« poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2006-06-03 23:49:24
Temat: Re: gotujemy słoną wodę na makaron, czy dosalamy wrzątek?"robbi" <r...@n...frompoznan.com> wrote in message
news:e5t0sr$le$1@news.onet.pl...
> Zapytalem siostre (inz chemik) o co z tym biega - odpowiedz jest
> trywialna - liczy sie powierzchnia wymiany - a mowiac po ludzku - im
> wieksza powierzchnia dna naczynia tym szybciej zagotuje sie woda :)
To jest tylko jeden aspekt sprawy (malo istotny) ...
Cisnienie (slupa wody) to drugi. Zapytaj fizyka zamiast chemika :-)))
--
><eM eL><
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2006-06-04 07:35:08
Temat: Re: gotujemy słoną wodę na makaron, czy dosalamy wrzątek?Użytkownik "robbi" <r...@n...frompoznan.com> napisał w wiadomości
news:e5t0sr$le$1@news.onet.pl...
> >
> > co ma wspolnego krzalt naczynia z temperatura wrzenia wody?
>
> liczy sie powierzchnia wymiany - a mowiac po ludzku - im
> wieksza powierzchnia dna naczynia tym szybciej zagotuje sie woda :)
Pytanie było o temperaturę wrzenia wody a nie o czas doprowadzenia do jej
wrzenia.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2006-06-11 20:28:21
Temat: Re: gotujemy słoną wodę na makaron, czy dosalamy wrzątek?JackOss <p...@o...pl> w % i napisał(a):
> Witam
> Sól wpływa na temperaturę gotowania wody, ale jak: obniża, czyli lepiej
> wsypać sól i gotować wodę na makaron, czy podnosi: zatem lepiej by było
> poczekać, aż się zagotuje, dosypać soli i dopiero wrzucić makaron?
> A może różnica jest niewyczuwalna w normalnej kuchni?
Temperatura wrzenia wody jest niższa niż temperatura wrzenia roztworów.
Dlatego soli się wodę wrzącą.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |