« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2020-01-01 10:09:43
Temat: dieta - przetwarzanie warzyw i owoców.Są sobie świeże warzywa z dobrej uprawy, takie jak np. buraki czerwone,
marchew, sałata, seler. Wyciskamy z tego sok w wyciskarce wolnoobrotowej.
Następnie sok suszymy w niskiej temperaturze, np. w 28 stopniach. Tak
przygotowany susz przechowujemy do roku czasu. Moje pytanie jest
następujące: jaki procent witamin i minerałów zostanie w suszu po tym
roku czasu? Będzie to raczej 90% 50% 10% czy może zaledwie 1%? Czy
takim suszem można zastąpić świeże warzywa czy zdecydowanie nie?
Pozdrawiam
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2020-03-11 16:32:23
Temat: Re: dieta - przetwarzanie warzyw i owoców.Może lepiej liofolizować próżniowo?
-----
> Następnie sok suszymy w niskiej temperaturze, np. w 28 stopniach.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2020-03-16 13:54:23
Temat: Re: dieta - przetwarzanie warzyw i owoców.On Wednesday, March 11, 2020 at 4:33:15 PM UTC+1, ąćęłńóśźż wrote:
> Może lepiej liofolizować próżniowo?
>
Chodzi o to, że przez suszenie soku masz też wygodny koncentrat.
Pozdrawiam
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2021-06-18 09:33:53
Temat: Re: dieta - przetwarzanie warzyw i owoców.Podłączę się pod wątek, z pytaniem o to czy osławiony zielony jęczmień (tj.
https://dbamozdrowie.org/mlody-zielony-jeczmien/ ) to taki zwykły jęczmień tyle że
niedojrzały? Można taki rwać i korzystać z dobroczynnych właściwości?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2021-09-27 23:49:58
Temat: Re: dieta - przetwarzanie warzyw i owoców.On Friday, 18 June 2021 at 09:33:54 UTC+2, Pacia Ciak wrote:
> Podłączę się pod wątek, z pytaniem o to czy osławiony zielony jęczmień (tj.
https://dbamozdrowie.org/mlody-zielony-jeczmien/ ) to taki zwykły jęczmień tyle że
niedojrzały? Można taki rwać i korzystać z dobroczynnych właściwości?
Koncentrat się zagęszcza a nigdy suszy
Wyciskarka wolnoobrotowa się nie nadaje do produkcji koncentratu bo nie mieli warzyw
na
miazgę o drobnym ziarnie, bo jest wolnopobrotowa i nie ma tarki.
A poza tym koncentrat z warzyw to produkcja przemysłowa a nie domowa i do
niepotrzebny produkt czy wyrób
Sałata nie daje żadnego soku bo jest sucha, buraki, marchew mamy cały rok i robimy
sok, kiedy chcemy, a selera nikt nie wypije bo jest obrzydliwy.
Niemondre pomysły aby wciskać drogie wyciskarki, zamiast atrakcyjnych i tanich
sokowirówek.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2021-09-28 01:09:50
Temat: Re: dieta - przetwarzanie warzyw i owoców.On Mon, 27 Sep 2021 14:49:58 -0700, a a wrote:
> On Friday, 18 June 2021 at 09:33:54 UTC+2, Pacia Ciak wrote:
>> Podłączę się pod wątek, z pytaniem o to czy osławiony zielony jęczmień
>> (tj. https://dbamozdrowie.org/mlody-zielony-jeczmien/ ) to taki zwykły
>> jęczmień tyle że niedojrzały? Można taki rwać i korzystać z
>> dobroczynnych właściwości?
> Koncentrat się zagęszcza a nigdy suszy Wyciskarka wolnoobrotowa się nie
> nadaje do produkcji koncentratu bo nie mieli warzyw na miazgę o drobnym
> ziarnie, bo jest wolnopobrotowa i nie ma tarki.
>
> A poza tym koncentrat z warzyw to produkcja przemysłowa a nie domowa i
> do niepotrzebny produkt czy wyrób
>
> Sałata nie daje żadnego soku bo jest sucha, buraki, marchew mamy cały
> rok i robimy sok, kiedy chcemy, a selera nikt nie wypije bo jest
> obrzydliwy.
>
> Niemondre pomysły aby wciskać drogie wyciskarki, zamiast atrakcyjnych i
> tanich sokowirówek.
sok z sokowirowki podlega gwaltownemu utlenianiu wiec traci na wartoci,
trzeba go spozywac zaraz po przygotowaniu
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |