Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia grill elektryczny

Grupy

Szukaj w grupach

 

grill elektryczny

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-06-05 16:41:50

Temat: grill elektryczny
Od: "monika" <m...@p...csk.pl> szukaj wiadomości tego autora

Chcialabym kupic grill elektryczny i pragne zapytac Was moi drodzy o opinie.
Czy to dobry pomysl?
A jesli tak, to jaki i na co trzeba zwrocic uwage?
No i w ogole prosze o wasze komentarze na ten temat.

Pozdrawiam
monika


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-06-05 19:11:16

Temat: Re: grill elektryczny
Od: "Tadeusz Jerzy Korsak" <t...@p...com> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "monika" <m...@p...csk.pl> napisał w wiadomości
news:9fj1up$824$1@news.tpi.pl...
> Chcialabym kupic grill elektryczny i pragne zapytac Was moi drodzy o
opinie.
> Czy to dobry pomysl?
> A jesli tak, to jaki i na co trzeba zwrocic uwage?
Podstawowe dane z grupy alt.food.barbecue i Internetu:

Moc typowego grilla gazowego wynosi od 6000 do 10 000 watów.
Temperatura grilowania steków powinna wynosić 380 °C.

10 KW to moc średniego motocykla!
W temperaturze 380 °C można już lutować mosiądzem!

Te dwa parametry wykazują wszystkim amatorom grilowania co jest warte 99%
blaszanych, lakierowanych pudełek sprzedawanych w hipermarketach jako
ogrodowe grille!
Wniosek - grilowanie to nie jest zabawa i wymaga wykorzystania odpowiednich
do zadania środków. W przeciwnym razie skargi że stek jest na wpół surowy i
nie da się zjeść bez piłki do metalu są gwarantowane. Teza że polska
wołowina nie nadaje się do grilowania i potrzebne są do tego teksańskie,
japońskie lub inne krowy karmione piwem są dalszą żałosną próbą
wytłumaczenia własnej technicznej nieudolności. Posiadacze amerykańskich
barbecue robią steki z każdej części wołowiny, od polędwicy do rostbefu, i
to bez dobowego moczenia mięsa w ostrym kwasie nieorganicznym. Mam nadzieję
że dalszy rozwój grupy "pl.rec.kuchnia" ujawni wszystkim środki niezbędne do
wykonania jadalnego steku wołowego o grubości > 25 mm. Jak na razie (mimo
pełni sezonu grilowniczego) na grupie panuje trudna do wytłumaczenia cisza.
Pozdrowienia, Tadeusz




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-06-05 22:55:32

Temat: Re: grill elektryczny
Od: "Art (Gruby)" <jbcp@(nOSpam)pacbell.net> szukaj wiadomości tego autora

On Tue, 5 Jun 2001 21:11:16 +0200, "Tadeusz Jerzy Korsak"
<t...@p...com> wrote:

>
>
>Temperatura grilowania steków powinna wynosić 380 °C.
>

>Pozdrowienia, Tadeusz
>
>
>
Czy nie aby 380 stopni Fahrenheit'a ?
Nie wydaje mi sie zeby moj maly grill rozgrzewal sie do 380 C ...
A steki wychodza calkiem calkiem...

Art (Gruby)
Sign on doctors office, Rome:
SPECIALIST IN WOMEN AND OTHER DISEASES.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-06-06 05:45:19

Temat: Re: grill elektryczny
Od: "Tadeusz Jerzy Korsak" <t...@p...com> szukaj wiadomości tego autora

> Czy nie aby 380 stopni Fahrenheit'a ?
> Nie wydaje mi sie zeby moj maly grill rozgrzewal sie do 380 C ...
> A steki wychodza calkiem calkiem...

Niestety Celciusza (700 °F)!

Imagine yourself. , Weber OneTouch Gold 22,5":
Średnica rusztu węglowego 430 mm,
przestrzeń popielnika (wysokość pod rusztem) 120 mm,
średnica rusztu do grilowania 550 mm,
odległość od rusztu węglowego 130 mm,
na ruszcie węglowym 2 kg rozżarzonych brykietów (1,5 warstwy),
są to przecież proporcje paleniska kowalskiego!

źródło: http://www.barbecuen.com/temp.htm

Pozdrowienia, Tadeusz


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-06-06 06:35:03

Temat: Re: grill elektryczny
Od: "{Wilma}" <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Tadeusz Jerzy Korsak" <t...@p...com> napisał w wiadomości
news:9fjaqd$o9f$1@news.tpi.pl...
(ciach)
Jak na razie (mimo
> pełni sezonu grilowniczego) na grupie panuje trudna do wytłumaczenia
cisza.
> Pozdrowienia, Tadeusz
>
Czy Ty chcesz Tadziu, abysmy sie pochorowali? Zimno jest, nosa z mieszkania
nie chce sie wystawic, a co dopiero grillowac. Ja niestety musze wyjezdzac z
miasta, aby pogrillowac male_co_nieco.

pozdr. Wilma
z utesknieniem czekajaca na pogode

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-06-06 07:51:57

Temat: Re: grill elektryczny
Od: "Jader" <j...@p...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "monika" <m...@p...csk.pl> napisał w wiadomości
news:9fj1up$824$1@news.tpi.pl...
> Chcialabym kupic grill elektryczny i pragne zapytac Was moi drodzy o
opinie.

Nie uzywalem, ale grill elektryczny kojarzy mi sie nieodparcie z telewizorem
parowym i dmuchana choinka.

Jader

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-06-06 15:36:35

Temat: Re: grill elektryczny
Od: "monika" <m...@p...csk.pl> szukaj wiadomości tego autora

czy naprawde nikt nic nie wie o grilach elektrycznych?
monika

Użytkownik monika <m...@p...csk.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:9fj1up$824$...@n...tpi.pl...
> Chcialabym kupic grill elektryczny i pragne zapytac Was moi drodzy o
opinie.
> Czy to dobry pomysl?
> A jesli tak, to jaki i na co trzeba zwrocic uwage?
> No i w ogole prosze o wasze komentarze na ten temat.
>
> Pozdrawiam
> monika
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-06-06 17:11:48

Temat: Re: grill elektryczny
Od: "Agata Solon" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Jader <j...@p...com.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:9fkngk$m3b$...@s...man.poznan.pl...
> Użytkownik "monika" <m...@p...csk.pl> napisał w wiadomości
> news:9fj1up$824$1@news.tpi.pl...
> > Chcialabym kupic grill elektryczny i pragne zapytac Was moi drodzy o
> opinie.
>
> Nie uzywalem, ale grill elektryczny kojarzy mi sie nieodparcie z
telewizorem
> parowym i dmuchana choinka.
>
> Jader

No właśnie! Mięsko bez zapachu dymu z węgla drzewnego? Toż to namiastka
zaledwie, mięso być może dobrze, ale tylko upieczone. Jak się sąsiadów
odpowiednio nie potraktuje swądem z paleniska i nie dmuchnie w oczy dymem,
to tak jakby nie było grilla. (Oczywiście sąsiadów można zaprosić). Tylko że
Monika pewnie chciała i w styczniu, i żeby bez tłuszczu było, wiadomo,
kobieta to pewnie o figurę dba...;o)

Agata Solon, naturalna


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-06-06 22:11:43

Temat: Odp: grill elektryczny
Od: "wilu007" <w...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


> Chcialabym kupic grill elektryczny i pragne zapytac Was moi drodzy o
opinie.
> Czy to dobry pomysl?
> A jesli tak, to jaki i na co trzeba zwrocic uwage?
> No i w ogole prosze o wasze komentarze na ten temat.

Pomysl jak pomysl. Nie ma sensu mowic o wyzszosci Swiat Bozego Narodzenia
nad Swietami Wielkanocnymi (chyba cos mi sie pomylilo), bo chyba zdajesz
sobie sprawe, ze grill elektryczny nigdy nie dorowna normalnemu grillowi.
Chocby ze wzgledu na okolicznosci grillowania a pozniej jedzenia. Dobrze
wiesz ze grillowanie to cala ceremonia, rytual. Umawiasz sie z przyjaciolmi,
siedzicie sobie na powietrzu, ktos sie krzata przy grillu, zartujecie,
rozmawiacie, popijacie sobie piwko a samo jedzenie to wlasciwie jak
postawienie kropki nad i. A teraz dla porownania wyobraz sobie sytuacje gdy
wraz z przyjaciolmi zasiadacie na krzeslach wokol kuchennego stolu na ktorym
stoi grill elektryczny i zaczynacie grillowanie....
Co do walorow smakowych rowniez nigdy to nie bedzie to samo chocby ze
wzgledu na specyficzny smak ktory nadaje miesu dym, w grillu elektrycznym
pojawiajacy sie w ilosciach znikomych.
Jesli natomiast zastanawiasz sie nad kupnem powyzszego po to aby w dlugie
zimowe wieczory rozkoszowac sie smakiem grillowanej karkoweczki w marynacie
np. miodowej lub masz ochote na przepyszna kaszaneczke z grilla, lub np.
chciala bys zjesc przepyszne poledwiczki wolowe po texansku to pomysl twoj
nabiera sensu.
Co do modeli:
Zwroc uwage na najwazniejsza rzecz: aby mial mozliwosc regulacji mocy
grzalki, a nie tylko wlacz/wylacz. Mam w domu Tefala. Taka duza owalna
karbowana blacha aluminiowa pokryta teflonem z grzalka pod spodem. Grill
sprawuje sie calkiem w porzadku ale najbardziej brakuje mi wlasnie tej
regulacji. Ogolnie z teflonem jest O.K. - teflon w niczym nie przeszkadza a
myje sie znacznie lepiej. Sa tez grille gdzie jest normalna kratka, pod
spodem grzalka a pod grzalka pojemnik z woda. Ale przeciez przy takim
rozwiazaniu caly tluszcz najpierw leci na grzalke a dopiero pozniej na wode.
Przynajmniej tak mi sie wydaje........
Jak masz jeszcze jakies pytanka - wal smialo.
Pozdrowienia
Wojtek mailto:w...@p...onet.pl


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-06-07 11:29:05

Temat: RE: grill elektryczny
Od: i...@r...com.pl (Klient - rzeczoznawcyap - info) szukaj wiadomości tego autora

From: Agata Solon

> >
> > Nie uzywalem, ale grill elektryczny kojarzy mi sie nieodparcie z
> telewizorem
> > parowym i dmuchana choinka.
> >
> > Jader
>
> No właśnie! Mięsko bez zapachu dymu z węgla drzewnego? Toż
> to namiastka
> zaledwie, mięso być może dobrze, ale tylko upieczone. Jak
> się sąsiadów
> odpowiednio nie potraktuje swądem z paleniska i nie
> dmuchnie w oczy dymem,
> to tak jakby nie było grilla. (Oczywiście sąsiadów można
> zaprosić). Tylko że
> Monika pewnie chciała i w styczniu, i żeby bez tłuszczu
> było, wiadomo,
> kobieta to pewnie o figurę dba...;o)

Malkontenci!!! ;-))

Owszem, smak i zapach potraw z grilla elektrycznego może nie
przypomina tych z tradycyjnego, ale też jest smacznie i myślę, że
zdrowiej (mniej wolnych rodników ;-)). Ponadto, chciałabym niektórym
przypomnieć kwestię lutownicy elektrycznej i niech się w związku z tym
odczepią od 380 stopni C i 700 F ;-)))

Moje steki na grillu elektrycznym dochodzą w 2 minuty z jednej strony
(lubię lepiej wypieczone), chociaż fakt, że robiłam tylko z polędwicy.
Ponad to robię świetne warzywka i mogę korzystać z raclette.

W sumie całą atrakcję polecam, bo rzeczywiście można się nią cieszyć w
lutym, podczas gdy inni tylko przełykają ślinę.

A swoją szosą, w niedzierlę znajdę chyba chwilę czasu na grilla
(takiego na węgiel, w końcu sezon, nie?)

--
Maya
"When God made man, she was only testing"

--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Na początku są tuskawki
Na początku są tuskawki
co się dzieje ?? :o((
W temacie młodej kapustki
Mini kuchnia - Thermomix TM21

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to ) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout

zobacz wszyskie »