« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2009-05-04 20:30:09
Temat: i znowu gary (tyle że do indukcji)pytanie chyba blisko fizyki
czy te gary do indykcyjnej płyty, to są albo 'się nadaje' - albo 'nie
nadaje'?
innymi słowy czy są gary mniej- lub bardziej- ferromagnetyczne?
w efekcie czy mają różną 'skuteczność gotowania' (zużycie energii /czas/
etc..) na indukcji?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2009-05-04 21:37:12
Temat: Re: i znowu gary (tyle że do indukcji)yapann pisze:
> pytanie chyba blisko fizyki
> czy te gary do indykcyjnej płyty, to są albo 'się nadaje' - albo 'nie
> nadaje'?
> innymi słowy czy są gary mniej- lub bardziej- ferromagnetyczne?
>
> w efekcie czy mają różną 'skuteczność gotowania' (zużycie energii /czas/
> etc..) na indukcji?
WSZYTKO ZALEżY OD KONSYSTENCJI GóWNA
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2009-05-04 23:38:18
Temat: Re: i znowu gary (tyle że do indukcji)Użytkownik "yapann" <y...@o...pl> napisał w wiadomości
news:gtnj8g$mp3$1@achot.icm.edu.pl...
> pytanie chyba blisko fizyki
> czy te gary do indykcyjnej płyty, to są albo 'się nadaje' - albo 'nie
> nadaje'?
> innymi słowy czy są gary mniej- lub bardziej- ferromagnetyczne?
>
> w efekcie czy mają różną 'skuteczność gotowania' (zużycie energii /czas/
> etc..) na indukcji?
Pewnie. Gary nagrzewają prądy wirowe, ilość wydzielonego ciepła zależy od
oporności stopu w którym one płyną. Np. w czystym aluminium prądy są
wielkie, ale ciapłą mało ze względu na małą oporność elektryczną aluminium.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2009-05-05 14:10:51
Temat: Re: i znowu gary (tyle że do indukcji)iwanos pisze:
> yapann pisze:
>> pytanie chyba blisko fizyki
>> czy te gary do indykcyjnej płyty, to są albo 'się nadaje' - albo 'nie
>> nadaje'?
>> innymi słowy czy są gary mniej- lub bardziej- ferromagnetyczne?
>>
>> w efekcie czy mają różną 'skuteczność gotowania' (zużycie energii
>> /czas/ etc..) na indukcji?
>
> WSZYTKO ZALEżY OD KONSYSTENCJI GóWNA
KUPA jest the best
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2009-05-05 18:57:47
Temat: Re: i znowu gary (tyle że do indukcji)Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
news:gtnudh$5cq$1@atlantis.news.neostrada.pl...
> Pewnie. Gary nagrzewają prądy wirowe, ilość wydzielonego ciepła zależy od
> oporności stopu w którym one płyną. Np. w czystym aluminium prądy są
> wielkie, ale ciapłą mało ze względu na małą oporność elektryczną
> aluminium.
a da się to określić jakoś 'organolptycznie' (nie koniecznie własnym zębem -
ale np. chociażby przez czytanie deklarowanego składu na ulotce) bądź za
pomocą jakiegoś eksperymentu (nie wymagającego kuchenki indukcyjnej),
- czy grubość dna jest tu zaletą (czy tylko ma wpływ na utrzymywanie
zdobytego ciepła, ale na samą 'współpracę' przy nagrzewaniu - nie)?
- czy ciężki będzie miał szanse być bardziej oporny
Czy tez pozostaje sugerować się ceną i marką.?
(Kupiłam tanie patelnie żliwne i tak samo planuję ustrzelić z garami do
indukcji. A btw - a jak z żeliwem na indukcji?)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2009-05-05 19:02:19
Temat: Re: i znowu gary (tyle że do indukcji)
Użytkownik "yapann" <y...@o...pl> napisał w wiadomości
news:gtq278$sgp$1@achot.icm.edu.pl...
> indukcji. A btw - a jak z żeliwem na indukcji?)
Najlepsze.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2009-05-05 19:12:00
Temat: Re: i znowu gary (tyle że do indukcji)Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
news:gtq2jf$3v4$1@atlantis.news.neostrada.pl...
>> indukcji. A btw - a jak z żeliwem na indukcji?)
> Najlepsze.
no właśne wyczytałam w instrukji kuchni, że: 'stal, żeliwo, stal emaliowana
lub nierdzewna'. To czy każde naczynie ze stal i każde z żeeiwa (stownie
płaskie) będzie się indukować? (czytaj: czy potrzebuję gara z tym znakiem
<symbol cewki>, czy też wcale nie koniecznie?).
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2009-05-05 19:21:11
Temat: Re: i znowu gary (tyle że do indukcji)
Użytkownik "yapann" <y...@o...pl> napisał w wiadomości
news:gtq31u$toc$1@achot.icm.edu.pl...
> Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:gtq2jf$3v4$1@atlantis.news.neostrada.pl...
> >> indukcji. A btw - a jak z żeliwem na indukcji?)
> > Najlepsze.
>
> no właśne wyczytałam w instrukji kuchni, że: 'stal, żeliwo, stal
emaliowana
> lub nierdzewna'. To czy każde naczynie ze stal i każde z żeeiwa (stownie
> płaskie) będzie się indukować? (czytaj: czy potrzebuję gara z tym znakiem
> <symbol cewki>, czy też wcale nie koniecznie?).
W żeliwnych nie jest konieczne, ale równe dno to warunek konieczny, gdyż
emalie "odsuwają" metal od płyty, będzie mniejsza sprawność. W
transormatorach stosuje się blachy krzemowe, aby zmniejszyc prady wirowe - w
kuchenkach są one na odmianę bardzo potrzebne. Inne garnki z "cewką".
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2009-05-05 19:29:37
Temat: Re: i znowu gary (tyle że do indukcji)Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
news:gtq44i$as0
> emalie "odsuwają" metal od płyty, będzie mniejsza sprawność. W
NocoTy?
Zmarnowana przez rzekomą niższą sprawność olbrzymia energia znajdzie się
gdzie?
--
Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul
Prywatna http://www.janwer.com/
Nasza siec http://www.fredry.net/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2009-05-05 19:33:26
Temat: Re: i znowu gary (tyle że do indukcji)
Użytkownik "Jan Werbiński" <j...@j...com> napisał w
wiadomości news:gtq4kj$bk1$1@nemesis.news.neostrada.pl...
> Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:gtq44i$as0
> > emalie "odsuwają" metal od płyty, będzie mniejsza sprawność. W
>
>
> NocoTy?
>
> Zmarnowana przez rzekomą niższą sprawność olbrzymia energia znajdzie się
> gdzie?
W sieci zasilającej.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |