« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-02-05 09:31:51
Temat: jak przyrządzić Kaczke??Witam!
Niedawno mama została przez tate namówiona na kupno kaczki. Problem polega
na tym, iż nikt z nas nie wie jak ją przyrządzić. Proszę o pomoc w tej
sprawie. Kaczka ma być skonsumowana do wtorku.
Bardzo proszę o jak najszybszą odpowedź!!!
Z góry dziękuję:)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-02-05 09:58:33
Temat: Re: dzudzu?Użytkownik "kukis" <l...@o...pl>
> Witam!
>
> Niedawno mama została przez tate namówiona na kupno kaczki. Problem
polega
> na tym, iż nikt z nas nie wie jak ją przyrządzić. Proszę o pomoc w tej
> sprawie. Kaczka ma być skonsumowana do wtorku.
> Bardzo proszę o jak najszybszą odpowedź!!!
> Z góry dziękuję:)
Zapytaj o to Britney Spears.
;-)))
http://glinki.com/?l=bABQ
--
Pozdrawiam, Jerzy
---
Ludzi jest wielu, ale człowieka trudno czasem spotkać.
----
---
Outgoing mail is certified Virus Free.
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.577 / Virus Database: 366 - Release Date: 04-02-03
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-02-05 10:03:39
Temat: Re: dzudzu - poprawkaUżytkownik "JerzyN" <N...@m...pl>
Ups, to ten skrót:
http://glinki.com/?l=zQJY
;-)))
--
Pozdrawiam, Jerzy
---
Ludzi jest wielu, ale człowieka trudno czasem spotkać.
----
---
Outgoing mail is certified Virus Free.
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.577 / Virus Database: 366 - Release Date: 04-02-03
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-02-05 17:26:30
Temat: Odp: jak przyrządzić Kaczke??Mam trzy przepisy. Moze cos wybierzesz:
1) Kaczka z anotnowka w zurawinach
tłusta kaczka
czosnek
majeranek
3 duże antonówki
cukier
skórka z cytryny (starta)
rodzynki
orzechy włoskie
starta bułka z ciasta drożdżowego
gęsi lub kaczy smalec (lub masło)
Kaczkę natrzeć czosnkiem i majerankiem, zostawić na noc.
Nafaszerować ptaka ćwiartkami jabłek z odrobiną cukru, otartej skórki z
cytryny i majeranku oraz namoczonymi rodzynkami, łuskanymi orzechami i
startą bułką.
Kaczkę zaszyć, piec w żeliwnym naczyniu lub wysmarowanej gęsim lub kaczym
smalcem brytfannie.
W trakcie pieczenia można przykryć ją na pół godziny pokrywą lub folią, żeby
nie wyschła, ale gotowa kaczka musi być chrupka!
Podawać z jabłakami upieczonymi wraz z kaczką lub żurawiną oraz kaszą
jaglaną.
2) Kaczka z jabłkami
1 kaczka
8 niedużych winnych jabłek
suszony majeranek
1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
10 dkg borowek
sól
pieprz
cukier
Natrzeć kaczkę w środku i na wierzchu solą, pieprzem i majerankiem.
Odstawić na godzinę w chłodne miejsce.
4 jabłka obrać, wyjąć gniazda, pokroić na 1/4 i włożyć do środka.
Piec w temperaturze 170-180 stopni (20 minut na 0,5 kg mięsa).
Polewać sosem.
Pozostałe jabłka wydrążyć, nie obierać, napełnić borówkami i położyć obok
kaczki 20 minut przed końcem pieczenia.
3) Kaczka (ok. 2 kg),
2 winne jabłka,
2 pomarańcze,
szklanka białego wytrawnego wina,
sok i skórka otarta z pomarańczy,
łyżka margaryny,
łyżka tymianku,
łyżka soku z cytryny,
łyżeczka mąki ziemniaczanej,
sól,
pieprz
Umytą i osuszoną kaczkę natrzeć solą, pieprzem, tymiankiem, skropić sokiem z
cytryny, owinąć w folię i wstawić na 1-2 godz. do lodówki. Ułożyć na blasze
wysmarowanej margaryną, obłożyć plasterkami jabłek i jednej pomarańczy,
polać stopionym masłem. Wstawić do mocno nagrzanego piekarnika i piec na
silnym ogniu 10-15 min, po czym zmniejszyć płomień i piec ok. 70 min,
skrapiając wodą, winem, a później polewając wytworzonym sosem. Miękką kaczkę
wyjąć, podzielić na porcje, ułożyć na ogrzanym półmisku. Do sosu dodać
skórkę otartą z pomarańczy, zagotować, przetrzeć przez sito, wlać sok z
pomarańczy wymieszany z mąką ziemniaczaną, znowu zagotować. Kaczkę obłożyć
ćwiarteczkami pomarańczy. Sos podać w sosjerce (100 - 165 kcal).
Pierwszy pochodzi z "Gali", drugi od mojej mamy, a trzeci kiedys wyszukalam
gdzies w sieci.
Pozdrawiam.
Smacznego.
Basiek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |