Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia gotwanie w określonej temperaturze

Grupy

Szukaj w grupach

 

gotwanie w określonej temperaturze

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 29


« poprzedni wątek następny wątek »

11. Data: 2009-05-02 16:50:15

Temat: Re: gotwanie w określonej temperaturze
Od: "bazyli4" <b...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Maciej Bojko" <m...@g...com> napisał w wiadomości
news:dilov41lmappk76majk5pa81p4s9t7tnpc@4ax.com...


> Przepraszam, a czym innym jest gotowanie, jak nie utrzymywaniem w
> temperaturze wrzenia?


I dlatego potem zup ludziska nie lubią, bo jak kto gotuje doprowadzając do
wrzenia i wrąc cały czas to zupa z tego nijak nie wyjdzie. Tylko farfocel
jakiś. Ja rosołu nigdy nie doprowadzam do wrzenia, tylko gotuję... jest
pewna różnica jednak...

Pzdr
Paweł




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


12. Data: 2009-05-02 16:50:40

Temat: Re: gotwanie w określonej temperaturze
Od: "yapann" <y...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Maciej Bojko" <m...@g...com> napisał w wiadomości

> Przepraszam, a czym innym jest gotowanie, jak nie utrzymywaniem w
> temperaturze wrzenia?

obu wam dwója
a jeśli chcę ugotować jajko na miękko to ile stopni potrzebuję, hę? W ogóle
stu stopni nie potrzebuję. Myśleć. Ehh

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


13. Data: 2009-05-02 16:54:37

Temat: Re: gotwanie w określonej temperaturze
Od: "yapann" <y...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

odsyłam także do metody gotowania ziemniaków w 60 stopniach na purre - ze
wzgędu na przemianę skrobii - i znowu po co mi sto stopni?

Wilokrotnie zrobiłam obiad mając wrzenie tylko czsami - np warzywa były
pycha. I nie były jedynie zblanszowane, były ugotowane. Nie wnikam w
definicję gotowania - piszę na grupie kuchnia, to chyba wiadomo oc ochodzi,
a jeśli nie, to prosze powiedzcie jakie danie jest zrobione w wodzie w
nie-stu stopniach? Jak się ono (sposób przyrządzenia) wówczas wedug Was
nazywa?



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


14. Data: 2009-05-02 16:56:08

Temat: Re: gotwanie w określonej temperaturze
Od: "yapann" <y...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "bazyli4" <b...@o...pl> napisał w wiadomości
news:gthu70$lvp$1@nemesis.news.neostrada.pl...

> jakiś. Ja rosołu nigdy nie doprowadzam do wrzenia, tylko gotuję... jest
tysz prawda
u mnie gar na kuchence stoi godzinami i się tam leniwie ogrzewa - a potem
nagle automagicznie jedzenie jest GOTOWE :)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


15. Data: 2009-05-02 17:04:09

Temat: Re: gotwanie w określonej temperaturze
Od: JerzyN <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

kogutek pisze:
>> Użytkownik "yapann" <y...@o...pl> napisał w wiadomości
>> news:gted2i$mpa$1@achot.icm.edu.pl...
>>> zastanawiam sie, jak gotować w określonej temperaturze
>>> są jakieś termometry go gara?
>> Są. Różnej maści i o różnych zasadach działania. Ale ja bym się nie
>> sugerowała napisem z zupek w proszku Knurra: "gotować 10 minut w zimnej
>> wodzie".

Wedle znanych mi praw fizyki to się nie uda.

> Mieszając doprowadzić do wrzenia jest według mnie lepsze.

Nio, też lubię tę ostatnią fazę.
;-)
--
pozdr. Jerzy

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


16. Data: 2009-05-02 17:09:33

Temat: Re: gotwanie w określonej temperaturze
Od: JerzyN <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

yapann pisze:
> Użytkownik "lemonka" <...@a...com> napisał w wiadomości
> news:gtek6e$o1n$1@inews.gazeta.pl...
>> Są. Różnej maści i o różnych zasadach działania. Ale ja bym się nie
>> sugerowała napisem z zupek w proszku Knurra: "gotować 10 minut w zimnej
>> wodzie".
> prooooooszę Was, 'zupa' + 'knurr' = oxymoron.
>
>
>> A to elektryczne nie mają regulacji?
> wiesz jak działa wiele kuchenek el? włącza - wyłącza ...... A na
> żeliwnej woda w garnku gotuje się jeszcze koło kwadransa
> Jaką regulację mas na myśli? :). Nie odchodćmy od meritum, Chcę gotować
> np w 55 stpniach, z dokładnością powiedzmy do 2 stopni.

Się nie uda.
http://sjp.pwn.pl/lista.php?co=gotowa%E6

--
pozdr. Jerzy

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


17. Data: 2009-05-02 17:13:01

Temat: Re: gotwanie w określonej temperaturze
Od: "yapann" <y...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "JerzyN" <0...@m...pl> napisał w wiadomości
news:49fc7e53$0$29410$f69f905@mamut2.aster.pl...
> http://sjp.pwn.pl/lista.php?co=gotowa%E6

i co wniosłeś mądrego?

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


18. Data: 2009-05-02 17:44:02

Temat: Re: gotwanie w określonej temperaturze
Od: jacki <c...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

yapann pisze:
>> jakiś. Ja rosołu nigdy nie doprowadzam do wrzenia, tylko gotuję... jest
> tysz prawda
> u mnie gar na kuchence stoi godzinami i się tam leniwie ogrzewa - a
> potem nagle automagicznie jedzenie jest GOTOWE :)

No i właśnie o tym mówiłem ;)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


19. Data: 2009-05-02 19:51:01

Temat: Re: gotwanie w określonej temperaturze
Od: "Stokrotka" <o...@a...pl> szukaj wiadomości tego autora

Mam ten sam problem z pieczeniem.
Widziałam termometry kulinarne, ale drogie
i miały skalę co najwyżej do 120 stopni,
a to się nadaje co najwyżej gdy suszą się bezy.

--
(tekst w nowej ortografi: ó->u, ch->h, rz->ż lub sz, -ii -> -i)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom. reforma.ortografi.w.interia.pl


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


20. Data: 2009-05-02 22:10:19

Temat: Re: gotwanie w określonej temperaturze
Od: "lemonka" <...@a...com> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "yapann" <y...@o...pl> napisał w wiadomości
news:gthkrg$1vo$1@achot.icm.edu.pl...
> Użytkownik "lemonka" <...@a...com> napisał w wiadomości
> news:gtek6e$o1n$1@inews.gazeta.pl...
>
>
> > A to elektryczne nie mają regulacji?
> wiesz jak działa wiele kuchenek el? włącza - wyłącza ...... A na
żeliwnej
> woda w garnku gotuje się jeszcze koło kwadransa
> Jaką regulację mas na myśli? :). Nie odchodćmy od meritum, Chcę
gotować np w
> 55 stpniach, z dokładnością powiedzmy do 2 stopni.

Za tydzień w E.Leclerc mają być w promocji garnki z termometrem, za
chyba 246 zł za komplet. Ale jeśli dysponujesz tylko kuchenką
elektryczną, którą można co najwyżej włączyć i wyłączyć, to istotnie -
nawet najbardziej fajoski gar z termometrem cię nie urządza. Pozostaje
rozważyć zakup laboratoryjnej łaźni wodnej, w której częściowo
zanurzysz garnek z jedzeniem:
http://www.danlab.pl/produkt,Laznia_wodna_cyfrowa_ty
p_MLL_5472,221.html

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ] . 3


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

FOTKA MOJEJ WNUSI
pansla
PRZYSZŁY MI SKRZYNKI...
sram na wersalkę a tate się patrzy
sram na wersalkę, a tate patrzy!

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »