« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-06-28 13:54:31
Temat: galaretka z porzeczekWitam!
Szukam sprawdzonego przepisu na galaretkę porzeczkową. Może ktoś ma
doświadczenie w tej kwestii?
Pozdrawiam Smakoszy
Lucyna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-06-28 15:11:12
Temat: Re: galaretka z porzeczekLucyna napisała:
> Szukam sprawdzonego przepisu na galaretkę porzeczkową. Może ktoś ma
> doświadczenie w tej kwestii?
Witam po długiej nieobecności BiSwK i od razu do odpowiedzi:
zastanawiałem się, czy w ogóle taka galaretka wyjdzie - porzeczki są
kwaśne, a kwaśne owoce raczej słabo stają w żelatynie. Ale w Googlach
znalazłem przepis:
http://dzielnica.pl/mod.php?dz=75&mod=Recipes&op=vie
wrecipe&recipeid=106&offset=1
Pzdr
PWZ
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-28 17:41:15
Temat: Re: galaretka z porzeczek> Witam!
> Szukam sprawdzonego przepisu na galaretkę porzeczkową. Może ktoś ma
> doświadczenie w tej kwestii?
> Pozdrawiam Smakoszy
> Lucyna
>
Witam>
1,50 kg czerwonych porzeczek
80dag cukru na 1 l. soku
Opłukane owoce bez szypułek zmiażdżyć. Do miazgi dodać 1 szklankę wody i
gotować 5 minut. Ostudzić ( ale tylko po to, by się nie poparzyć). Odcisnąć
sok, zmierzyć(zważyć), dodać cukier. Ponownie zagotować, często mieszając.
Gotować do momentu, gdy kropla soku (galaretki) przeniesiona na zimny talerzyk
zetnie się. Acha, w czasie gotowania na powierzchni zbiera się piana-trzeba ją
zbierać. Gorącą galaretkę wlewa się do wyparzonych (1), suchych słoiczków, i od
razu przykręca wyparzonymi pokrywkami.
(1)Ja słoików nie wyparzam, tylko wkładam na chwilę do piekarnika.
Pozdrawiam Areta
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-29 08:12:03
Temat: Re: galaretka z porzeczek
Użytkownik "Aretkka" <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:5c97.00000ba5.40e0583a@newsgate.onet.pl...
> > Witam!
> > Szukam sprawdzonego przepisu na galaretkę porzeczkową. Może ktoś ma
> > doświadczenie w tej kwestii?
> > Pozdrawiam Smakoszy
> > Lucyna
> >
> Witam>
> 1,50 kg czerwonych porzeczek
> 80dag cukru na 1 l. soku
> Opłukane owoce bez szypułek zmiażdżyć. Do miazgi dodać 1 szklankę wody i
> gotować 5 minut. Ostudzić ( ale tylko po to, by się nie poparzyć).
Odcisnąć
> sok, zmierzyć(zważyć), dodać cukier. Ponownie zagotować, często mieszając.
> Gotować do momentu, gdy kropla soku (galaretki) przeniesiona na zimny
talerzyk
> zetnie się. Acha, w czasie gotowania na powierzchni zbiera się
piana-trzeba ją
> zbierać. Gorącą galaretkę wlewa się do wyparzonych (1), suchych słoiczków,
i od
> razu przykręca wyparzonymi pokrywkami.
>
> (1)Ja słoików nie wyparzam, tylko wkładam na chwilę do piekarnika.
> Pozdrawiam Areta
>
> Dziękuję, wypróbuję. Chodzi za mną galaretka z porzeczki, muszę koniecznie
ją zrobić.
>
> --
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |