« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2009-05-01 08:50:17
Temat: gotwanie w określonej temperaturzezastanawiam sie, jak gotować w określonej temperaturze
są jakieś termometry go gara?
(na kuchence gazowej to jeszcze chyba dałoby się wtaki sposób, ale na
elektrycznych.... ?)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2009-05-01 09:59:24
Temat: Re: gotwanie w określonej temperaturzeyapann pisze:
> zastanawiam sie, jak gotować w określonej temperaturze
> są jakieś termometry go gara?
>
> (na kuchence gazowej to jeszcze chyba dałoby się wtaki sposób, ale na
> elektrycznych.... ?)
>
Można kupić pokrywke z termometrem (ale trzeba o nie dbac bo szybko sie jebia),
sa tez klasyczne termometry do takich zastosowan (używa sie ich do parzenia szynek
itp) -
a czemu uwazasz ze na gazowej sie da a na elektrycznej nie, skoro mierzy sie
temperature wewnatrz gara?
--
Leechme - Katalog Galerii Flash & CSS - http://leechme.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2009-05-01 10:50:52
Temat: Re: gotwanie w określonej temperaturze
Użytkownik "yapann" <y...@o...pl> napisał w wiadomości
news:gted2i$mpa$1@achot.icm.edu.pl...
> zastanawiam sie, jak gotować w określonej temperaturze
> są jakieś termometry go gara?
Są. Różnej maści i o różnych zasadach działania. Ale ja bym się nie
sugerowała napisem z zupek w proszku Knurra: "gotować 10 minut w zimnej
wodzie".
> (na kuchence gazowej to jeszcze chyba dałoby się wtaki sposób, ale na
> elektrycznych.... ?)
A to elektryczne nie mają regulacji?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2009-05-01 11:39:56
Temat: Re: gotwanie w określonej temperaturze>
> Użytkownik "yapann" <y...@o...pl> napisał w wiadomości
> news:gted2i$mpa$1@achot.icm.edu.pl...
> > zastanawiam sie, jak gotować w określonej temperaturze
> > są jakieś termometry go gara?
>
> Są. Różnej maści i o różnych zasadach działania. Ale ja bym się nie
> sugerowała napisem z zupek w proszku Knurra: "gotować 10 minut w zimnej
> wodzie".
Mieszając doprowadzić do wrzenia jest według mnie lepsze.
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2009-05-01 13:06:19
Temat: Re: gotwanie w określonej temperaturze
Użytkownik "kogutek" <k...@o...pl> napisał w wiadomości
news:653d.00000052.49fadf8c@newsgate.onet.pl...
> >
> > Użytkownik "yapann" <y...@o...pl> napisał w wiadomości
> > news:gted2i$mpa$1@achot.icm.edu.pl...
> > > zastanawiam sie, jak gotować w określonej temperaturze
> > > są jakieś termometry go gara?
> >
> > Są. Różnej maści i o różnych zasadach działania. Ale ja bym się nie
> > sugerowała napisem z zupek w proszku Knurra: "gotować 10 minut w
zimnej
> > wodzie".
> Mieszając doprowadzić do wrzenia jest według mnie lepsze.
>
Też tak myślę, ale Knurr na torebkach napisał właśnie tak jak
przytoczyłam powyżej.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2009-05-02 05:49:21
Temat: Re: gotwanie w określonej temperaturzeRaczej jest napisane "Wsypać zawartość torebki do zimnej wody. Gotować 10
minut".
To jest zrozumiałe dla wszystkich, a Twoja interpretacja, to zwykłe
czepianie się. Dobry skrót myślowy jest wart tysiąca słów.
Pozdrawiam,
/\/\\/\/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2009-05-02 09:07:05
Temat: Re: gotwanie w określonej temperaturzeUżytkownik "lemonka" <...@a...com> napisał w wiadomości
news:gtek6e$o1n$1@inews.gazeta.pl...
> Są. Różnej maści i o różnych zasadach działania. Ale ja bym się nie
> sugerowała napisem z zupek w proszku Knurra: "gotować 10 minut w zimnej
> wodzie".
prooooooszę Was, 'zupa' + 'knurr' = oxymoron.
> A to elektryczne nie mają regulacji?
wiesz jak działa wiele kuchenek el? włącza - wyłącza ...... A na żeliwnej
woda w garnku gotuje się jeszcze koło kwadransa
Jaką regulację mas na myśli? :). Nie odchodćmy od meritum, Chcę gotować np w
55 stpniach, z dokładnością powiedzmy do 2 stopni.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2009-05-02 10:14:32
Temat: Re: gotwanie w określonej temperaturzeOn Fri, 1 May 2009 10:50:17 +0200, "yapann" <y...@o...pl> wrote:
>zastanawiam sie, jak gotować w określonej temperaturze
>są jakieś termometry go gara?
>
>(na kuchence gazowej to jeszcze chyba dałoby się wtaki sposób, ale na
>elektrycznych.... ?)
Momencik. Jeżeli się gotuje, to termometr pokazałby temperaturę 100
stopni. Jeżeli temperatura jest mniejsza, to nie ma mowy o gotowaniu
(chyba że manipulujesz ciśnieniem). To po co właściwie termometr?
--
Maciej Bójko
m...@g...com
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2009-05-02 13:22:06
Temat: Re: gotwanie w określonej temperaturzeMaciej Bojko pisze:
>> zastanawiam sie, jak gotować w określonej temperaturze
>> są jakieś termometry go gara?
>>
>> (na kuchence gazowej to jeszcze chyba dałoby się wtaki sposób, ale na
>> elektrycznych.... ?)
>
> Momencik. Jeżeli się gotuje, to termometr pokazałby temperaturę 100
> stopni. Jeżeli temperatura jest mniejsza, to nie ma mowy o gotowaniu
> (chyba że manipulujesz ciśnieniem). To po co właściwie termometr?
>
W 100 stopniach celsjusza wrze woda. Wrze, czyli paruje w całej
objętości. Oczywiście przy ciśnieniu jednej atmosfery... Chcesz mi
powiedzieć, że jak gotujesz zupę to ona cały czas Ci wrze? Bo ja
rozumiem, że np. "zagotować wodę" to znaczy tyle co doprowadzić jak do
wrzenia, ale proces zwany "gotowaniem" jest trochę bardziej
skomplikowanym. Ale co ja ta wiem, ja to nawet truskawki cukrem posypuję...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2009-05-02 14:19:29
Temat: Re: gotwanie w określonej temperaturzeOn Sat, 02 May 2009 15:22:06 +0200, jacki <c...@i...pl>
wrote:
>>> zastanawiam sie, jak gotować w określonej temperaturze
>>> są jakieś termometry go gara?
>>>
>>> (na kuchence gazowej to jeszcze chyba dałoby się wtaki sposób, ale na
>>> elektrycznych.... ?)
>>
>> Momencik. Jeżeli się gotuje, to termometr pokazałby temperaturę 100
>> stopni. Jeżeli temperatura jest mniejsza, to nie ma mowy o gotowaniu
>> (chyba że manipulujesz ciśnieniem). To po co właściwie termometr?
>>
>
>W 100 stopniach celsjusza wrze woda. Wrze, czyli paruje w całej
>objętości. Oczywiście przy ciśnieniu jednej atmosfery... Chcesz mi
>powiedzieć, że jak gotujesz zupę to ona cały czas Ci wrze?
Przepraszam, a czym innym jest gotowanie, jak nie utrzymywaniem w
temperaturze wrzenia?
--
Maciej Bójko
m...@g...com
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |