Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia jabłka Re: jabłka

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: jabłka



« poprzedni post następny post »
X-Received: by 2002:a25:ba44:: with SMTP id z4-v6mr249373ybj.7.1536663241318; Tue, 11
Sep 2018 03:54:01 -0700 (PDT)
X-Received: by 2002:a25:ba44:: with SMTP id z4-v6mr249373ybj.7.1536663241318; Tue, 11
Sep 2018 03:54:01 -0700 (PDT)
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!2.eu.feeder.erj
e.net!4.us.feeder.erje.net!feeder.erje.net!nntp.club.cc.cmu.edu!weretis.net!fee
der6.news.weretis.net!feeder.usenetexpress.com!feeder-in1.iad1.usenetexpress.co
m!border1.nntp.dca1.giganews.com!nntp.giganews.com!z10-v6no2540556qtb.0!news-ou
t.google.com!i36-v6ni1465qti.0!nntp.google.com!z10-v6no2540547qtb.0!postnews.go
ogle.com!glegroupsg2000goo.googlegroups.com!not-for-mail
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Date: Tue, 11 Sep 2018 03:54:00 -0700 (PDT)
In-Reply-To: <pn5e5n$ubj$1@node2.news.atman.pl>
Complaints-To: g...@g...com
Injection-Info: glegroupsg2000goo.googlegroups.com; posting-host=109.173.148.59;
posting-account=vm5XrAoAAAD9DNWJ8pSxURZsTwOnkHR1
NNTP-Posting-Host: 109.173.148.59
References: <8...@g...com>
<pn14ji$qus$1@node1.news.atman.pl>
<e...@g...com>
<pn5e5n$ubj$1@node2.news.atman.pl>
User-Agent: G2/1.0
MIME-Version: 1.0
Message-ID: <e...@g...com>
Subject: Re: jabłka
From: d...@g...com
Injection-Date: Tue, 11 Sep 2018 10:54:01 +0000
Content-Type: text/plain; charset="UTF-8"
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
Lines: 79
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:381380
Ukryj nagłówki

On Monday, September 10, 2018 at 11:40:08 AM UTC+2, Roman Rogóż wrote:
> W dniu 2018-09-09 o 10:25, d...@g...com pisze:
> > Dziekuje za podpowiedź.
> > Spróbuję zrobic dżem.
> > Na cydr za mało a do zjedzenia za dużo...)
> >
> >> - jeżeli kwaśne to przesmażyć do słoików (do szarlotki, ryżu, makaronu)
> > możesz naświetlić ten proces ? To może być ciekawe.
> >
> > pozdrawiam
> >
> Banalnie prosto
> Jabłka (najlepiej kwaśne renety) oskrobać, poświartować i wrzucić do
> garnka stosownej wielkości. Ja biorę wszystko co znajdę na i pod drzewami
> Podlać trochę wodą, przykryć pokrywką i na ogień.
> woda na dnie zagotuje się i jabłka zaczynają się dusić puszczając sok.
> Potem duszą się i rozgotowują już we własnym soku i rozpadają się na
> "marmoladę". Gotować aż nie będzie całych cząstek, można wrzucić do
> obgotowania umyta skórkę z cytryny, Dobrze się komponuje ze smakiem
> kwaśnych jabłek
> To wszystko.
>
> Na koniec jeżeli mam czas to przecieram całość przez durszlak żeby
> oddzielić ewentualne pozostałości po gniazdach nasiennych (niestety
> potrzebny drugi garnek)
> Dodać cukier według uznania i według kwaśności jabłek
> Ja wolę zostawić bardzie kwaśne niż za słodkie, bo dosłodzić potem
> zawsze można po otwarciu słoika.
>
> Po przetarciu podgrzewam jeszcze trochę w tym drugim garnku żeby
> ponownie złapało temperaturę gotowania i wlewam do wyparzonych litrowych
> słoików twist. (do mniejszych nie ma sensu)
> Potem taka marmolada jabłkowa jest jak znalazł do szybkiego
> przygotowania makaronu lub ryżu z jabłkami i cynamonem.
> A jeżeli to jeszcze zapiec w rondlu warstwami z odrobina masła i podać
> ze słodka śmietaną, palce lizać.
> Uwaga na garnek do smażenia jabłek, albo grube dno albo podłożyć
> metalową płytkę do równomiernego rozprowadzenia ciepła i mieszać bo
> jabłka zawierają cukier który lubi przywierać zwłaszcza na początku
> (stąd ta woda na starcie )
> A szalotka jak to szarlotka :)
> Kiedy po zrobieniu makaronu zostanie trochę jabłek z litrowego słoika to
> nawet kromce chleba z masłem z grubo posmarowanej warstwą jabłkowej
> marmolady długo nie będę się opierał.
>
> kupiłem kiedyś coś podobnego w spożywczaku w litrowym słoju, ale okazało
> się to jabłkami posiekanymi w kostkę zalanymi czymś w rodzaju słodkiego
> kisielu w proporcji 1:1
> Zdecydowanie nie o to chodzi.


Dzięki. Tak to mniej więcej widzę plus cynamon i trochę ziarenek kardamonu.
Tak to wysmażam dosyć długo wraz z pokrojoną cytryną(zawiera pektyny). Wtedy robi się
odpowiednia konsystencja marmolady. Robiłeś cydr ?

 
Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
11.09 Animka
12.09 Roman Rogóż
12.09 Animka
12.09 Roman Rogóż
13.09 Animka
13.09 d...@g...com
13.09 XL
13.09 d...@g...com
14.09 Roman Rogóż
14.09 d...@g...com
14.09 Animka
15.09 XL
15.09 XL
Budyń
Chleb jak u Babci - pyszny i bardzo prosty.
Kilkuletnie jabłka w sklepach!
To.
Gruszkami zasypanam!
Arszenik w ryzu
jabłka
Moje kuchenne ,,teorie" ?
co z tą jarzębiną
Buraczki do słoika
Gruziński sos tkemali!
Cytrynowe przetwarzanie.
Urodzaj ?
Mięso ze sklepu...
Precz z aluminiowymi formami!
zabezpieczenie wodomierza zima
Przede wszystkim...
Elżbieta Maria księżna Tarkowska-Chatila
Dzieci Mr Hyde'a.
Islam?
I Bóg stworzył...
A nie mówiłam? :-))
Dawna muzyka tatarska - Salon Tradycji Polskiej
Jaki Geremek, taka opozycja.
Antychryst wsród nas czyli o aktualności Paruzji wg Badeniego i nie tylko
Silnik nawiewu
To oni są najbardziej prześladowani!
Żal mi narodowców i konserwatystów. Naprawdę
My, Polacy - na Marszu i w życiu.
Kosztowne to będą urodzinki.


  X   Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.   X