Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.nask.pl!news-stob.telia.net!news-stoa.telia.net!telia.ne
t!surfnet.nl!amsnews01.chello.com!news-hub.cableinet.net!blueyonder!diablo.netc
om.net.uk!netcom.net.uk!newsfeed.online.be!sienna.impulse.net!newsfeed.avtel.ne
t!not-for-mail
Message-ID: <3...@w...net>
From: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Reply-To: m...@w...net
X-Mailer: Mozilla 4.61 (Macintosh; I; PPC)
X-Accept-Language: en
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: dzika kaczka i co dalej - pilne.
References: <akia92$fp5$1@news.tpi.pl> <f...@4...com>
<3...@p...onet.pl>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 38
Date: Wed, 28 Aug 2002 13:01:16 -0700
NNTP-Posting-Host: 4.60.132.229
X-Complaints-To: a...@n...com
X-Trace: newsfeed.avtel.net 1030564844 4.60.132.229 (Wed, 28 Aug 2002 13:00:44 PDT)
NNTP-Posting-Date: Wed, 28 Aug 2002 13:00:44 PDT
Organization: None
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:122675
Ukryj nagłówki
dawnakuchnia wrote:
> Nie silić się na jakieś extra ordynaryjne przepisy
> bo w rzeczy samej, kaczka dzika na stole jest dzisiaj rzadkim rarytasem
> więc parę kartofelków pieczonych, ja może dorzuciłabym borówki,
> i zrobić z tego ucztę zaprawioną miłymi opowiadaniami o dawnych smakach
> ewa
> ps. pamiętaj, że tak naprawdę to z kaczki nie ma wiele jedzenia, także
> przygotuj awaryjnie jakieś małe dojadanko, które mieściłoby się w
> charakterze i wydźwięku kaczki, zwłaszcza jeśli będziesz gościć
> zapoznane żarłoki :-))
>
>
Pyszna jako dodatek do kaczki jest czerwona (modra) kapusta, zaprawiona
tluszczem z tejze kaczki i octem z marynowanych gruszek lub sliwek.
Mozna do duszenia dodac jablka lub gruszki.
Pani Albinowska, w swojej ksiazce kucharskiej pt. Dom oszczedny z 1918
roku pisze:
"Dzika kaczka
2-3 mlode kaczki skubie sie, oczyszcza i tak musza kilka dni polezec.
Soli sie, polewa maslem i piecze albo wewnatrz naciera posolonem i
popieprzonem maslem, zmieszanem z sokiem cytryny; piekac, polewa sie
maslem i lyzka zimnej wody. mozna je podac z naturalnym, albo rumianym sosem.
Uwaga. Swieza dzika kaczka ma koniec brzucha bialy, jezeli tam
upierzenie jest zielonkawe, to oznacza, ze kaczka nie jest swieza i nie
do spozycia
Kaczki dzikie z sosem z kaparkow
2-3 oczyszczone, nasolone i naszpikowane swieza slonina kaczki piecze
sie, przekrawuje wzdluz przez piers na dol, uklada na polmisku i zalewa
mocnym bulionowym sosem z kaparkami, korniszonami lub marynowanymi
grzybkami. Z kazdej upieczonej zwierzyny w ten sposob zrobiona potrawka
jest smaczna, (na 6 osob)."
Magdalena Bassett
|