« poprzedni wątek | następny wątek » |
21. Data: 2005-10-21 16:01:08
Temat: Re: gorąca czekoladaW wiadomości <news:djatc3$8t3$1@inews.gazeta.pl>
Akulka <s...@g...pl> pisze:
> No i jak nie kochać czekolady? Tylko, ze niestety tylko gorzka ma
> wszystkie te właściwosci. Albowiem białko w tym mleko niweluje
> większość z nich.
Jakieś źródła tych informacji?
Co to znaczy "białko niweluje większość z właściwości"?
W jaki sposób?
--
PozdrawiaM
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
22. Data: 2005-10-21 16:17:59
Temat: Re: gorąca czekoladaDnia Fri, 21 Oct 2005 16:39:04 +0200, Sowa napisał(a):
> Użytkownik "Akulka" <s...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:djatc3$8t3$1@inews.gazeta.pl...
>
>> Tzn, co zawiera kakao i gorzka czekolada? Uważasz ja za bezwartościową pod
>> wzg. odżywczym?
>> węglowodany - podstawowe źródło energii, tylko nimi żywi się nasz mózg
>
> Eee bez przesady, potrzebuje jeszcze sporo mikroelementów , często dość
> unikalnych i tłuszczy wyjątkowo wysokogatunkowych.
^^^^^^^^^^
_Unikatowych_. Unikalne to znaczy dające się unikać. ;P
PS Przeklinam mego profesora, który mnie na ten błąd leksykalny uczulił.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
23. Data: 2005-10-21 16:23:46
Temat: Re: gorąca czekoladaUżytkownik "Sowa" <m...@w...pl> napisał w wiadomości
news:djavka$i8g$1@inews.gazeta.pl...
\> Wychodzi, gęsta, syta, aromatyczna, z nutką zadziorną od tego
pieprzu,
> ja wrzucam nawet do 3 ziaren, no i chyba w końcu się odważę i z raz
> doprawię chili. :-)
To by nie było niczym nowym. Podobno juz Aztekowie zapijali się napojem z
ziarek kakaowca, doprawianego chili...
Ale nie wiem, czy się skusze, choć lubie ostro... ale w gulaszu :)
Dominik Jan Domin
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
24. Data: 2005-10-21 16:24:10
Temat: Re: gorąca czekoladaUżytkownik Astarael napisał:
>
> _Unikatowych_. Unikalne to znaczy dające się unikać. ;P
>
> PS Przeklinam mego profesora, który mnie na ten błąd leksykalny uczulił.
Profesor Cię oszukał. Unikalny, to tyle, co unikatowy.
--
pa, BBjk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
25. Data: 2005-10-21 16:31:42
Temat: Re: gorąca czekoladaW wiadomości <news:inhridsvzrkt.ewtggd1qgwr9.dlg@40tude.net>
Astarael <a...@l...pl> pisze:
> _Unikatowych_. Unikalne to znaczy dające się unikać. ;P
> PS Przeklinam mego profesora, który mnie na ten błąd leksykalny
> uczulił.
Przeklinaj go raczej za to, że wprowadził Cię w błąd.
http://sjp.pwn.pl/haslo.php?id=64291
--
PozdrawiaM
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
26. Data: 2005-10-21 16:32:06
Temat: Re: gorąca czekolada
Użytkownik "Dominik Jan Domin" <d...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:djb4mk$vce$1@news.onet.pl...
>> ja wrzucam nawet do 3 ziaren, no i chyba w końcu się odważę i z raz
>> doprawię chili. :-)
>
> To by nie było niczym nowym. Podobno juz Aztekowie zapijali się napojem z
> ziarek kakaowca, doprawianego chili...
A gdzie twierdzę, że to coś nowego? Po prostu jeszcze się nie odważyłam.
:-)
--
Edyta Czyż
>>Sowa<<
Kłamie ten, co zna słowa, a nut nie pamięta. Leśmian
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
27. Data: 2005-10-21 17:51:43
Temat: Re: gorąca czekoladaAstarael <a...@l...pl> writes:
> _Unikatowych_. Unikalne to znaczy dające się unikać. ;P
>
> PS Przeklinam mego profesora, który mnie na ten błąd leksykalny uczulił.
Taaa, a banalne to dające się banować. Proponuję zakazać też słów
"naturalny" i "kardynalny".
MJ
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
28. Data: 2005-10-21 21:04:08
Temat: Re: gorąca czekoladaUżytkownik "Theli" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
news:djatu9$9eq$1@opal.icpnet.pl...
> > No i jak nie kochać czekolady? Tylko, ze niestety tylko gorzka ma
wszystkie
> > te właściwosci. Albowiem białko w tym mleko niweluje większość z nich.
>
> Wlasnie o to. Dlaczego bialko niweluje wiekszosc z nich?
Oki, dokładnych źródeł nie mogę ci podać, bo czytałam to dawno, nawet nie
wiem czy w necie czy w prasie. Jest to udowodnione naukowo. Z braku laku,
podpinam ci ten link. Pobieżnie opisane, ale "coś ma na rzeczy"
http://www.bankier.pl/pogodzinach/849048,Gorzka-czek
olada-podnosi-poziom-prz
eciwutleniaczy.html
"Gorzka czekolada podnosi poziom przeciwutleniaczy
2003-08-28 12:25
Jak wynika z najnowszych badań, spożywanie gorzkiej czekolady podnosi poziom
antyutleniaczy we krwi, które maja pozytywny wpływ na prace serca i
zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory. Zaobserwowano jednakże, iż
picie mleka w tym samym czasie anuluje potencjalne zdrowotne korzyści
wynikające z konsumpcji czekolady.
Naukowcy twierdzą, że mleko może mieć taki sam negatywny wpływ na inne
bogate w przeciwutleniacze produkty takie jak: owoce czy zielone warzywa.
Na Uniwersytecie w Glasgow przeprowadzono badania, i zaobserwowano, że u
osób które jadły gorzką czekoladę podniósł się poziom przeciwutleniaczy o 20
procent, natomiast u tych, którzy spożywali mleczną czekoladę lub wraz z
gorzką pili mleko nie została zauważona żadna zmiana w poziomie
antyoxydantów.
Zaobserwowano także, że już po upływie 4 godzin od zakończenia konsumpcji
czekolady poziom przeciwutleniaczy wraca do zwykłego poziomu. Wynika z tego,
że aby maksymalnie zwiększyć korzyści wynikające z dużej zawartości
antyutleniaczy we krwi należy ograniczyć spożywanie produktów mlecznych w
kilka godzin po zjedzeniu czekolady.
Źródło: New Scientist "
Pozdrawiam,
Akulka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
29. Data: 2005-10-21 22:34:11
Temat: Re: gorąca czekoladaI jeszcze jeden link:
http://www.networkpl.com/modules.php?name=News&file=
article&sid=3076
"Czekolada gorzka, ale lepsza
Zdaniem naukowców ze Szkocji i Włoch, gorzka czekolada jest znacznie
zdrowsza niż tak popularna wśród dzieci i młodzieży - czekolada mleczna.
Chodzi o działanie antyutleniaczy.
Antyutleniacze zabezpieczają serce i naczynia krwionośne przed zjawiskiem,
które najprościej można porównać do osadzania rdzy na metalu. Badacze
opisali wyniki swoich badań w piśmie "Nature". Ich zdaniem, dodawanie mleka
do czekolady eliminuje dobroczynne działanie antyutleniaczy.
Już wcześniejsze badania sugerowały, że czekolada może pomagać w
zapobieganiu chorobom serca, a nawet nowotworom. Przeważnie nie zwracano
uwagi na rodzaj czekolady. Najnowsze badania objęły 12 ochotników. Jedni
objadali się czekoladą mleczną, inni ciemną. Okazało się, że ci pierwsi
musieli zjeść dwa razy więcej czekolady, by poziom antyutleniaczy w ich
organizmach był taki sam, jak u pozostałych. "Prawdopodobnie białka zawarte
w mleku wiążą antyutleniacze w czekoladzie" - wyjaśnia prof. Alan Crozier of
Glasgow University.
Obserwacje te sugerują również, że produkty mleczne mogą wpływać na
zdrowotne właściwości innych produktów, takich jak owoce, herbata, czerwone
wino, które również zawierają antyutleniacze.
Profesor Crozier przestrzega jednak tych, którzy w związku opublikowanymi
wynikami badań chcieliby się zajadać czekoladą. Przestrzega przed nasyconymi
tłuszczami, które mogą zwiększyć poziom cholesterolu, a to z kolei może już
zwiększyć ryzyko chorób serca. Crozier zaleca zjadanie małej tabliczki
ciemnej czekolady dziennie. Naukowiec podkreśla, że nie może ona zastąpić
owoców i warzyw w codziennej diecie. "
Tygodnik "Wprost", Nr 1086 (21 września 2003)
Gorzka na zdrowie
Ciemna, gorzka czekolada jest zdrowsza niż czekolada mleczna. Naukowcy ze
Szkocji i Włoch zaobserwowali, że spożycie ciemnej czekolady o 20 proc.
zwiększa stężenie chroniących przed zawałem serca antyoksydantów we krwi.
Twierdzą też, że dodawanie mleka do czekolady może zniwelować działanie tych
związków. Przed zawałem chronią ponadto bogate w antyoksydanty i polifenole
ciemne winogrona. (PG)
Pozdrawiam,
Akulka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
30. Data: 2005-10-22 11:16:30
Temat: Re: gorąca czekoladaDnia 21 Oct 2005 16:03:34 +0200, Waćpanna lub waćpan Kot, w wiadomości
<news:4358F76E.8020507@gazeta.pl> zawarł, co następuje:
> Z Ostatniego zyczenia chyba? SChyba setnik z Blaviken pytal: -Pisze sie
> strzegoly czy szczegoly? - Napisz: detale.
Akurat nie. Pytał o to krasnolud w kopalni, do której drużynę zaprowadziła
Angouleme, a więc już saga.
--
Pozdrawiam, Ti`Ana
"The girl loaded gun, went outside. No one has ever seen her again..."
Zamiast nazywać kogoś głupcem pożycz od niego pieniądze.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |