Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia gotowanie - terminologia polska

Grupy

Szukaj w grupach

 

gotowanie - terminologia polska

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 21


« poprzedni wątek następny wątek »

11. Data: 2007-04-26 22:11:13

Temat: Re: gotowanie - terminologia polska
Od: "czeremcha " <c...@W...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

Ludek Vasta <q...@X...onet.pl> napisał(a):

> Na palnikach gornych, to znaczy plytkach grzejnych, bo to kuchenka
> elektryczna.

To zdecydowanie napisali błęnie. Chociaż to wcale nie taki rzadki błąd.
Wiele osób używa określeń "upiekłam kotlety" - mówiąc o smażonych
schabowych, albo "upiekłem naleśniki". Co nie zmienia faktu, że smażyli.

Ania

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


12. Data: 2007-04-26 22:12:29

Temat: Re: gotowanie - terminologia polska
Od: Marsjasz <m...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Wladyslaw Los napisał:

A czy to co tłumaczysz nie jest przypadkiem tłumaczeniem z niemieckiego?

Co ty bredzisz? Opanuj się.

Władysław

no moze bredze ale zaiste od dawna nie widzialem zebys komukolwiek w
przygotowaniu czegokolwiek tutaj pomogl...
Marsjasz...
a ps sprawdz archiwum grupy...

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


13. Data: 2007-04-26 22:35:40

Temat: Re: gotowanie - terminologia polska
Od: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> szukaj wiadomości tego autora


Le vendredi 27 avril 2007 ŕ 00:12:29, dans <f0r84d$iu6$1@inews.gazeta.pl> vous
écriviez :

> no moze bredze ale zaiste od dawna nie widzialem zebys komukolwiek w
> przygotowaniu czegokolwiek tutaj pomogl...
> Marsjasz...
> a ps sprawdz archiwum grupy...

Nie jestesmy na grupie news.samopomoc.pl
:p



Ewcia

--
Niesz
http://www.krolestwa.com

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


14. Data: 2007-04-26 22:37:31

Temat: Re: gotowanie - terminologia polska
Od: Ludek Vasta <q...@X...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Wladyslaw Los napsal(a):
> A czy to co tłumaczysz nie jest przypadkiem tłumaczeniem z niemieckiego?

Chyba nie. Ale na jednym miejscu natrafilem pod rysunkiem na "fig. X"
zamiast "rys. X"

W kazdym razie dziekuje za wszystkie dotychczasowe odpowiedzi.

Ludek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


15. Data: 2007-04-26 23:14:50

Temat: Re: gotowanie - terminologia polska
Od: Marsjasz <m...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Ewa (siostra Ani) N. napisała:
> Nie jestesmy na grupie news.samopomoc.pl
> Ewcia
no nie jestesmy...
tyle ze u mnie teraz (za plotem) lezy paczka topinamburow...
ale jak nadejda czasy suchszych odpowiedzi co jesc...
i na brukiew sie przerzuce...
a jesli chodzi o te grupe to mam raptem 300 przepisow (zebranych)...
ale dobrych ;)...
pozdrawiam
Marsjasz



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


16. Data: 2007-04-26 23:53:20

Temat: Re: gotowanie - terminologia polska
Od: l...@w...pdi.net (Dariusz K. Ladziak) szukaj wiadomości tego autora

On Thu, 26 Apr 2007 14:51:31 +0200, Ludek Vasta
<q...@X...onet.pl> wrote:

>Witam,
>
>tlumacze wlasnie z polskiego jakies instrukcje obslugi kuchenek.
>Zaciekawila mnie tam pewna rzecz w terminologii i chcialbym wiec
>zapytac, jak to jest poprawnie w polskim.
>
>Co konkretnie oznaczaja slowa "smażenie" i "pieczenie"? Bo natrafilem na
>taki fragment: "Pieczenie: Pokrętło ustawić na pozycji 6 i rozgrzać
>tłuszcz. Następnie potrawę umieścić w naczyniu a pokrętło obrócić do
>pozycji 4." Szczerze mowiac, pod wplywem czeskiego mialem inne
>wyobrazenie, co to oznacza "pieczenie".
>
>Podam, jak jest w czeskim:

Ja wiem ze w czeskim jest tak samo jak w polskim - przeciez to co na
wstepie zacytowales to nie jest jezyk polski tylko
polskomarketoidalny!!!

Marketoidy dowolne glupstwo bez zmruzenia powiek sa w stanie
wypowiedziec.

NIe przejmuj sie - dobrze rozumiesz.

--
Darek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


18. Data: 2007-04-26 23:53:21

Temat: Re: gotowanie - terminologia polska
Od: l...@w...pdi.net (Dariusz K. Ladziak) szukaj wiadomości tego autora

On Thu, 26 Apr 2007 20:33:10 +0200, "Panslavista" <p...@w...pl>
wrote:

>W oleju - zwłaszcza głębokim smażymy - piec można na małej ilości oleju lub
>nawet bez niego np na patelni grilowej, grilu lub w piekarniku, albo na
>rożnie, l;ub pod opiekaczem.

Panslavisto - nie da sie poec grzejac od dolu i nie zapewniajac
rozprowadzenia ciepla na wszystkie strony. Czyli albo mamy piec lub
piekarnik albo mamy palenicko opd dolu i teraz do wyboru - duzy i
gruby gar miedziany lub zeliwny a pieczen scianek tego gara nie dotyka
albo tez mamy rozen i go krecimy (wersja oszczednosciowa dla
pieczystego plaskiego - ruszt i czesto przewracamy.

Obrobka we wrzacym tluszczu (czy plytkim czy glebokim) grzanym od
spodu to definitywnie smazenie.

--
Darek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


17. Data: 2007-04-26 23:53:21

Temat: Re: gotowanie - terminologia polska
Od: l...@w...pdi.net (Dariusz K. Ladziak) szukaj wiadomości tego autora

On Fri, 27 Apr 2007 00:12:29 +0200, Marsjasz
<m...@g...pl> wrote:

>Wladyslaw Los napisał:
>
>A czy to co tłumaczysz nie jest przypadkiem tłumaczeniem z niemieckiego?
>
>Co ty bredzisz? Opanuj się.
>
>Władysław
>
>no moze bredze ale zaiste od dawna nie widzialem zebys komukolwiek w
>przygotowaniu czegokolwiek tutaj pomogl...

Przeciez wlasnie probuje pomoc naprowadzajac na ewentualne zrodlo
przeklamania (bo jak dla mnie to nie zadne tlumaczenie z niemieckiego
a marketoidalna nowomowa...)

--
Darek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


19. Data: 2007-04-27 03:16:20

Temat: Re: gotowanie - terminologia polska
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Dariusz K. Ladziak" <l...@w...pdi.net> wrote in message
news:46313737.4838517@news.tpi.pl...
> On Thu, 26 Apr 2007 20:33:10 +0200, "Panslavista" <p...@w...pl>
> wrote:
>
>>W oleju - zwłaszcza głębokim smażymy - piec można na małej ilości oleju
>>lub
>>nawet bez niego np na patelni grilowej, grilu lub w piekarniku, albo na
>>rożnie, l;ub pod opiekaczem.
>
> Panslavisto - nie da sie poec grzejac od dolu i nie zapewniajac
> rozprowadzenia ciepla na wszystkie strony. Czyli albo mamy piec lub
> piekarnik albo mamy palenicko opd dolu i teraz do wyboru - duzy i
> gruby gar miedziany lub zeliwny a pieczen scianek tego gara nie dotyka
> albo tez mamy rozen i go krecimy (wersja oszczednosciowa dla
> pieczystego plaskiego - ruszt i czesto przewracamy.
>
> Obrobka we wrzacym tluszczu (czy plytkim czy glebokim) grzanym od
> spodu to definitywnie smazenie.

Dokładnie to napisałem.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


20. Data: 2007-04-27 05:22:47

Temat: Re: gotowanie - terminologia polska
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In article <f0r84d$iu6$1@inews.gazeta.pl>,
Marsjasz <m...@g...pl> wrote:

> Wladyslaw Los napisał:
>
> A czy to co tłumaczysz nie jest przypadkiem tłumaczeniem z niemieckiego?
>
> Co ty bredzisz? Opanuj się.
>
> Władysław
>
> no moze bredze ale zaiste od dawna nie widzialem zebys komukolwiek w
> przygotowaniu czegokolwiek tutaj pomogl...

Nawet jeżeli, to co to ma do rzeczy?

> Marsjasz...
> a ps sprawdz archiwum grupy...

Nadal bredzisz.

Władysław

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ] . 3


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

JESTEM ZACHWYCONY
parowar - prośba o opinie
ustawienie elementów kuchni
monyaz mebli kuchennych
montaz mebli kuchennych

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »