Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia dlaczego mięso trzeba rozmrozić?

Grupy

Szukaj w grupach

 

dlaczego mięso trzeba rozmrozić?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 17


« poprzedni wątek następny wątek »

11. Data: 2007-10-18 18:26:01

Temat: Re: dlaczego mięso trzeba rozmrozić?
Od: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> szukaj wiadomości tego autora


Le jeudi 18 octobre 2007 ŕ 20:24:59, dans <2169310079$20071018202459@ewcia.kloups>
vous écriviez :

>> i w smaku nie odczuwa się, że było gotowane wprost
>> z mrożenia.

> Bo go chyba nawet nie ma


"Jej" nie ma oczywiscie = Roznicy w smaku.



Ewcia


--
Niesz
http://www.krolestwa.com

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


12. Data: 2007-10-18 18:45:02

Temat: Re: dlaczego mięso trzeba rozmrozić?
Od: medea <e...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

Ewa (siostra Ani) N. pisze:

>> Bo go chyba nawet nie ma
>
>
> "Jej" nie ma oczywiscie = Roznicy w smaku.

Ojej, już się bałam, że "go" czyli smaku ma nie być, co kłóciłoby się z
moimi wcześniejszymi doświadczeniami ;-).

Pozdrawiam
Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


13. Data: 2007-10-18 21:21:51

Temat: Re: dlaczego mięso trzeba rozmrozić?
Od: Romer <f...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


> Co akurat pozwala na doskonaly rosol, zauwaz :) Najlepszy rosol jest
> wlasnie z zamrozonego miesa rozmrazanego > gotowanego na malutkim
> ogniu.

Pierwsze słysze że najlepeszy-najlepszy rosół powinien być z
zamrożonego mięsa.
Jeszcze nigdzie nie spotkałem takiego się z takim stwierdzenen i z
taka recepturą

Jednym z lepszych wywarów/rosłołów podawanych w restauracjach jest
Consomme a najlepiej double Consomme
i nie spotkałem się z recepturą z mrożonym mięsem. Owszem by spowolnić
proces gotowania dodaje się kruszony lód ale nie zamrożone mięso!

> wg moich obserwacji mieso powinno być rozmrażane jak najwolniej (chyba)
>ale dlaczego?

Nie do konca chodzi o to by było rozmrażane wolno ale raczej o to by
nie było drastycznej różnicy temperatur między produktem a otoczeniem.
Aby osiągnąć taki układ potrzebyjemy właśnie czasu. Ale można te
procesy przyspieszać (przemysłowo) np.: po przez mikrofale i to
również jest prawidłowe rozmrażnaie ale w krótszym czasie.
Takie rozmrażanie zapobiega utracie masy produktu - tzn są miejsze
wycieki.

Roman

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


14. Data: 2007-10-18 21:30:18

Temat: Re: dlaczego mięso trzeba rozmrozić?
Od: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> szukaj wiadomości tego autora


Le jeudi 18 octobre 2007 ŕ 23:21:51, dans
<1...@i...googlegroups.co
m> vous écriviez :

> Jednym z lepszych wywarów/rosłołów podawanych w restauracjach jest
> Consomme a najlepiej double Consomme

Przepraszam. Najlepszy rosol jest domowy.

> i nie spotkałem się z recepturą z mrożonym mięsem. Owszem by spowolnić
> proces gotowania dodaje się kruszony lód ale nie zamrożone mięso!

Wsio ryba.
Najwazniejsze zeby zwolnic proces grzania.
:)

Ewcia


--
Niesz
http://www.krolestwa.com

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


15. Data: 2007-10-20 23:33:48

Temat: Re: dlaczego mięso trzeba rozmrozić?
Od: "yapann" <y...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Księżniczka Telimena (gsk)" <c...@W...pl> napisał w
wiadomości news:ff7h9u$sl3

> Dlaczego przed gotowaniem np. rosołu mięso powinno być rozmrożone?

chyba chodzi o rozwój bakterii czy czegoś takiego. Dotyczy to z resztą chyba
nie tylko mięsnych mrożonek (warzywnych dla odmiany nie nalezy rozmrażać
przed gotowaniem).

co do mięsa - to ja zawsze mrożę już umyte, pokrojone na fragmenty zgodnie z
przewidzianym zastosowaniem, oraz przyprawione bądź zabejcowane. Rozmrażanie
trwa krótko, zwłaszcza że każdy kawałek zawijam w oddzielny kawałek folii, a
nie w jedną bryłę. Jeśli natomiast muszę zamrozić większy kawał, zamrażam go
w folii w której wkładam w miskę z zimną wodą w celu rozmrożenia.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


16. Data: 2007-10-20 23:33:48

Temat: Re: dlaczego mięso trzeba rozmrozić?
Od: "yapann" <y...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Księżniczka Telimena (gsk)" <c...@W...pl> napisał w
wiadomości news:ff7h9u$sl3

> Dlaczego przed gotowaniem np. rosołu mięso powinno być rozmrożone?

chyba chodzi o rozwój bakterii czy czegoś takiego. Dotyczy to z resztą chyba
nie tylko mięsnych mrożonek (warzywnych dla odmiany nie nalezy rozmrażać
przed gotowaniem).

co do mięsa - to ja zawsze mrożę już umyte, pokrojone na fragmenty zgodnie z
przewidzianym zastosowaniem, oraz przyprawione bądź zabejcowane. Rozmrażanie
trwa krótko, zwłaszcza że każdy kawałek zawijam w oddzielny kawałek folii, a
nie w jedną bryłę. Jeśli natomiast muszę zamrozić większy kawał, zamrażam go
w folii w której wkładam w miskę z zimną wodą w celu rozmrożenia.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


17. Data: 2007-10-21 00:15:52

Temat: Re: dlaczego mięso trzeba rozmrozić?
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"yapann" <y...@o...pl> wrote in message
news:ffe390$nen$1@achot.icm.edu.pl...
> Użytkownik "Księżniczka Telimena (gsk)" <c...@W...pl> napisał w
> wiadomości news:ff7h9u$sl3
>
> > Dlaczego przed gotowaniem np. rosołu mięso powinno być rozmrożone?
>
> chyba chodzi o rozwój bakterii czy czegoś takiego. Dotyczy to z resztą
chyba
> nie tylko mięsnych mrożonek (warzywnych dla odmiany nie nalezy rozmrażać
> przed gotowaniem).
>
> co do mięsa - to ja zawsze mrożę już umyte, pokrojone na fragmenty zgodnie
z
> przewidzianym zastosowaniem, oraz przyprawione bądź zabejcowane.
Rozmrażanie
> trwa krótko, zwłaszcza że każdy kawałek zawijam w oddzielny kawałek folii,
a
> nie w jedną bryłę. Jeśli natomiast muszę zamrozić większy kawał, zamrażam
go
> w folii w której wkładam w miskę z zimną wodą w celu rozmrożenia.

Lepiej dzień wcześniej (lub dwa - gdy duże) przełożyć z zamrażarki do
chłodziarki - rozmrażanie będzie powolne - korzystniejsze. Szybkie
rozmrażanie zrobić w piekarniku na termoobiegu (w niskich temperaturach) lub
w mikrofalówce.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Znacie jakies fajne fora dotyczące żywienia, diet itd ?
Różnica miedzy kapustą kwaszoną a kiszoną ? jaka?
ZUPA FASOLOWA...
jak obieracie dynie?
DZIEKI

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »