Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia indyk

Grupy

Szukaj w grupach

 

indyk

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-04-10 10:56:24

Temat: indyk
Od: "Megi" <g...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

poradźcie co zrobić z indyka mam pierś ok 1,5 kg oraz udo i podudzie
robiłam już pule marengo (nie wiem jak się to pisze) rizotto, kotlety ala
schabowe, kotlety z serem i ananasem , nie mam więcej pomysłów może ktoś mi
coś doradzi
z góry dziękuję
Megi


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-04-10 11:00:02

Temat: Re: indyk
Od: "Lidia" <l...@s...pl> szukaj wiadomości tego autora

Prosze o przepisy.
Dzieki.

K.L.

----------------------------------------------------
------------------

"Megi" <g...@p...onet.pl> wrote in message
news:a915nc$esn$1@news.tpi.pl...
> poradźcie co zrobić z indyka mam pierś ok 1,5 kg oraz udo i podudzie
> robiłam już pule marengo (nie wiem jak się to pisze) rizotto, kotlety ala
> schabowe, kotlety z serem i ananasem ,


Prosze o przepisy.
Dzieki.

K.L.






nie mam więcej pomysłów może ktoś mi
> coś doradzi
> z góry dziękuję
> Megi
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-04-10 11:30:29

Temat: Re: indyk
Od: "Megi" <g...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

rizotto
Skłądniki
udo z indyka
kalarepka
1/4 kgmarchewka
1/4 kg fasolka szparagowa
seler i pietruszka (niekoniecznie trochę zmienia smak jak kto lubi te
warzywa to polecam)
cebula
2 szklanki ryżu
sół, pieprz, zielony knor
udo z indyka pokroić w kostkę lekko przyrumienić na oliwie, przełożyć go
garczka
podsmanżyć cebulkę i do garczka, ja podsmażam warzywa (wszytkie pokrojone w
kostkę) i to wszystko do garczka . gotuje ok 5 min w niedużej ilości wody
dodając przyprawy, następnie dodaję ryż i 4 szklanki wody, gotuję do momentu
jak ryż zaczyna być mieki, wtedy wkładam to do poduszek i za ok 1 godzinę
będzie portawa gotowa (powinna być lekko sypka)
(marchewska i fasolka mogą być mrożone)
smacznego


pule
1/2 kg indyka
cebula
2 ząbki czosnku
1/2 kg pomidorów (mogą być pomidory z puszki w ostateczności przecier
pomidorowy)
1/3 kg pieczarek
1 szklanka białego wina
sół, pieprz do smaku

na oliwie podsmazamy opruszonego mąką i pokrojonego w kostkę indyka,
dodajemy posiekaną ceulę oraz posiekane ząbki czosnku, następnie pieczarki i
pomidory, po uduszeniu dodajemy 1 szklankę białego poł wytrawnego wina i
gotujemy jeszcze ok 5 min.
potrwawa powinna byc lekko gęsta, podajemy ją z ryżem lub makaronem
smacznego
Megi



Użytkownik Lidia <l...@s...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:a91615$5o$...@n...ipartners.pl...
> Prosze o przepisy.
> Dzieki.
>
> K.L.
>
> ----------------------------------------------------
------------------
>
> "Megi" <g...@p...onet.pl> wrote in message
> news:a915nc$esn$1@news.tpi.pl...
> > poradźcie co zrobić z indyka mam pierś ok 1,5 kg oraz udo i podudzie
> > robiłam już pule marengo (nie wiem jak się to pisze) rizotto, kotlety
ala
> > schabowe, kotlety z serem i ananasem ,
>
>
> Prosze o przepisy.
> Dzieki.
>
> K.L.
>
>
>
>
>
>
> nie mam więcej pomysłów może ktoś mi
> > coś doradzi
> > z góry dziękuję
> > Megi
> >
> >
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-04-10 12:14:45

Temat: Re: indyk
Od: "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Megi" <g...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:a915nc$esn$1@news.tpi.pl...
> poradźcie co zrobić z indyka mam pierś ok 1,5 kg oraz udo i podudzie
> robiłam już pule marengo (nie wiem jak się to pisze) rizotto, kotlety ala
> schabowe, kotlety z serem i ananasem , nie mam więcej pomysłów może ktoś
mi
> coś doradzi
> z góry dziękuję

http://jduszczynska.republika.pl/kuchnia/indyk.htm
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-04-10 12:24:48

Temat: Re: indyk
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora

On Wed, 10 Apr 2002 12:56:24 +0200, "Megi"
<g...@p...onet.pl> wrote:

>poradźcie co zrobić z indyka mam pierś ok 1,5 kg oraz udo i podudzie
>robiłam już pule marengo (nie wiem jak się to pisze) rizotto, kotlety ala
>schabowe, kotlety z serem i ananasem , nie mam więcej pomysłów może ktoś mi
>coś doradzi
>z góry dziękuję
>Megi
>
upiec naszprycowanego okropna iloscia czosnku i ziolek moze? I na
zimno potem...dobre

Krysia
K.T. - starannie opakowana


-----------== Posted via Newsfeeds.Com, Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeeds.com The Largest Usenet Servers in the World!
------== Over 100,000 Newsgroups - Ulimited downloads - 19 servers ==-----

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-04-10 12:28:54

Temat: Re: indyk
Od: <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Krysia Thompson wrote:

> upiec naszprycowanego okropna iloscia czosnku i ziolek moze? I na
> zimno potem...dobre
>

Mniam :)) albo jak naszprycujesz czosnkiem i sliwkami- lubie takie polaczenie
ostrego ze slodkim ( cos chyba mam slabosc do sliwek ostatnio ) I oczywiscie na
zimno :))
pzdr
agi

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-04-10 13:11:04

Temat: Re: indyk
Od: "Wkn" <w...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Megi <g...@p...onet.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:a915nc$esn$...@n...tpi.pl...
> poradźcie co zrobić z indyka mam pierś ok 1,5 kg oraz udo i podudzie
> robiłam już pule marengo (nie wiem jak się to pisze) rizotto, kotlety ala
> schabowe, kotlety z serem i ananasem , nie mam więcej pomysłów może ktoś
mi
> coś doradzi
> z góry dziękuję
> Megi
>
>
polecam cuś takiego z frytkami i surówką sałatowatą albo pekińską albo w
hamburgerze z sałatami pekińskimi itp, jak podają w budach ;-)

kotleciki na ostro nawet ładne

40 dag piersi indyczej albo dwie piersi z kurczaka
6 łyżek bułki tartej
3 łyżki ziarna sezamu
1 łyżeczka kurkumy
1 lekko czubata łyżeczka przyprawy do meksykańszczyzny (zamiast tego może
być ostra papryka albo chili w dowolnej ilości)
1 łyżeczka słodkiej papryki
jajko
sól
olej Indyka albo kurczaka pokroić na nieduże dość cienkie kawałki. POsolić
je z dwóch stron.
Na głębszym talerzu rozbić jajko i zozmieszać je widelcem. Na drugim talerzu
zmieszać bułkę tartą, sezam, paprykę, przyprawę meksykańską, kurkumę.
Na patelni rozgrzać olej i smażyć na złoto kawałki kurczaka maczane najpierw
w jajku, a potem w ostrej posypce.

Podawać jak hamburgery w dużej bułce z zieleniną albo z frytkami i sałatą
albo surówką z kapusty pekińskiej.


wkn


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-04-10 14:23:56

Temat: Re: indyk
Od: <s...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

> Mniam :)) albo jak naszprycujesz czosnkiem i sliwkami-

a boróweczki, żórawinka, rodzynki, suszone morelki, daktyle itp...

Zrobiłam coś takiego na Boże Narodzenie dla Przyjaciół: każdy zjadł swoją
część, a moja Przyjaciółka, po znajomości;o)) przyszła do kuchni i wyżarła
resztę.

pozdrawiam,
Kamila K./stonsik

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-04-10 14:38:19

Temat: Re: indyk
Od: Aleksander Kłosiewicz <s...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk>
napisał w wiadomości
news:cnb8bugj7agf0qj9n8f89bv6984sl91k24@4ax.com...
> On Wed, 10 Apr 2002 12:56:24 +0200, "Megi"
> <g...@p...onet.pl> wrote:
>
> >poradźcie co zrobić z indyka mam pierś ok 1,5 kg oraz udo i
podudzie
> >robiłam już pule marengo (nie wiem jak się to pisze) rizotto,
kotlety ala
> >schabowe, kotlety z serem i ananasem , nie mam więcej pomysłów
może ktoś mi
> >coś doradzi
> >z góry dziękuję
> >Megi
> >
> upiec naszprycowanego okropna iloscia czosnku i ziolek moze? I
na
> zimno potem...dobre
>
> Krysia
> K.T. - starannie opakowana

Posmarować pesto, zwinąć w roladę, opiec i serwować na ciepło lub
zimno
pozdr.Alex

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-04-10 14:40:35

Temat: Re: indyk
Od: <s...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

> poradźcie co zrobić z indyka


Mielone!!!
Składniki:

-Twój indyk:o))
-dwa jaja
-pęczek koperku
-pol pęczka pietruszki
-jedna bardzo duża lub dwie mniejsze marchewki
-pół szklanki kuskusu
-ze 3-y szalotki / ewentualnie jedna, solidna cebula
-trochę sosu sojowego
-masa, najlepiej świeżo zmielonego pieprzu
-Delikat do mięsa / przyprawa / duuużo jej dać

i ewentualnie coś śmiesznego dać do środka.
Wykonanie:
Kuskus zalać wrzątkiem - tak by woda o 2cm przewyższała kaszkę; mięso zmielić;
koperek, pietruszkę, cebulkę - rozdrobnić; marchewkę zetrzeć na tarce ( na
drobno ). W tym momencie kuskus już będzie pewnie gotowy, więc można już
wszystkie składniki połączyć ... i uwierz ... nic lepszego z indyka się nie da
zrobić. Pamiętaj - kuskus! Nie zmoczona bułka... Kiedyś dodawałam zamiast bułki
rozgotowany ryż z dodatkiem masełka, ale przy kuskusie ryż wysiada.

pozdrawiam,
Kamila K./stonsik


--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Co to bylo?
(P) ludeczki z cykorii- czyli jak pozbylem sie roznych resztek z lodowki
Omlet na słodko - jak ??
Muszle makaronowe nadziewane II
tajskie

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »