Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia fasolka

Grupy

Szukaj w grupach

 

fasolka

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2000-11-15 06:23:50

Temat: fasolka
Od: "Ela" <e...@b...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

Kochani!
Czy fasolke lepiej gotowac w tej samej wodzie, w ktorej sie moczyla, czy
lepiej wlac swieza?
Jak to sie ma do wzdec?
dzieki
Ela


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2000-11-15 06:48:57

Temat: Re: fasolka
Od: "Magdalena Gierlotka" <m...@c...pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam
Jak to sie ma do wzdec nie wiem, chyba nijak. Ja gotuje w tej samej
(najpierw je troche oplukuje i wybieram jakies brzydkie) - chyba troche
lepsza ma potem konsystencje. I jak sie tak teraz zastanawiam, to jakos
specjalnie nie cierpie potem:). Chociaz, ja tak lubie fasolke, ze moze nie
zwracam na to uwagi...
Pozdrawiam
Magda


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-11-15 10:55:58

Temat: Re: fasolka
Od: "kakulka" <k...@h...com> szukaj wiadomości tego autora


"Ela" <e...@b...com.pl> wrote in message
news:3a122b19$1@news.vogel.pl...
> Kochani!
> Czy fasolke lepiej gotowac w tej samej wodzie, w ktorej sie moczyla, czy
> lepiej wlac swieza?
> Jak to sie ma do wzdec?
> dzieki
> Ela
>
>
Ja zawsze gotuje w tej samej wodzie. Problemow nie zauwazylam do tej pory.
Pozdrawiam Kasia.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-11-15 13:00:12

Temat: Re: fasolka
Od: "Anna" <a...@r...fm> szukaj wiadomości tego autora


> Jak to sie ma do wzdec?
To chyba nijak, ale należy dodać do fasolki (i wszystkiego co wzdęcia
powoduje) trochę kminku

Pozdrawiam

Anna


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-11-15 14:15:24

Temat: Re: fasolka
Od: "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Anna" <a...@r...fm> napisał...

> > Jak to sie ma do wzdec?
> To chyba nijak, ale należy dodać do fasolki (i wszystkiego co wzdęcia
> powoduje) trochę kminku

Hmm... Odrobina kminku dla zdrowia i dużo majeranku do smaku :)))
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-11-15 16:39:24

Temat: Re: fasolka
Od: Jo'Asia <J...@r...art.pl> szukaj wiadomości tego autora

Ela wystukała w wiadomości <3a122b19$1@news.vogel.pl>:

> Czy fasolke lepiej gotowac w tej samej wodzie, w ktorej sie moczyla, czy
> lepiej wlac swieza?
> Jak to sie ma do wzdec?

Nie mam pojęcia, jak sie to ma do rzeczywistości, ale zostałam nauczona
następującej metody postępowania z fasolą (powtórka z niedalekiej
przeszłości):

Fasolę namoczyć na 20-30 minut, wodę odlać, zalać ponownie i zostawić (na
ile zależy od tego czy fasola jest świeża czy sucha). Gdy fasola się moczy
przygotować wywar: włoszczyzna + kawałek cebuli opalony nad ogniem (nie
wiem dlaczego, tak kazali ;)) + kawałek boczku wędzonego. Gdy wywar jest
gotowy wyłowić włoszczyznę (można wyrzucić, można zużyć) i boczek,
(ostudzić i wstawić do lodówki żeby było łatwiej kroić do kanapek). Do
wywaru wrzucamy odcedzoną fasolę, dodajemy standardowy zestaw: ziele
angielskie, pieprz ziarnisty, listek laurowy, sól, cząber, ew. do smaku
jarzynkę albo Vegetę.

Komentarze dodatkowe: To pierwsze odlanie wody ma zapobiegać wzdęciom,
drugą zresztą też się wylewa jako że fasola wskakuje do przygotowanego
osobno wywaru. I bardzo polecam dodatek cząbru, nie wyobrażam sobie fasoli
bez niego...

Jo'Asia

--
(\(\ Joanna Słupek (\_/) http://rassun.art.pl /)/)
=(';')= j...@h...pl =(';')= http://framzeta.art.pl =(';')=
~~(")~(")~~~~~~~~~~~~~~~~~~(")~(")~~~~~~~~~~~~~~~~~~
~~~~~~~~(")~(")~~
Boryna śpiewał w chórze ale tylko partie solowe

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-11-16 06:38:17

Temat: Re: fasolka
Od: "Ela" <e...@b...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

Dzieki za wszystkie odpowiedzi. Ugotowalam wczoraj fasolke w nowej wodzie.
Dopiero dzisiaj bede konsumowac (niestety tak musze robic z powodu braku
czasu).
Kminku za bardzo nie lubie i chyba nie zdecyduje sie na jego dodanie. Moze
troche czabru.
dzieki
Ela

Jo'Asia <J...@r...art.pl> wrote in message
news:chomik.8uuhod.3vu9sav.1@Jo.Asia.rassun...
> Ela wystukała w wiadomości <3a122b19$1@news.vogel.pl>:
>
> > Czy fasolke lepiej gotowac w tej samej wodzie, w ktorej sie moczyla, czy
> > lepiej wlac swieza?
> > Jak to sie ma do wzdec?
>
> Nie mam pojęcia, jak sie to ma do rzeczywistości, ale zostałam nauczona
> następującej metody postępowania z fasolą (powtórka z niedalekiej
> przeszłości):
>
> Fasolę namoczyć na 20-30 minut, wodę odlać, zalać ponownie i zostawić (na
> ile zależy od tego czy fasola jest świeża czy sucha). Gdy fasola się moczy
> przygotować wywar: włoszczyzna + kawałek cebuli opalony nad ogniem (nie
> wiem dlaczego, tak kazali ;)) + kawałek boczku wędzonego. Gdy wywar jest
> gotowy wyłowić włoszczyznę (można wyrzucić, można zużyć) i boczek,
> (ostudzić i wstawić do lodówki żeby było łatwiej kroić do kanapek). Do
> wywaru wrzucamy odcedzoną fasolę, dodajemy standardowy zestaw: ziele
> angielskie, pieprz ziarnisty, listek laurowy, sól, cząber, ew. do smaku
> jarzynkę albo Vegetę.
>
> Komentarze dodatkowe: To pierwsze odlanie wody ma zapobiegać wzdęciom,
> drugą zresztą też się wylewa jako że fasola wskakuje do przygotowanego
> osobno wywaru. I bardzo polecam dodatek cząbru, nie wyobrażam sobie fasoli
> bez niego...
>
> Jo'Asia
>
> --
> (\(\ Joanna Słupek (\_/) http://rassun.art.pl /)/)
> =(';')= j...@h...pl =(';')= http://framzeta.art.pl =(';')=
> ~~(")~(")~~~~~~~~~~~~~~~~~~(")~(")~~~~~~~~~~~~~~~~~~
~~~~~~~~(")~(")~~
> Boryna śpiewał w chórze ale tylko partie solowe


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Pańska skórka
Salatka z kalafiora!
Jeszcz raz salatka
Desery lodowe
Do Zakopanego

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »