| « poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2007-10-18 18:26:01
Temat: Re: dlaczego mięso trzeba rozmrozić?
Le jeudi 18 octobre 2007 ŕ 20:24:59, dans <2169310079$20071018202459@ewcia.kloups>
vous écriviez :
>> i w smaku nie odczuwa się, że było gotowane wprost
>> z mrożenia.
> Bo go chyba nawet nie ma
"Jej" nie ma oczywiscie = Roznicy w smaku.
Ewcia
--
Niesz
http://www.krolestwa.com
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2007-10-18 18:45:02
Temat: Re: dlaczego mięso trzeba rozmrozić?Ewa (siostra Ani) N. pisze:
>> Bo go chyba nawet nie ma
>
>
> "Jej" nie ma oczywiscie = Roznicy w smaku.
Ojej, już się bałam, że "go" czyli smaku ma nie być, co kłóciłoby się z
moimi wcześniejszymi doświadczeniami ;-).
Pozdrawiam
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2007-10-18 21:21:51
Temat: Re: dlaczego mięso trzeba rozmrozić?
> Co akurat pozwala na doskonaly rosol, zauwaz :) Najlepszy rosol jest
> wlasnie z zamrozonego miesa rozmrazanego > gotowanego na malutkim
> ogniu.
Pierwsze słysze że najlepeszy-najlepszy rosół powinien być z
zamrożonego mięsa.
Jeszcze nigdzie nie spotkałem takiego się z takim stwierdzenen i z
taka recepturą
Jednym z lepszych wywarów/rosłołów podawanych w restauracjach jest
Consomme a najlepiej double Consomme
i nie spotkałem się z recepturą z mrożonym mięsem. Owszem by spowolnić
proces gotowania dodaje się kruszony lód ale nie zamrożone mięso!
> wg moich obserwacji mieso powinno być rozmrażane jak najwolniej (chyba)
>ale dlaczego?
Nie do konca chodzi o to by było rozmrażane wolno ale raczej o to by
nie było drastycznej różnicy temperatur między produktem a otoczeniem.
Aby osiągnąć taki układ potrzebyjemy właśnie czasu. Ale można te
procesy przyspieszać (przemysłowo) np.: po przez mikrofale i to
również jest prawidłowe rozmrażnaie ale w krótszym czasie.
Takie rozmrażanie zapobiega utracie masy produktu - tzn są miejsze
wycieki.
Roman
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2007-10-18 21:30:18
Temat: Re: dlaczego mięso trzeba rozmrozić?
Le jeudi 18 octobre 2007 ŕ 23:21:51, dans
<1...@i...googlegroups.co
m> vous écriviez :
> Jednym z lepszych wywarów/rosłołów podawanych w restauracjach jest
> Consomme a najlepiej double Consomme
Przepraszam. Najlepszy rosol jest domowy.
> i nie spotkałem się z recepturą z mrożonym mięsem. Owszem by spowolnić
> proces gotowania dodaje się kruszony lód ale nie zamrożone mięso!
Wsio ryba.
Najwazniejsze zeby zwolnic proces grzania.
:)
Ewcia
--
Niesz
http://www.krolestwa.com
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2007-10-20 23:33:48
Temat: Re: dlaczego mięso trzeba rozmrozić?Użytkownik "Księżniczka Telimena (gsk)" <c...@W...pl> napisał w
wiadomości news:ff7h9u$sl3
> Dlaczego przed gotowaniem np. rosołu mięso powinno być rozmrożone?
chyba chodzi o rozwój bakterii czy czegoś takiego. Dotyczy to z resztą chyba
nie tylko mięsnych mrożonek (warzywnych dla odmiany nie nalezy rozmrażać
przed gotowaniem).
co do mięsa - to ja zawsze mrożę już umyte, pokrojone na fragmenty zgodnie z
przewidzianym zastosowaniem, oraz przyprawione bądź zabejcowane. Rozmrażanie
trwa krótko, zwłaszcza że każdy kawałek zawijam w oddzielny kawałek folii, a
nie w jedną bryłę. Jeśli natomiast muszę zamrozić większy kawał, zamrażam go
w folii w której wkładam w miskę z zimną wodą w celu rozmrożenia.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2007-10-20 23:33:48
Temat: Re: dlaczego mięso trzeba rozmrozić?Użytkownik "Księżniczka Telimena (gsk)" <c...@W...pl> napisał w
wiadomości news:ff7h9u$sl3
> Dlaczego przed gotowaniem np. rosołu mięso powinno być rozmrożone?
chyba chodzi o rozwój bakterii czy czegoś takiego. Dotyczy to z resztą chyba
nie tylko mięsnych mrożonek (warzywnych dla odmiany nie nalezy rozmrażać
przed gotowaniem).
co do mięsa - to ja zawsze mrożę już umyte, pokrojone na fragmenty zgodnie z
przewidzianym zastosowaniem, oraz przyprawione bądź zabejcowane. Rozmrażanie
trwa krótko, zwłaszcza że każdy kawałek zawijam w oddzielny kawałek folii, a
nie w jedną bryłę. Jeśli natomiast muszę zamrozić większy kawał, zamrażam go
w folii w której wkładam w miskę z zimną wodą w celu rozmrożenia.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2007-10-21 00:15:52
Temat: Re: dlaczego mięso trzeba rozmrozić?
"yapann" <y...@o...pl> wrote in message
news:ffe390$nen$1@achot.icm.edu.pl...
> Użytkownik "Księżniczka Telimena (gsk)" <c...@W...pl> napisał w
> wiadomości news:ff7h9u$sl3
>
> > Dlaczego przed gotowaniem np. rosołu mięso powinno być rozmrożone?
>
> chyba chodzi o rozwój bakterii czy czegoś takiego. Dotyczy to z resztą
chyba
> nie tylko mięsnych mrożonek (warzywnych dla odmiany nie nalezy rozmrażać
> przed gotowaniem).
>
> co do mięsa - to ja zawsze mrożę już umyte, pokrojone na fragmenty zgodnie
z
> przewidzianym zastosowaniem, oraz przyprawione bądź zabejcowane.
Rozmrażanie
> trwa krótko, zwłaszcza że każdy kawałek zawijam w oddzielny kawałek folii,
a
> nie w jedną bryłę. Jeśli natomiast muszę zamrozić większy kawał, zamrażam
go
> w folii w której wkładam w miskę z zimną wodą w celu rozmrożenia.
Lepiej dzień wcześniej (lub dwa - gdy duże) przełożyć z zamrażarki do
chłodziarki - rozmrażanie będzie powolne - korzystniejsze. Szybkie
rozmrażanie zrobić w piekarniku na termoobiegu (w niskich temperaturach) lub
w mikrofalówce.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |