« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-03-20 17:40:30
Temat: golonka po bawarsku !!!Przed nadejciem pryszczycy chcialbym sam zrobic sobie w domciu dla mnie i
dla przyjaciol prawdziwa bawarska golonke!!!
Tylko szkpoul w tym ze mam golonke tylko nie wiem co dalej.......mysle ze mi
e tym pomorzecie.
dzieki i pozdrwiam
Pawel
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-03-20 19:31:08
Temat: Re: golonka po bawarsku !!!pawel <g...@i...pl> wrote:
> Przed nadejciem pryszczycy chcialbym sam zrobic sobie w domciu dla mnie i
> dla przyjaciol prawdziwa bawarska golonke!!!
> Tylko szkpoul w tym ze mam golonke tylko nie wiem co dalej.......mysle ze mi
> e tym pomorzecie.
>
> dzieki i pozdrwiam
>
> Pawel
Pomorzemy.
Juz ze dwa razy podawalem ten przepis, wiec leniuszku moglbys sobie
poszukac w archiwum, ale niech tam... podam ponownie. Jest to
autentyczny bawarski przepis na bawarska golonke, jak jadlem w mekce
bawarskich piwoszy w klasztorze Andechs.
Szczerze mowiac przepis, ktory podawalem poprzednio jest nieco bardziej
skomplikowany, a ten ponizej zupelnie podstawowy, ale roznia sie tylko w
szczegolach.
1 duza golonka tylna
40 g smalcu
sol
pieprz
ciemne piwo (lecz nie slodowe, tylko typu zblizonego do porteru)
Skore golonki pokrajac ukosne w romby, posolic, popieprzyc, obsmazyc ze
wszystkich stron w goracym smalcu. Piec w temp. 250 stopni przez dwie
godziny, czesto polewajc wytopionym tluszczem. Pod koniec polewac nieco
piwem, celem uzyskania chrupiacej skorki.
Podawac z zimna saltka kartoflana i piwem.
W Andechs podano mi pol takiej golonki, lecz byla to tak duza porcja, ze
nie dalem rady. Wypilem za to do tego ze dwa piwa, ktore podaje sie tam
w kuflach o pojemnosci "ein mass" czyli litrowych.
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-03-21 09:19:39
Temat: Re: golonka po bawarsku !!!
Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@t...com.pl> napisał w wiadomości
news:1eql4ee.ispae47i1534N%wlos@tele.com.pl...
> pawel <g...@i...pl> wrote:
>
> > Przed nadejciem pryszczycy chcialbym sam zrobic sobie w domciu dla mnie
i
> > dla przyjaciol prawdziwa bawarska golonke!!!
> > Tylko szkpoul w tym ze mam golonke tylko nie wiem co dalej.......mysle
ze mi
> > e tym pomorzecie.
> >
> > dzieki i pozdrwiam
> >
> > Pawel
>
> Pomorzemy.
>
> Juz ze dwa razy podawalem ten przepis, wiec leniuszku moglbys sobie
> poszukac w archiwum, ale niech tam... podam ponownie. Jest to
> autentyczny bawarski przepis na bawarska golonke, jak jadlem w mekce
> bawarskich piwoszy w klasztorze Andechs.
>
> Szczerze mowiac przepis, ktory podawalem poprzednio jest nieco bardziej
> skomplikowany, a ten ponizej zupelnie podstawowy, ale roznia sie tylko w
> szczegolach.
>
> 1 duza golonka tylna
> 40 g smalcu
> sol
> pieprz
> ciemne piwo (lecz nie slodowe, tylko typu zblizonego do porteru)
>
> Skore golonki pokrajac ukosne w romby, posolic, popieprzyc, obsmazyc ze
> wszystkich stron w goracym smalcu. Piec w temp. 250 stopni przez dwie
> godziny, czesto polewajc wytopionym tluszczem. Pod koniec polewac nieco
> piwem, celem uzyskania chrupiacej skorki.
>
> Podawac z zimna saltka kartoflana i piwem.
>
> W Andechs podano mi pol takiej golonki, lecz byla to tak duza porcja, ze
> nie dalem rady. Wypilem za to do tego ze dwa piwa, ktore podaje sie tam
> w kuflach o pojemnosci "ein mass" czyli litrowych.
>
> Wladyslaw
dzieki za tak samkoiwty opis............
mam dwie poterzne tylne golonki mysle ze we czterehc nie damy rady moze od
razu kolege mozna zaprosic do rzeszowa na mala imprezke ???
pzodarwiam
PK
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-03-21 15:26:11
Temat: Re: golonka po bawarsku !!!> dzieki za tak samkoiwty opis............
> mam dwie poterzne tylne golonki mysle ze we czterehc nie damy rady moze
od
> razu kolege mozna zaprosic do rzeszowa na mala imprezke ???
A możnaby sie do Was wprosić z piwkiem i powiedzmy ... bigosem. :o)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-03-21 18:28:08
Temat: Re: golonka po bawarsku !!!
Użytkownik "Witek Jakubowski" <j...@c...p.lodz.pl> napisał w wiadomości
news:99ah4l$p26$1@kujawiak.man.lodz.pl...
> > dzieki za tak samkoiwty opis............
> > mam dwie poterzne tylne golonki mysle ze we czterehc nie damy rady moze
> od
> > razu kolege mozna zaprosic do rzeszowa na mala imprezke ???
> A możnaby sie do Was wprosić z piwkiem i powiedzmy ... bigosem. :o)
no jasne ......a co palnowana impreza 01.05.2001 co na to kolega ???
pozdarwiam
PK
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-03-21 19:29:16
Temat: Re: golonka po mojemuUżytkownik pawel <g...@i...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych n
apisał:999rca$p9l$...@n...tpi.pl...
> dzieki za tak samkoiwty opis............
> mam dwie poterzne tylne golonki mysle ze we czterehc nie damy rady
to drugą zrób tak:
pokłuj ją ostrym nożem aż do kości, wrzuć do 1,5- 2 l lekko pykającego piw
a [gorzkiego] i tak trzymaj ok. 1 godz. Wyjmij golonkę i natrzyj delikatni
e solą i pieprzem, wstaw do piekarnika 250 st. C i piecz ok. 1-1,5 godz.
Do 1/2 [1/3] wywaru dodaj i ugotuj: kostkę maggi [jeśli jeszcze są do naby
cia lub w płynie 1 łyżka], do tego 2 [duże ja tak lubię] cebule, łyżkę mas
ła i sok z jednej cytryny. Jak ci pasują jakieś przyprawy, to wedle uznani
a. Sos po ugotowaniu przecierasz i zaprawiasz łyżką mąki.
Drugą połową [lub 2/3] wywaru polewaj golonke podczas pieczenia. Obok na b
lasze mogą leżeć ziemniaki. Po upieczeniu polej całość sosem.
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-03-22 06:42:01
Temat: Re: golonka po bawarsku !!!pawel <g...@i...pl> wrote:
>
> dzieki za tak samkoiwty opis............
> mam dwie poterzne tylne golonki mysle ze we czterehc nie damy rady moze od
> razu kolege mozna zaprosic do rzeszowa na mala imprezke ???
>
Duchem bede z wami.
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |