)
X-Accept-Language: pl, en-us, en
X-User: bajarka
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; PL; rv:1.1) Gecko/20020826
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:187305
Ukryj nagłówki

Użytkownik Ewa Miecznikowska napisał:

> Szukalam roznych dan z ryzu ale jakos nic odpowiedniego nie znalalzlam.
> W sumie to zalezy mi na czyms w miare smacznym, niedrogim i szybkim w
> przygotowaniu (znaczy nie dluzej niz 1,5h)
> Mam nadzieje ze pomozecie :)

Pomożemy! ;) Podaję przepisy orientacyne,z założeniem, że troszkę umiesz
gotować.

Tanie i pyszne (dla mnie) są grzyby z własnych zbiorów. Pieczarek nie
lubię (tych kupowanych, bo łąkowe są dobre), ale jeśli nie robi ci różnicy,
czy leśne grzyby, czy hodowlane, możesz ich użyć.

Budyń z ryżu z grzybami:
Ryż gotujesz na mleku z wodą, odcedzasz. Grzyby suszone moczysz,
gotujesz w małej ilości wody, a świeże (ew. mrożone) przysmażasz na
maśle. Usiekane grzyby mieszasz z ryżem, dodajesz 4 żółtka (na ok. 20
dag ryżu) i dokładnie ucierasz. Ja dodaję też odrobinkę posiekanej
zeszklonej cebuli. Mieszasz z białkami ubitymi na bardzo sztywną pianę.
Oczywiście doprawiasz do smaku.
Formę do budyniu smarujesz masłem, wysypujesz bułką, wkładasz masę,
zakręcasz pokrywę, gotujesz godzinę na parze.
Podajesz z sosem grzybowym, który, jeśli grzyby suszone, robisz na bazie
wywaru, a jeśli świeże, z innej porcji grzybów.

Kotlety z ryżu z grzybami:
Robisz analogicznie, jak poprzednią masę budyniową, lecz z jednym
jajkiem( nie ubijasz piany, normalnie wbijasz jajo). Z masy formujesz
małe kotleciki, obtaczasz w bułce, zmażysz, podajesz z sosem.

Można to zrobić z rydzami, ale musi ich być duzo, by nadały wyraźny smak
- imo jest to danie pyszne, choć nieco ekstrawaganckie, bo jak sie już
ma rydze, to szkoda ich mieszać z ryżem, lepiej zjeść smażone, a
najlepiej - z octu ;)
--
pa, BasiaBjk grzybiara

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
18.01 BasiaBjk
18.01 GoniaP
18.01 segka
18.01 Nessie
18.01 srysia
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Nie ma leniwych klusek!
Robienie wody z mózgów młodzieży
Biszkopt bez przepisu.
Do Spurek, tej idiotki od ,,seleryby".
Trzeba to rozpirzyć w drebiezgi.
Dlaczego faggoci są źli.
Autotranskrypcja dla niedosłyszących
Zmierzch kreta?
is it live this group at news.icm.edu.pl
"Schabowe"
samotworzenie umysłu
Re: Zachód sparaliżowany
Irracjonalność
Jak z tym ubogacaniem?
Demokracja antyludowa?
Trzy łyki eko-logiki ?????
Jak Ursula ze szprycerami interesik zrobiła. ?
Naukowy dowód istnienia Boga.
Aktualizacja hasła dla Polski.
Kup pan elektryka ?