Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.ipartners.pl!news1.ebone.net!news.ebone.net!news.tele.dk
!195.25.12.36!oleane.net!oleane!isdnet!209.249.90.60.MISMATCH!sn-xit-02!superne
ws.com!postnews1.google.com!not-for-mail
From: b...@o...com.au (George Zieba)
Newsgroups: pl.sci.medycyna
Subject: Re: jajka i cholesterol
Date: 25 Jun 2001 01:46:55 -0700
Organization: http://groups.google.com/
Lines: 36
Message-ID: <c...@p...google.com>
References: <9...@p...f128.n480.z2.ftn> <9go4l1$muv$1@news.tpi.pl>
<9gqhe2$oki$1@news.tpi.pl> <9h6lc0$kc0$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: 203.164.2.200
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: posting.google.com 993458815 7165 127.0.0.1 (25 Jun 2001 08:46:55 GMT)
X-Complaints-To: g...@g...com
NNTP-Posting-Date: 25 Jun 2001 08:46:55 GMT
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.sci.medycyna:47651
Ukryj nagłówki
Leszek Serdyński <l...@p...onet.pl> wrote in message
news:<9h6lc0$kc0$1@news.tpi.pl>...
> Użytkownik Adam Grzybowiński <g...@p...com> w wiadomości do grup
> dyskusyjnych napisał:9gqhe2$oki$...@n...tpi.pl...
> > > "Nie ma w przyrodzie drugiego bardziej doskonałego surowca spożywczego
> niż
> > > jaja. Nikt się nad tym nie zastanawia, że normalnie zniesione i
> > A jak najlepiej je spozywac?
> > Gotowac, smazyc, a moze surowe?
>
> Białko musi być ścięte. Jeżeli zjesz surowe białko, to wiąże ono biotynę
> produkowaną przez bakterie jelitowe.
>
> Pozdrawiam
> Leszek
Bardzo ważna sprawa z tą biotyną :
Drożdże, wątroba, czekolada, kalafior, grzyby, groch to składniki
spożywcze, które dostarczą nam biotyny, czyli witaminy H. Także i ona,
podobnie jak PABA, potrzebna jest naszej skórze. W tym miejscu trzeba
zapamiętać jedną bardzo ważną rzecz. Mianowicie biotyna staje się
nieprzyswajalna dla organizmu po związaniu jej przez avidynę, zwaną
"głodnym białkiem". A ogromne ilości avidyny znajdują w surowym białku
jaj. Tak więc zwolennicy picia surowych jajek (a są tacy, np.
pracownicy kurzych ferm) w końcu nabawiają się niedoboru biotyny, co
może się objawić czerwienieniem skóry, wypadaniem włosów aż do
łysienia i fatalnym samopoczuciem. U dzieci niedobór biotyny skutkuje
zahamowaniem wzrostu i rozwoju i obniżeniem odporności na choroby (a
propos - kogiel mogiel dla swoich dzieci przyrządzacie z samych tylko
żółtek jaj, czy również z białek ?). Biotyna przez wspomaganie procesu
rośnięcia pomaga w leczeniu i zabliźnianiu się ran i oparzeń skóry.
reszta na : http://www.vam.hg.pl/prawe/inneb.htm
Pozdrawiam,
Jerzy Zięba
|