« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-03-06 17:23:28
Temat: doner kebabWitam,
Czy ktos probuje toto robic w domku ?
Mam taki problem :
1/ mieso - wieprzowina, tlusta - ale moze konkretniej ?
2/ wykonanie - czy w elektrycznej kuchence z grillem obrotowym da rade
toto odpowiednio obsmazyc? I tak wymienie kuchnie, wiec gdyby to
dzialalo - mial bym kolejny argument. W kuchni autentycznego pionowego
kebab-grilla - nie przewiduje. To, co robie teraz - czyli patelnia nie
do konca sie sprawdza. To skrawan ie jednak ma sens :)
Z przyprawami chba dam sobie rade :)
Dzieki za uwagi.
Pzodr, MDR
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-03-06 21:06:17
Temat: Re: doner kebabMarek Drabik <m...@e...pl> wrote:
> Witam,
>
> Czy ktos probuje toto robic w domku ?
> Mam taki problem :
> 1/ mieso - wieprzowina, tlusta - ale moze konkretniej ?
To chyba potrawa pochodzenia tureckiego, wiec jaka wieprzowina?!
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-03-06 21:45:17
Temat: Re: doner kebabCzesc !
Akurat siedze w Kuwejcie i widzilem na wlasne oczy jak powstaje kebab :
po pierwsze potrzebujesz barana a nie wieprzowiny ;))...(mi to miesko akurat
nie podchodzi, ale to tylko moje skromne zdanie)
Dalej mieso jest mielone z roznymi przyprawami (nie zglebialem tematu) i na
pewno z posiekana pietruszka,
a nastepnie papka ta obkleja sie szpikulce do szaszlykow i dalej juz normane
grilowanie ...
.. ale zeby nie bylo... ja nie jestem za (a nawet przeciw ;) )
Co do tego pionowego grila to tu przynajmniej bardzo czesto mozna go dostac
pod nazwa "Szaurma".
Przewaznie jest to mieso drobiowe lub wolowe (swini tu nie podaja.. jedyna
swinka przebywa aktualnie w ZOO ;)). Zgrilowane miesko jest skrawane jak
ladnie ujales i podawane w cieplej buleczce (lub w arabskim chlebku - takie
placki, w Polsce chyba wystepuja pod nazwa "chleb iranski"), do tej buleczki
dorzucaja jeszcze pomidorka lub ogorka, posypuja posiekana pietruszka i
polewaja sosem czosnkowym...
I TO JEST PYSZNE !
pozdrowiska
lukas
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-03-07 17:53:46
Temat: Re: doner kebab
Lukas wrote:
>
> Czesc !
> Akurat siedze w Kuwejcie i widzilem na wlasne oczy jak powstaje kebab :
>
> po pierwsze potrzebujesz barana a nie wieprzowiny ;))...(mi to miesko akurat
> nie podchodzi, ale to tylko moje skromne zdanie)
Jasne ze barana, ale ja sie zastanawialem, co uzyc w warunkach polowych,
czyli naszych. Do glowy mi nie przyszlo, ze robi sie to z barana, jak
trzeba, bo zero smaku baraniny. Stad moje poszukiwania- wieprzowiny -
nie jestem ortodoksyjnym mulla ;))
> Dalej mieso jest mielone z roznymi przyprawami (nie zglebialem tematu) i na
> pewno z posiekana pietruszka,
> a nastepnie papka ta obkleja sie szpikulce do szaszlykow i dalej juz normane
> grilowanie ...
> .. ale zeby nie bylo... ja nie jestem za (a nawet przeciw ;) )
>
> Co do tego pionowego grila to tu przynajmniej bardzo czesto mozna go dostac
> pod nazwa "Szaurma".
Sałurma to pospolita nazwa tego samego, co czasem nazywaja doner kebab.
Napisalem doner kebab, bo toto mialo taka sama nazwe we Francji, a tam
maja do arabow troche blizej...
> Przewaznie jest to mieso drobiowe lub wolowe
...wolowe, wolowe, tylko przekonaj moja zone...nawet flakow mi zabrania
:(
(swini tu nie podaja.. jedyna
> swinka przebywa aktualnie w ZOO ;)). Zgrilowane miesko jest skrawane jak
> ladnie ujales i podawane w cieplej buleczce (lub w arabskim chlebku - takie
> placki, w Polsce chyba wystepuja pod nazwa "chleb iranski"),
...albo "pita", mozna dostac chocby w Billi, ale smak juz nie taki
sam...
do tej buleczki
> dorzucaja jeszcze pomidorka lub ogorka, posypuja posiekana pietruszka i
> polewaja sosem czosnkowym...
Dosypuja slodak siekana kapuste !, troche siekanej marchewki, ogorek,
pomidora nie spotkalem - sos jeden na bazie arisy - slony i ostry, drugi
jogurtowy, moze byc czosnkowy.
> I TO JEST PYSZNE !
Fakt, daltego pytam, bo lubie robic to, co mi smakuje :)
dzieki lukas za raport z miejsca kraksy :)
MDR
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |