Senior.pl - aktywni w każdym wieku

Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia grzyby w zalewie octowej

Grupy

Szukaj w grupach

 

grzyby w zalewie octowej

Ilość wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »


1. Data: 2003-09-17 09:09:50

Temat: grzyby w zalewie octowej
Od: "Smerf" <f...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Wybieram sie dzisiaj na grzyby, w zalożeniu nazbieram dwa wiaderka koźlaków
bądź podgrzybków ;)
Czy moglibyscie mi podac przepis na przygotowanie takich w zalewie octowej?

Pozdrowienia
Smerf


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-09-17 09:37:19

Temat: Re: grzyby w zalewie octowej
Od: "Blancanieves" <k...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

W niedziele nazbierałam nad morzem dwa kosze maślaków. Małe grzybki
zamarynowałam. Podaje przepis:
Grzyby w occie
grzyby
1 cebula
ocet 6% (1 szklanka)
sól
pieprz
ziele angielskie
liście laurowe

Do marynowania najlepiej jest użyć małych grzybów, jednego gatunku.
Trzeba je oczyścić z piasku i mchu, umyć. Marynować w całości, chyba,
że są duże, to przekroić na mniejsze części.
Zagotować w garnku niewielką ilość wody, dodać sól i jedną surową
cebulę. Wrzucić grzyby i gotowac do czasu, aż będą miękkie.
W drugim garnku przygotować zaprawę octową:
1 szklanka octu 6%, 2 szklanki wody, dodać przyprawy: pieprz, ziele
angielski i liscie laurowe - zagotować i ostudzić.
Grzybki po ugotowaniu odsączyć, wywalić cebulę, ostudzić i ułożyć do
słoików. Zalać zaprawą (ostudzoną).
Przechowywać w zimnym miejscu.

Pozdrawiam serdecznie,
Kasia




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-09-17 18:42:21

Temat: Re: grzyby w zalewie octowej
Od: "Agnieszka" <y...@a...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Do marynowania najlepiej jest użyć małych grzybów, jednego gatunku.
> Trzeba je oczyścić z piasku i mchu, umyć. Marynować w całości, chyba,
> że są duże, to przekroić na mniejsze części.
> Zagotować w garnku niewielką ilość wody, dodać sól i jedną surową
> cebulę. Wrzucić grzyby i gotowac do czasu, aż będą miękkie.
> W drugim garnku przygotować zaprawę octową:
> 1 szklanka octu 6%, 2 szklanki wody, dodać przyprawy: pieprz, ziele
> angielski i liscie laurowe - zagotować i ostudzić.
> Grzybki po ugotowaniu odsączyć, wywalić cebulę, ostudzić i ułożyć do
> słoików. Zalać zaprawą (ostudzoną).
> Przechowywać w zimnym miejscu.

czy te sloiki trzeba jeszcze zagotowac (peklowac)? Jesli tak to ja dlugo??

Agnieszka

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-09-17 20:24:57

Temat: Re: grzyby w zalewie octowej
Od: "Blancanieves" <k...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Agnieszka" <y...@a...pl> napisał w wiadomości
> czy te sloiki trzeba jeszcze zagotowac (peklowac)?

Nie, nie trzeba juz ich gotowac. Wystarczy dobrze zamknąć i wstawić w
zimne miejsce.

Pozdrawiam serdecznie,
Kasia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-09-18 06:47:52

Temat: Re: grzyby w zalewie octowej
Od: "Kociam" <p...@W...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Nie, nie trzeba juz ich gotowac. Wystarczy dobrze zamknąć i wstawić w
> zimne miejsce.

Nie no, ja tam jeszcze takie sloiki gotuje w wodzie z 15 min, dokrecam i
stawiam przykrywka do gory.

Dobrze naciaga.

--
--

Kociam
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
http://www.indukti.art.pl
PELNIA PINGWANY!!!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Nowa Kuchnia-spadek zainteresowania
Sałatka z papryki z cebuką
Redbull, kawa i co jeszcze??
mleko zageszczone
swieza bazylia-szukam natchnienia:)

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

?? ???????? ?????
Co z białych winogron?
Opieńki w nadmiarze
Ampongan, Transfer and Business Taxes 6th SOLUTIONS MANUAL
Smakowało mi, dynia

zobacz wszyskie »

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.   X