Data: 2018-09-13 14:05:49
Temat: Re: jabłka
Od: d...@g...com
Pokaż wszystkie nagłówki
On Thursday, September 13, 2018 at 3:31:32 AM UTC+2, Animka wrote:
> W dniu 2018-09-12 o 13:40, Roman Rogóż pisze:
> > W dniu 2018-09-12 o 13:03, Animka pisze:
> >> W dniu 2018-09-12 o 08:38, Roman Rogóż pisze:
> >>> W piekarniku, po zalaniu gorących słoików gorącą marmoladą nie trzeba
> >>> ich już gotować. Po paru minutac od zakręcenia odwracam dnem do góry
> >>> i tak do wystygnięcia
> >>
> >> Czyli najpierw trzymasz słoiki (bez zakrętek) w piekarniku i dlatego
> >> te słoiki są suche.
> >> Myślałam o tym właśnie czy wyparzasz je gorąca wodą czy w piekarniku
> >> i ile czasu trzymasz te puste słoiki w piekarniku.
> >>
> >>
> > No z zegarkiem w ręku tego nie mierzę :)
> > Po prostu odczekuję aż nabiorą temperatury piekarnika i trochę się tam
> > wygrzeją. :) Może 10 min
>
> Dziękuję :-)
>
> --
> animka
Ja zrobiłem to jeszcze inaczej.Nagrzałem piekarnik na około 100C.Słoiki umyłem,
wypłukałem, wrzuciłem gorący drzem do jeszcze mokrych słoików, zakręciłem. I wszystko
od razu do piekarnika na 30 min. Po około 20 min nakrętki zaczną się wybrzuszać. To
słychać. I to wszystko.
Nigdy mi się nie zdarzyło żeby pasteryzacja tym sposobem nie zadziałała.Ważne jest
żeby górna krawędź słoika podczas zakręcania była mokra a nie sucha. Wtedy działa to
jak klej.
Drzem spróbowałem. Jest niepowtarzalny ! )) Aż się nie chce robić strucli gdyby był
nieco bardziej wodnisty...
|