« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-12-19 17:38:22
Temat: gąska -jak piec?Witajcie
Mam zamiar upiec gąske na święta , jest to moja pierwsza gąska więc zwracam
się do was z prośbą o rade, chodzi mi głównie o wskazówki odnosnie pieczenia
(czas ,temp., metoda) , ale ciekawe przepisy mile widziane :))
Nie moge jej spartolić:))))
pozdr Magda
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-12-19 17:47:47
Temat: Re: gąska -jak piec?Użytkownik "Meg" <m...@g...pl>
> Witajcie
>
> Mam zamiar upiec gąske na święta , jest to moja pierwsza gąska więc
zwracam
> się do was z prośbą o rade, chodzi mi głównie o wskazówki odnosnie
pieczenia
> (czas ,temp., metoda) , ale ciekawe przepisy mile widziane :))
> Nie moge jej spartolić:))))
Gąski pieczone są beee.
Kup gęś.
--
Pozdrawiam, Jerzy
---
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.817 / Virus Database: 555 - Release Date: 04-12-15
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-19 18:42:52
Temat: Re: gąska -jak piec?
"Meg" <m...@g...pl> schrieb im Newsbeitrag
news:cq4eae$o0$1@inews.gazeta.pl...
> Witajcie
>
> Mam zamiar upiec gąske na święta , jest to moja pierwsza gąska więc
zwracam
> się do was z prośbą o rade, chodzi mi głównie o wskazówki odnosnie
pieczenia
> (czas ,temp., metoda) , ale ciekawe przepisy mile widziane :))
> Nie moge jej spartolić:))))
>
> pozdr Magda
Ges(ca.3,5 kg) nadziewana ananasem
Skladniki:
75 g krazkow suszonego jablka
1 mala puszka snsnasa
5 cebul
peczek majoranu
75 ml bialego porto
sol, pieprz
Farsz:: krazki jablek, ananas, cebula w krazki pokrojona , majoran ,12 godz
w porto marynowac
Szyje i skrzydla obciac, ges pod zimna woda dobrze oplukac i dobrze osuszyc,
wewnatrz i zewnatrz posoloc, popieprzyc,wypelnic farszem i zamknac.Do
brytfany nalac 200 ml zimnej wody, ges piersia na dol polozyc i do
nienagrzanego piekarnika wsadzic,90 min przy temp.200°C piec, nastepnie ges
obrocic, podlac 125 ml wody i nastepne 60 min dusic.W miedzy czasie 2 razy
osolona woda posmarowac.Nastepnie ges wyciagnac (bo do tej pory dusila sie
pod przykryciem), i na roznie piec 30min.Robie troche inaczej, dziele ges na
porcje, smaruje koniakiem(albo w tym wypadku porto) i griluje do momentu az
skorka jest chrupiaca.
Staralam sie dokladnie opisac, jezeli jestes zainteresowana i masz pytania,
to prosze bardzo .
Ilona
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |