Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.internetia.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for
-mail
From: dawnakuchnia <d...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: dzika kaczka i co dalej - pilne.
Date: Wed, 28 Aug 2002 21:15:19 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 40
Message-ID: <3...@p...onet.pl>
References: <akia92$fp5$1@news.tpi.pl> <f...@4...com>
NNTP-Posting-Host: aad169.warszawa.sdi.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.tpi.pl 1030562210 6894 217.97.83.169 (28 Aug 2002 19:16:50 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 28 Aug 2002 19:16:50 +0000 (UTC)
X-Accept-Language: pl, en-gb
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; en-GB; rv:0.9.4) Gecko/20011128
Netscape6/6.2.1
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:122667
Ukryj nagłówki
hmmm wrote:
> cytatami polecę, a co ;-)
>
> "Mięso kaczek łatwo ulega zepsuciu, więc bezpośrednio po zabiciu
> należy je oskubać na sucho, wypatroszyć, natrzeć solą i powiesić na
> 2-3 dni w chłodnym miejscu, aby skruszały. Młode kaczki można piec bez
> marynowania, a starsze powinny przez noc poleżeć w occie, winie, w
> mleku lub maślance."
itd...
z tego co pamiętam, rzeczywiście bardzo istotne jest, aby mięso skruszało
ale sądzę, że twoje możemy uważać już za skruszałe, skoro ma 2 dni
Dawniej nacierano kaczki dużą ilością przypraw,
i kaczora dawano raczej w sosie, a z kaczki robiono pieczyste
myślę, że trzeba jej dać trochę czosnku i innych przypraw o zdecydowanym
charakterze, np. rozmaryn?, dodać winne jabłko, tzn o silnym zapachu
i jeśli nie jest zbyt stara i tłusta, (czytaj: dużo wytopionego własnego
tłuszczyku) to podlewać masłem.
Nie silić się na jakieś extra ordynaryjne przepisy
bo w rzeczy samej, kaczka dzika na stole jest dzisiaj rzadkim rarytasem
więc parę kartofelków pieczonych, ja może dorzuciłabym borówki,
i zrobić z tego ucztę zaprawioną miłymi opowiadaniami o dawnych smakach
ewa
ps. pamiętaj, że tak naprawdę to z kaczki nie ma wiele jedzenia, także
przygotuj awaryjnie jakieś małe dojadanko, które mieściłoby się w
charakterze i wydźwięku kaczki, zwłaszcza jeśli będziesz gościć
zapoznane żarłoki :-))
--
*specjalne pozdrowienia dla hipisia!
Dawna Kuchnia _ /_
http://www.dawnakuchnia.republika.pl ('''')
~~~~
|