Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not
-for-mail
From: "a...@p...onet.eu" <a...@p...onet.eu>
Newsgroups: pl.sci.medycyna
Subject: Re: dna moczanowa? alkohol i kawa?
Date: Sun, 08 Jul 2007 16:53:57 +0200
Organization: Onet.pl
Lines: 59
Message-ID: <f6qtpv$9lg$1@news.onet.pl>
References: <f6qsnu$73b$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: aul186.internetdsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1183906431 9904 83.18.11.186 (8 Jul 2007 14:53:51 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...onet.pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 8 Jul 2007 14:53:51 +0000 (UTC)
X-Sender: Um3gE6VxEoOn41ItuLuLnVk6w/0NqT3xfIVZu/W2he8=
In-Reply-To: <f6qsnu$73b$1@news.onet.pl>
User-Agent: Thunderbird 1.5.0.12 (Windows/20070509)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.sci.medycyna:234117
Ukryj nagłówki
jeszcze dodam fragment artykulu na temat kawy i dny moczanowej - czy
ktos moglby sie wypowiedziec czy to jest aktualne - jakos potwierdzone ??
(artykul jest sprzed kilku lat)
z waszej praktyki czy pomagaja wisnie i herbatki pokrzywowe??
--------------------------------
Na czym polego lecznicza moc kawy?Wysoki poziom kwasu moczowego we krwi
to wskaźnik tzw. dny lub inaczej skazy moczanowej, która objawia się
najczęściej zapaleniem stawów. Naukowcy z Kanady wykazali, że picie kawy
obniża poziom kwasu moczowego we krwi i odkryli, że nie jest to zasługa
kofeiny - informuje czerwcowy numer pisma "Arthritis Care & Research".
Kwas moczowy jest końcowym produktem przemiany puryn w organizmie
człowieka. Zasady purynowe wchodzą w skład kwasów nukleinowych,
budujących DNA, a także substancji magazynujących energię (np. ATP -
adenozynotrójfosforan). Nukleotydy purynowe w organizmie powstają de
novo z zasad purynowych lub też pochodzą z rozpadu kwasów nukleinowych
(DNA i RNA) zawartych w komórkach różnych tkanek. Hiperurykemia
(podwyższony poziom kwasu moczowego we krwi) może być skutkiem
nadprodukcji kwasu moczowego, albo też upośledzonego wydalania tego
kwasu z moczem.
Dna moczanowa jest chorobą złożoną i u różnych osób mogą występować
różne objawy, najczęściej są to: podwyższony poziom kwasu moczowego we
krwi, ataki ostrego zapalenia stawów, występowanie złogów kwasu
moczowego w stawach, uszkodzenie kłębuszków nerkowych i kamica nerkowa.
Kawa należy do najczęściej konsumowanych napojów na świecie. Ze względu
na popularność tego napoju zainteresowaniem wpływu kawy na zdrowie
publiczne jest bardzo duże.
Hyon K. Choi z University of British Columbia w Vancouver wraz z
zespołem przeprowadzili analizę danych z badania, które się odbyło na
przełomie lat osiemdziesiątych i dziewięćdziesiątych w USA. Badaniem
objęto wtedy ponad 14 000 mężczyzn i kobiet po 20. roku życia. Od
uczestników pobrano próbki krwi i moczu, a także informacje na temat
zwyczajów żywieniowych, między innymi spożywania kawy i herbaty.
Wyniki wykazały, że poziom kwasu moczowego we krwi znacząco spada wraz
ze wzrostem spożycia kawy, dla herbaty nie zaobserwowano takiej
zależności. Ponadto naukowcy nie wykazali związku pomiędzy całkowitym
spożyciem kofeiny i poziomem kwasu moczowego.
W niedawno przeprowadzonym badaniu inna grupa naukowców wykazała
powiązanie spożycia kawy z obniżeniem poziomu peptydu C, który jest
markerem poziomu insuliny we krwi. Autorzy z Kanady spekulują, że spadek
poziomu insuliny związany z piciem kawy może prowadzić do obniżenia
poziomu kwasu moczowego we krwi.
Kawa jest również głównym źródłem kwasu chlorogenowego, silnego
antyoksydantu, który prawdopodobnie zwiększa czułość komórek na
insulinę. Poza tym kwas chlorogenowy wspomaga wchłanianie glukozy w
jelicie. Wiadomo, że kawa bezkofeinowa opóźnia wchłanianie glukozy w
jelicie i wspomaga działanie insuliny. Badacze podkreślają, że
zaobserwowany przez nich efekt picia kawy jest związany z działaniem
innych niż kofeina herbata.
|