Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia jabłka Re: jabłka

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: jabłka



« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.atman.pl!.P
OSTED!not-for-mail
From: Roman Rogóż <r...@s...krakow.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: jabłka
Date: Mon, 10 Sep 2018 11:39:01 +0200
Organization: ATMAN - ATM S.A.
Lines: 48
Message-ID: <pn5e5n$ubj$1@node2.news.atman.pl>
References: <8...@g...com>
<pn14ji$qus$1@node1.news.atman.pl>
<e...@g...com>
NNTP-Posting-Host: 149.156.180.135
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=utf-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: node2.news.atman.pl 1536572407 31091 149.156.180.135 (10 Sep 2018 09:40:07
GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 10 Sep 2018 09:40:07 +0000 (UTC)
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:52.0) Gecko/20100101
Thunderbird/52.9.1
In-Reply-To: <e...@g...com>
Content-Language: pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:381373
Ukryj nagłówki

W dniu 2018-09-09 o 10:25, d...@g...com pisze:
> Dziekuje za podpowiedź.
> Spróbuję zrobic dżem.
> Na cydr za mało a do zjedzenia za dużo...)
>
>> - jeżeli kwaśne to przesmażyć do słoików (do szarlotki, ryżu, makaronu)
> możesz naświetlić ten proces ? To może być ciekawe.
>
> pozdrawiam
>
Banalnie prosto
Jabłka (najlepiej kwaśne renety) oskrobać, poświartować i wrzucić do
garnka stosownej wielkości. Ja biorę wszystko co znajdę na i pod drzewami
Podlać trochę wodą, przykryć pokrywką i na ogień.
woda na dnie zagotuje się i jabłka zaczynają się dusić puszczając sok.
Potem duszą się i rozgotowują już we własnym soku i rozpadają się na
"marmoladę". Gotować aż nie będzie całych cząstek, można wrzucić do
obgotowania umyta skórkę z cytryny, Dobrze się komponuje ze smakiem
kwaśnych jabłek
To wszystko.

Na koniec jeżeli mam czas to przecieram całość przez durszlak żeby
oddzielić ewentualne pozostałości po gniazdach nasiennych (niestety
potrzebny drugi garnek)
Dodać cukier według uznania i według kwaśności jabłek
Ja wolę zostawić bardzie kwaśne niż za słodkie, bo dosłodzić potem
zawsze można po otwarciu słoika.

Po przetarciu podgrzewam jeszcze trochę w tym drugim garnku żeby
ponownie złapało temperaturę gotowania i wlewam do wyparzonych litrowych
słoików twist. (do mniejszych nie ma sensu)
Potem taka marmolada jabłkowa jest jak znalazł do szybkiego
przygotowania makaronu lub ryżu z jabłkami i cynamonem.
A jeżeli to jeszcze zapiec w rondlu warstwami z odrobina masła i podać
ze słodka śmietaną, palce lizać.
Uwaga na garnek do smażenia jabłek, albo grube dno albo podłożyć
metalową płytkę do równomiernego rozprowadzenia ciepła i mieszać bo
jabłka zawierają cukier który lubi przywierać zwłaszcza na początku
(stąd ta woda na starcie )
A szalotka jak to szarlotka :)
Kiedy po zrobieniu makaronu zostanie trochę jabłek z litrowego słoika to
nawet kromce chleba z masłem z grubo posmarowanej warstwą jabłkowej
marmolady długo nie będę się opierał.

kupiłem kiedyś coś podobnego w spożywczaku w litrowym słoju, ale okazało
się to jabłkami posiekanymi w kostkę zalanymi czymś w rodzaju słodkiego
kisielu w proporcji 1:1
Zdecydowanie nie o to chodzi.

 
Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
10.09 Jarosław Sokołowski
10.09 XL
10.09 XL
11.09 d...@g...com
11.09 Animka
12.09 Roman Rogóż
12.09 Animka
12.09 Roman Rogóż
13.09 Animka
13.09 d...@g...com
13.09 XL
13.09 d...@g...com
14.09 Roman Rogóż
14.09 d...@g...com
14.09 Animka
To.
Gruszkami zasypanam!
Arszenik w ryzu
jabłka
Moje kuchenne ,,teorie" ?
co z tą jarzębiną
Buraczki do słoika
Gruziński sos tkemali!
Cytrynowe przetwarzanie.
Urodzaj ?
Mięso ze sklepu...
Precz z aluminiowymi formami!
Prosecco
Reklama pomidorów z Lidl
Ciasto
wystarczy
" carscy" 2
W Polsce nie ma podziału
Zmarli wstają z grobów, cud.
Przekazywali ją sobie z rąk do rąk.
Wskaż różnice
Klient - nasz...
Ksiądz... Stryczek
Adrian ciągle się uczy
Powiem wam jak będzie
Jaki mamy ustrój?
Egozrcyzmy to tortury
Kiedy Polacy dochowają tradycji i przyzwoitości?
Kto tu jest zły?
To.


  X   Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.   X