Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia dzika kaczka i co dalej - pilne. Re: dzika kaczka i co dalej - pilne.

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: dzika kaczka i co dalej - pilne.

« poprzedni post
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.internetia.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for
-mail
From: dawnakuchnia <d...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: dzika kaczka i co dalej - pilne.
Date: Wed, 28 Aug 2002 21:15:19 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 40
Message-ID: <3...@p...onet.pl>
References: <akia92$fp5$1@news.tpi.pl> <f...@4...com>
NNTP-Posting-Host: aad169.warszawa.sdi.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.tpi.pl 1030562210 6894 217.97.83.169 (28 Aug 2002 19:16:50 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 28 Aug 2002 19:16:50 +0000 (UTC)
X-Accept-Language: pl, en-gb
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; en-GB; rv:0.9.4) Gecko/20011128
Netscape6/6.2.1
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:122667
Ukryj nagłówki



hmmm wrote:


> cytatami polecę, a co ;-)
>
> "Mięso kaczek łatwo ulega zepsuciu, więc bezpośrednio po zabiciu
> należy je oskubać na sucho, wypatroszyć, natrzeć solą i powiesić na
> 2-3 dni w chłodnym miejscu, aby skruszały. Młode kaczki można piec bez
> marynowania, a starsze powinny przez noc poleżeć w occie, winie, w
> mleku lub maślance."
itd...


z tego co pamiętam, rzeczywiście bardzo istotne jest, aby mięso skruszało

ale sądzę, że twoje możemy uważać już za skruszałe, skoro ma 2 dni
Dawniej nacierano kaczki dużą ilością przypraw,
i kaczora dawano raczej w sosie, a z kaczki robiono pieczyste
myślę, że trzeba jej dać trochę czosnku i innych przypraw o zdecydowanym
charakterze, np. rozmaryn?, dodać winne jabłko, tzn o silnym zapachu
i jeśli nie jest zbyt stara i tłusta, (czytaj: dużo wytopionego własnego
tłuszczyku) to podlewać masłem.
Nie silić się na jakieś extra ordynaryjne przepisy
bo w rzeczy samej, kaczka dzika na stole jest dzisiaj rzadkim rarytasem
więc parę kartofelków pieczonych, ja może dorzuciłabym borówki,
i zrobić z tego ucztę zaprawioną miłymi opowiadaniami o dawnych smakach
ewa
ps. pamiętaj, że tak naprawdę to z kaczki nie ma wiele jedzenia, także
przygotuj awaryjnie jakieś małe dojadanko, które mieściłoby się w
charakterze i wydźwięku kaczki, zwłaszcza jeśli będziesz gościć
zapoznane żarłoki :-))

--
*specjalne pozdrowienia dla hipisia!
Dawna Kuchnia _ /_
http://www.dawnakuchnia.republika.pl ('''')
~~~~

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
28.08 Magdalena Bassett
28.08 yeti
28.08 dawnakuchnia
28.08 Krysia Thompson
29.08 Yeti
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Nie ma leniwych klusek!
Robienie wody z mózgów młodzieży
Biszkopt bez przepisu.
Do Spurek, tej idiotki od ,,seleryby".
Trzeba to rozpirzyć w drebiezgi.
Zmierzch kreta?
is it live this group at news.icm.edu.pl
"Schabowe"
samotworzenie umysłu
Re: Zachód sparaliżowany
Irracjonalność
Jak z tym ubogacaniem?
Demokracja antyludowa?
Trzy łyki eko-logiki ?????
Jak Ursula ze szprycerami interesik zrobiła. ?
Naukowy dowód istnienia Boga.
Aktualizacja hasła dla Polski.
Kup pan elektryka ?
SZOK
Kara wiezienia.