Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia gomolki z sera

Grupy

Szukaj w grupach

 

gomolki z sera

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2000-07-29 13:54:31

Temat: gomolki z sera
Od: magdalena maria <m...@p...icm.edu.pl> szukaj wiadomości tego autora

gomółki - ponoć bardzo twarde i bardzo smakowite - czy ktos moze wie, co to jest i
jak sie je robi?
w zaslyszanych opowiesciach brzmi to jak podsuszony bialy ser zrobiony domowym
sposobem z kwasnego mleka nafaszerowany ziolami

pozdrawiam
magdalena maria

zostane z wami, choc przyznaje, ze opowiesci o pojemnosci pieluszek i wydajnosci
pralek troche mnie 'na dzien dobry' zmrozily ;>>
m.m.
--
sofistycznych erystow i erystycznych sofistow
uprasza się o zmiane dialektycznych nawykow '>

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2000-07-29 15:20:55

Temat: Re: gomolki z sera
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los) szukaj wiadomości tego autora

magdalena maria <m...@p...icm.edu.pl> wrote:

> gomó"ki - ponoć bardzo twarde i bardzo smakowite - czy ktos moze wie, co
> to jest i jak sie je robi? w zaslyszanych opowiesciach brzmi to jak
> podsuszony bialy ser zrobiony domowym sposobem z kwasnego mleka
> nafaszerowany ziolami
>
> pozdrawiam
> magdalena maria

Z grubsza rzecz biorac tak. Sposoby przyrzadzania gomolek (czyli po
prostu kulek) serowych byly pewnie rozmaite, ale zasdniczo to bialy ser,
nasolony, przyprawiony npó. kminkiem, uformowany w kule i wysuszony na
kamien.

Wladyslaw

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-07-29 15:52:03

Temat: Re: gomolki z sera
Od: magdalena maria <m...@p...icm.edu.pl> szukaj wiadomości tego autora



Wladyslaw Los napisał(a):
>
> magdalena maria <m...@p...icm.edu.pl> wrote:
>
> > gomó"ki - ponoć bardzo twarde i bardzo smakowite - czy ktos moze wie, co
> > to jest i jak sie je robi? w zaslyszanych opowiesciach brzmi to jak
> > podsuszony bialy ser zrobiony domowym sposobem z kwasnego mleka
> > nafaszerowany ziolami
> >
> > pozdrawiam
> > magdalena maria
>
> Z grubsza rzecz biorac tak. Sposoby przyrzadzania gomolek (czyli po
> prostu kulek) serowych byly pewnie rozmaite, ale zasdniczo to bialy ser,
> nasolony, przyprawiony npó. kminkiem, uformowany w kule i wysuszony na
> kamien.

dzieki :-)
a jak suszyc, by nie zaczal 'chodzic' przed skamienieniem?

m.m.
> Wladyslaw

--
sofistycznych erystow i erystycznych sofistow
uprasza się o zmiane dialektycznych nawykow '>

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-07-29 16:48:52

Temat: Re: gomolki z sera
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los) szukaj wiadomości tego autora

magdalena maria <m...@p...icm.edu.pl> wrote:


>
> dzieki :-)
> a jak suszyc, by nie zaczal 'chodzic' przed skamienieniem?


Nie za duzo wymagasz? Nikt juz chyba dawno gomolek nie robi. Musisz
sama poprobowac. Mysle, ze potrzeba do tego suchego strychu, a przed
zgliwieniem chroni nasolenie i przyprawy. Jac Ci sie uda zrobic, to
napisz nam, a swoje wyroby sprzedaj na biesiade jakiemus bractwu kuszy i
miecza.

Wladyslaw

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-07-29 22:23:45

Temat: Re: gomolki z sera
Od: magdalena maria <m...@p...icm.edu.pl> szukaj wiadomości tego autora



Wladyslaw Los napisał(a):
>
> magdalena maria <m...@p...icm.edu.pl> wrote:
>
> >
> > dzieki :-)
> > a jak suszyc, by nie zaczal 'chodzic' przed skamienieniem?
>
> Nie za duzo wymagasz?

yy ;>

> Nikt juz chyba dawno gomolek nie robi.

no wlasnie... dlaczego?
jak sadzisz? czy byly 'podroznym' serem?

> Musisz
> sama poprobowac. Mysle, ze potrzeba do tego suchego strychu, a przed
> zgliwieniem chroni nasolenie i przyprawy.

sprobuje ;>
najtrudniej bedzie znalezc suchu strych ;>

> Jac Ci sie uda zrobic, to
> napisz nam,

napisze ;>

> a swoje wyroby sprzedaj na biesiade jakiemus bractwu kuszy i
> miecza.

wyrobow nie sprzedaje, ale bractwa poszukam - pewnie beda zachwyceni poczestunkiem ;>

m.m.
>
> Wladyslaw

--
sofistycznych erystow i erystycznych sofistow
uprasza się o zmiane dialektycznych nawykow '>

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-07-29 23:03:24

Temat: Re: gomolki z sera
Od: Konrad Brywczyński <b...@w...pdi.net> szukaj wiadomości tego autora

| Nie za duzo wymagasz? Nikt juz chyba dawno gomolek nie robi. Musisz
| sama poprobowac. Mysle, ze potrzeba do tego suchego strychu, a przed
| zgliwieniem chroni nasolenie i przyprawy. Jac Ci sie uda zrobic, to
| napisz nam, a swoje wyroby sprzedaj na biesiade jakiemus bractwu kuszy i
| miecza.

IMHO jest to mało zjadliwe. Jadłem ostatnio na Litwie (znów do tego wracam),
można tam dostać w sklepach. Ale nie polecam.
--
K o n r a d J . B r y w c z y ń s k i
private velvet animal oldsmobile mind
i'm sitting in the fireplace burning up my
t i m e

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-07-30 06:20:37

Temat: Re: gomolki z sera
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los) szukaj wiadomości tego autora

magdalena maria <m...@p...icm.edu.pl> wrote:

> Wladyslaw Los napisa"(a):
> >
> > magdalena maria <m...@p...icm.edu.pl> wrote:
> >
> > >
> > > dzieki :-)
> > > a jak suszyc, by nie zaczal 'chodzic' przed skamienieniem?
> >
> > Nie za duzo wymagasz?
>
> yy ;>
>
> > Nikt juz chyba dawno gomolek nie robi.
>
> no wlasnie... dlaczego?
> jak sadzisz? czy byly 'podroznym' serem?
>
Z tego co wiem byly raczej sposobem przechowania sera w gospodarstwie
przez dluzszy czas. Teraz sery po prostu sie kupuje.

Wladyslaw

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-07-30 07:45:38

Temat: Re: gomolki z sera
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los) szukaj wiadomości tego autora

magdalena maria <m...@p...icm.edu.pl> wrote:

yly 'podroznym' serem?
>
> > Musisz
> > sama poprobowac. Mysle, ze potrzeba do tego suchego strychu, a przed
> > zgliwieniem chroni nasolenie i przyprawy.
>
> sprobuje ;>
> najtrudniej bedzie znalezc suchu strych ;>

Znalazlem jeszcze troche informacji. Do twarogu dodawano czasem
smietany, obok kminku uzywano tez kopru, a suszono w rozmaity sposob --
na sloncu, w cieniu, obok pieca lub w stygnacym piecu chlebowym.

Wladyslaw

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-08-02 09:40:58

Temat: Re: gomolki z sera
Od: Maciej Barton <l...@h...pl> szukaj wiadomości tego autora

50dag sera twarogowego
sol
1 lyzka masla
pieprz
papryka w proszku
kminek

Ser zemlec, dodac maslo i przyprawy, dobrze wymieszac. Formowac w rekach
kulki wielkosci malego jablka. odstawic na kilka dni do obsuszenia na
powietrzu. Czas suszenia zalezy od miejsca.Tu jedynie metoda prob i
bledów.
Pozdrawiam MB

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

sledz
Smacznie w Grudziadzu.
bundz
PIPKI !!!!
lody ?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »