Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia doner kebab

Grupy

Szukaj w grupach

 

doner kebab

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-03-06 17:23:28

Temat: doner kebab
Od: Marek Drabik <m...@e...pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam,

Czy ktos probuje toto robic w domku ?
Mam taki problem :
1/ mieso - wieprzowina, tlusta - ale moze konkretniej ?
2/ wykonanie - czy w elektrycznej kuchence z grillem obrotowym da rade
toto odpowiednio obsmazyc? I tak wymienie kuchnie, wiec gdyby to
dzialalo - mial bym kolejny argument. W kuchni autentycznego pionowego
kebab-grilla - nie przewiduje. To, co robie teraz - czyli patelnia nie
do konca sie sprawdza. To skrawan ie jednak ma sens :)
Z przyprawami chba dam sobie rade :)
Dzieki za uwagi.
Pzodr, MDR

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-03-06 21:06:17

Temat: Re: doner kebab
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los) szukaj wiadomości tego autora

Marek Drabik <m...@e...pl> wrote:

> Witam,
>
> Czy ktos probuje toto robic w domku ?
> Mam taki problem :
> 1/ mieso - wieprzowina, tlusta - ale moze konkretniej ?

To chyba potrawa pochodzenia tureckiego, wiec jaka wieprzowina?!

Wladyslaw

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-03-06 21:45:17

Temat: Re: doner kebab
Od: "Lukas" <l...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Czesc !
Akurat siedze w Kuwejcie i widzilem na wlasne oczy jak powstaje kebab :

po pierwsze potrzebujesz barana a nie wieprzowiny ;))...(mi to miesko akurat
nie podchodzi, ale to tylko moje skromne zdanie)
Dalej mieso jest mielone z roznymi przyprawami (nie zglebialem tematu) i na
pewno z posiekana pietruszka,
a nastepnie papka ta obkleja sie szpikulce do szaszlykow i dalej juz normane
grilowanie ...
.. ale zeby nie bylo... ja nie jestem za (a nawet przeciw ;) )

Co do tego pionowego grila to tu przynajmniej bardzo czesto mozna go dostac
pod nazwa "Szaurma".
Przewaznie jest to mieso drobiowe lub wolowe (swini tu nie podaja.. jedyna
swinka przebywa aktualnie w ZOO ;)). Zgrilowane miesko jest skrawane jak
ladnie ujales i podawane w cieplej buleczce (lub w arabskim chlebku - takie
placki, w Polsce chyba wystepuja pod nazwa "chleb iranski"), do tej buleczki
dorzucaja jeszcze pomidorka lub ogorka, posypuja posiekana pietruszka i
polewaja sosem czosnkowym...
I TO JEST PYSZNE !

pozdrowiska
lukas


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-03-07 17:53:46

Temat: Re: doner kebab
Od: Marek Drabik <m...@e...pl> szukaj wiadomości tego autora



Lukas wrote:
>
> Czesc !
> Akurat siedze w Kuwejcie i widzilem na wlasne oczy jak powstaje kebab :
>
> po pierwsze potrzebujesz barana a nie wieprzowiny ;))...(mi to miesko akurat
> nie podchodzi, ale to tylko moje skromne zdanie)

Jasne ze barana, ale ja sie zastanawialem, co uzyc w warunkach polowych,
czyli naszych. Do glowy mi nie przyszlo, ze robi sie to z barana, jak
trzeba, bo zero smaku baraniny. Stad moje poszukiwania- wieprzowiny -
nie jestem ortodoksyjnym mulla ;))

> Dalej mieso jest mielone z roznymi przyprawami (nie zglebialem tematu) i na
> pewno z posiekana pietruszka,
> a nastepnie papka ta obkleja sie szpikulce do szaszlykow i dalej juz normane
> grilowanie ...
> .. ale zeby nie bylo... ja nie jestem za (a nawet przeciw ;) )
>
> Co do tego pionowego grila to tu przynajmniej bardzo czesto mozna go dostac
> pod nazwa "Szaurma".

Sałurma to pospolita nazwa tego samego, co czasem nazywaja doner kebab.
Napisalem doner kebab, bo toto mialo taka sama nazwe we Francji, a tam
maja do arabow troche blizej...

> Przewaznie jest to mieso drobiowe lub wolowe

...wolowe, wolowe, tylko przekonaj moja zone...nawet flakow mi zabrania
:(

(swini tu nie podaja.. jedyna
> swinka przebywa aktualnie w ZOO ;)). Zgrilowane miesko jest skrawane jak
> ladnie ujales i podawane w cieplej buleczce (lub w arabskim chlebku - takie
> placki, w Polsce chyba wystepuja pod nazwa "chleb iranski"),

...albo "pita", mozna dostac chocby w Billi, ale smak juz nie taki
sam...

do tej buleczki
> dorzucaja jeszcze pomidorka lub ogorka, posypuja posiekana pietruszka i
> polewaja sosem czosnkowym...

Dosypuja slodak siekana kapuste !, troche siekanej marchewki, ogorek,
pomidora nie spotkalem - sos jeden na bazie arisy - slony i ostry, drugi
jogurtowy, moze byc czosnkowy.
> I TO JEST PYSZNE !
Fakt, daltego pytam, bo lubie robic to, co mi smakuje :)

dzieki lukas za raport z miejsca kraksy :)
MDR

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

panierka zony Roberta
Stol Wielkanocny
Sernik z brzoskwiniami Re: brzoskwinie z puszki
Dobra zielona herbata
Soja

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »