Data: 2018-09-12 08:38:34
Temat: Re: jabłka
Od: Roman Rogóż <r...@s...krakow.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2018-09-11 o 22:36, Animka pisze:
> Roman Rogóż wrote:
>> Po przetarciu podgrzewam jeszcze trochę w tym drugim garnku żeby
>> ponownie złapało temperaturę gotowania i wlewam do wyparzonych litrowych
>> słoików twist. (do mniejszych nie ma sensu)
>
> Czy te słoiki po wyparzeniu gorącą wodą musza być wysuszone? Na 100%
> muszą być suche. Wycierasz ściereczką, czy suszysz w piekarniku i na ile
> stopni C ? W piekarniku nie pękną?
>
>
W piekarniku, po zalaniu gorących słoików gorącą marmoladą nie trzeba
ich już gotować. Po paru minutac od zakręcenia odwracam dnem do góry i
tak do wystygnięcia
Słoiki nie pękną, gorzej z zakrętkami, nie można ich "upiec" w
piekarniku bo guma w zakrętkach nie wytrzymuje. Ja je "gotuję" w wodzie
w rondlu i takimi zakręcam, a piekarnik na jakieś 100 stopni. Mikroby to
zabije więc nie ma co wypalać jak ceramiki, potem trzeba to jeszcze
jakoś brać w ręce i zakręcać.
|