« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-02-15 10:12:17
Temat: dziwne bóle po chińszczyźnieWitajcie,
wczoraj z okazji Walentynek moj męzus zaprosil mnie do chinskiej
restauracji. Jedlismy kurczaka z warzywami i wieprzowine z trawką cytrynową
na ostro. Tuż przed zakończeniem jedzenia poczulam jak powoli sztywnieja mi
mięśnie calego ciała, ścinają się, bolą, oblalam sie potem, mialam duze
trudnosci z oddychaniem... Trwalo to długo, dopiero w domu po jakims czasie
minelo. Mialam to juz kilkakrotnie po chińskim żarciu, ale takim z budek lub
barów (a teraz to byla bardzo droga restauracja). Czy przezyliście coś
takiego?
Co to może być? Może alergia na jakis składnik, przyprawe? Może imbir, ale
stosuje go w domu, np. do flaczków i nic mi nie jest.
Poradzcie.
Joanna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-02-15 10:26:15
Temat: Re: dziwne bóle po chińszczyźnie
Joanna Wysocka <m...@p...promail.pl> w wiadomości
news:96ga3j$ac4$1@zeus.man.szczecin.pl napisał(a):
> Co to może być?
glutaminian sodu. syndrom chińskiej restauracji.
wojmat
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-02-15 10:41:46
Temat: Re: dziwne bóle po chińszczyźnie
>Witajcie,
>wczoraj z okazji Walentynek moj męzus zaprosil mnie do chinskiej
>restauracji. Jedlismy kurczaka z warzywami i wieprzowine z trawką cytrynową
>na ostro. Tuż przed zakończeniem jedzenia poczulam jak powoli sztywnieja mi
>mięśnie calego ciała, ścinają się, bolą, oblalam sie potem, mialam duze
>trudnosci z oddychaniem... Trwalo to długo, dopiero w domu po jakims czasie
>minelo. Mialam to juz kilkakrotnie po chińskim żarciu, ale takim z budek lub
>barów (a teraz to byla bardzo droga restauracja). Czy przezyliście coś
>takiego?
>Co to może być? Może alergia na jakis składnik, przyprawe? Może imbir, ale
>stosuje go w domu, np. do flaczków i nic mi nie jest.
>Poradzcie.
>Joanna
>
wyglada to na alergie. Ja mam na cytrynowa trawe.
Jakbys kupila i dodala do czegos i spobowala w charakterze
eksperymentu naukowego...
ja jeszcze u siebie odkrylam jakies alergie na kombinacje
skladnikow, ale nie doszlam juz do jednostkowych elementow. Musze
nad tym popracowac. Ale po reakcji na nie-jedzenie (Ibuprofen na
pusty zoladek) na razie esperymentow nie bedzie
Krysia
K.T. - starannie opakowana
-----= Posted via Newsfeeds.Com, Uncensored Usenet News =-----
http://www.newsfeeds.com - The #1 Newsgroup Service in the World!
-----== Over 80,000 Newsgroups - 16 Different Servers! =-----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-02-15 10:42:20
Temat: Re: dziwne bóle po chi?szczy?nie
>
>> Co to mo?e by??
>
>glutaminian sodu. syndrom chi?skiej restauracji.
>
>wojmat
od tego sie czlowiek slini... bardzo
Krysia
K.T. - starannie opakowana
-----= Posted via Newsfeeds.Com, Uncensored Usenet News =-----
http://www.newsfeeds.com - The #1 Newsgroup Service in the World!
-----== Over 80,000 Newsgroups - 16 Different Servers! =-----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-02-15 12:37:37
Temat: Re: dziwne bóle po chińszczyĽnieOn Thu, 15 Feb 2001 11:12:17 +0100, "Joanna Wysocka"
<m...@p...promail.pl> wrote:
>wczoraj z okazji Walentynek moj męzus zaprosil mnie do chinskiej
>restauracji. Jedlismy kurczaka z warzywami i wieprzowine z trawką cytrynową
>na ostro. Tuż przed zakończeniem jedzenia poczulam jak powoli sztywnieja mi
>mięśnie calego ciała, ścinają się, bolą, oblalam sie potem, mialam duze
>trudnosci z oddychaniem... Trwalo to długo, dopiero w domu po jakims czasie
>minelo. Mialam to juz kilkakrotnie po chińskim żarciu, ale takim z budek lub
>barów (a teraz to byla bardzo droga restauracja). Czy przezyliście coś
>takiego?
>Co to może być? Może alergia na jakis składnik, przyprawe?
Mnie to zdecydowanie wygląda na działanie osławionego glutaminianu
sodu. Jak za dużo go kucharz sypnie, to mi kark i żuchwa sztywnieje,
czuję mrowienie na skórze i tego typu zabawne objawy. Mija samo po
kilkunastu minutach.
zbooy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-02-15 12:49:39
Temat: Re: dziwne bóle po chińszczyĄnie
Szymon 'Zbooy' Madej napisał(a) w wiadomości:
<0...@4...com>...
>On Thu, 15 Feb 2001 11:12:17 +0100, "Joanna Wysocka"
>Mnie to zdecydowanie wygląda na działanie osławionego glutaminianu
>sodu. Jak za dużo go kucharz sypnie, to mi kark i żuchwa sztywnieje,
>czuję mrowienie na skórze i tego typu zabawne objawy. Mija samo po
>kilkunastu minutach.
>
>zbooy
Tak, dokładnie kark sztywnieje!!!
ale po co dodają glutaminianu sodu??? Co to daje? Gęstość przezroczystego
sosu? Poprawia smak?
Wiem, ze po samej zupce z kurczakiem (kiedys zjadlam na miescie) mialam to
samo.
No i dlaczego moj meżuś, który zjadł duzo więcej nic takiego nie odczuł,
tylko wybałuszał na mnie oczy?
Joasia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-02-15 13:05:08
Temat: Re: dziwne bóle po chińszczyĄnie
>>Mnie to zdecydowanie wygląda na działanie osławionego glutaminianu
>>sodu. Jak za dużo go kucharz sypnie, to mi kark i żuchwa sztywnieje,
>>czuję mrowienie na skórze i tego typu zabawne objawy. Mija samo po
>>kilkunastu minutach.
>>
>>zbooy
>
>Tak, dokładnie kark sztywnieje!!!
>ale po co dodają glutaminianu sodu??? Co to daje? Gęstość przezroczystego
>sosu? Poprawia smak?
>Wiem, ze po samej zupce z kurczakiem (kiedys zjadlam na miescie) mialam to
>samo.
>No i dlaczego moj meżuś, który zjadł duzo więcej nic takiego nie odczuł,
>tylko wybałuszał na mnie oczy?
>Joasia
>
Glutaminian sodu to "wzbogacacz smaku" ("flavour enhancer") -
powoduje, ze wszystko z nim jest dosolone i ma bardziej wyrazisty
smak. Sos sojowy jest naturalnym "wzmacniaczem smaku"
Krysia, ktora z coraz wieksza checia chce pisac posty do grupy, a
nie odrabiac lekcje (w moim wieku do tego!!!)
K.T. - starannie opakowana
-----= Posted via Newsfeeds.Com, Uncensored Usenet News =-----
http://www.newsfeeds.com - The #1 Newsgroup Service in the World!
-----== Over 80,000 Newsgroups - 16 Different Servers! =-----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-02-15 16:46:27
Temat: Re: dziwne bóle po chińszczyĄnieWitajcie!
Dodam tylko od siebie ze glutek jest rowniez w vegecie i innych gotowych
przyprawach np kamisa wiec jesli to bylo by po tym to w domu (jesli uzywasz)
bylo by to samo. Mysle ze to jakas ich specyficzna przyprawa.
Pozdrawiam Aga
--
_______________________________________________
a...@a...com.pl
http://nasze-dzieci.dobrestrony.pl/dzieci/julia_litw
in/index.htm
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-02-15 16:56:00
Temat: Re: dziwne bóle po chińszczyźnieOn Thu, 15 Feb 2001 13:37:37 +0100, Szymon 'Zbooy' Madej
<s...@r...fm> wrote:
>On Thu, 15 Feb 2001 11:12:17 +0100, "Joanna Wysocka"
><m...@p...promail.pl> wrote:
>
>
> Tuż przed zakończeniem jedzenia poczulam jak powoli sztywnieja mi
>>mięśnie calego ciała, ścinają się, bolą, oblalam sie potem, mialam duze
>>trudnosci z oddychaniem... Trwalo to długo, dopiero w domu po jakims czasie
>>minelo.
>>Co to może być? Może alergia na jakis składnik, przyprawe?
>
>Mnie to zdecydowanie wygląda na działanie osławionego glutaminianu
>sodu. Jak za dużo go kucharz sypnie, to mi kark i żuchwa sztywnieje,
>czuję mrowienie na skórze i tego typu zabawne objawy. Mija samo po
>kilkunastu minutach.
>
>zbooy
Popieram - bole niemalze porodowe, przechodza po 30 -60 minutach. A
moj syn czerwienieje jak rak po gotowaniu i przez kilka godzin jest
nie do opanowania...
Niech ktos mi powie ze MSG nie ma wplywu na organizm...
Art(Gruby)
"Imperialistyczny wrog kusi Cie Coca-Cola"
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-02-15 18:47:44
Temat: Re: dziwne bóle po chińszczyźnie"Joanna Wysocka" m...@p...promail.pl wrote:
<Tuż przed zakończeniem jedzenia poczulam jak powoli sztywnieja mi
<mięśnie calego ciała, ścinają się, bolą, oblalam sie potem, mialam duze
<trudnosci z oddychaniem...
Witam serdecznie
Są to prawdopodobnie uboczne skutki działania glutaminianu sodu.
Jest to wykrystalizowany ekstrakt z suszonej fermentowanej pszenicy lub
bialka sojowego.
Sam glutaminian sodu nie ma prawie smaku, jednak uważa się, że podnosi on
smak składników z którymi się łączy.
Używanie tego składnika z racji jego bezsmakowości jest obecnie dosyć
kontrowersyjne, ponieważ nie widziałem jeszcze żadnej restauracji gdzie
ważono by przyprawy(kucharz sypie wedlug uznania do smaku lub zapachu).
Własnie z tego powodu w przyprawach tego typo jak Vegeta, Jarzynka itp.
glutaminian nie szkodzi poniewaz jego ilość jest dokładnie okreslona i
przestrzegana.
Natomiast z tego co wiem można przy zamawianiu potrawy poprosić o
niedodawanie tego składnika .
pozdrawiam busek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |