Data: 2007-03-26 16:29:24
Temat: Re: jak przyprawić szynkę gotowaną albo pieczoną?
Od: "R@blinka" <r...@o...eu>
Pokaż wszystkie nagłówki
Barbara K. napisał(a):
> Nie mogę wygooglać nic ciekawego, a wiem, ze kiedyś ten temat przewijał się
> wiele razy.
> Chciałąbym ugotować (lub upiec - jeszcze się waham) szynkę, ale kompletnie
> nie wiem, jak się do tego zabrać. Jak przyprawić, w czym gotować (piec).
> Pomózcie eksperymentatorce, proszę.
> Pozdrawiam
> Barbara i Marysia
Może coś z tego wybierzesz:
SZYNKA PO CHIŃSKU
1 kg wieprzowiny od szynki bez kości
1 ły-żeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka imbiru w proszku
6-8 szklanek wody
1 cebula
1 łyżka wódki wybo-rowej
Sos:
2 łyżeczki płynnej przyprawy maggi
3 ły-żeczki wody
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki im-biru w proszku
1 łyżeczka posiekanej natki pie-truszki
Mięso przepołowić, natrzeć pieprzem i solą włożyć do miski,
wstawić do lodówki na 3 dni, przewracając raz dziennie. Wodę
wlać do dużego garnka, doprowadzić do wrzenia włożyć mięso,
dodać cebulę, imbir i wódkę i gotować przez godzinę na
średnim ogniu. Wyjąć mięso, osączyć, ciasno i dokładnie
zwi-nąć w 2 warstwach płótna lnianego, ułożyć na blasze. Na
wierzch mięsa położyć cegłę, po-zostawić z obciążeniem przez
około 2 godziny Wymieszać składniki sosu. Odwinąć szynkę,
pokroić na bardzo cienkie plasterki.
Podawać z sosem i białym lub ciemnym pieczywem.
SZYNKA W CIEŚCIE
1 kg szynki bez kości
4 łyżki oleju
1 jajko
2 opakowania mrożonego ciasta francuskiego
Umytą i osuszoną szynkę podsmażać przez około 3 minuty z
każdej strony, następnie wystudzić. Rozmrożone ciasto
francuskie roz-wałkować na dwa placki, jeden położyć na
zwilżonej wodą blasze, brzegi ciasta posmaro-wać wodą, na to
położyć szynkę (tłustą stroną do góry), przykryć drugim,
większym plackiem ciasta. Na górze wyciąć dwa niewielkie
otwory i włożyć w nie papierowe tulejki, aby para miała
ujście. Na wierzchu położyć pasek z cia-sta, posmarować
roztrzepanym jajkiem i piec przez około 60 minut na
najniższej półce w średnio nagrzanym piekarniku. Podawać na
ciepło z sałatką ziemniaczaną i mizerią.
SZYNKA PIECZONA TRADYCYJNA
Składniki na 12 porcji
2,5 kg szynki wieprzowej ze skórą
przyprawa do pieczenia PRYMAT
10 - 12 goździków
sól, pieprz
Piekarnik rozgrzać do 200 °C. Mięso umyć i osuszyć, skórkę
naciąć na krzyż, natrzeć solą, pieprzem i przyprawą. Mięso
naszpikować goździkami, przełożyć do brytfanny i piec ok.
25, godziny. Po 30 minutach podlać gorącą wodą. W trakcie
pieczenia mięso polewać wytworzonym sosem.
Upieczoną szynkę wyjąć z piekarnika, odstawić na co najmniej
15 minut. Potem pokroić w grube plastry.
Do pieczeni można podać surówkę z kapusty.
SZYNKA PIECZONA
Składniki:
- 2 kg surowej szynki wieprzowej ze skórą
- przyprawa do mięsa wieprzowego lub marynata.
Na marynatę:
- 2 cebule,
- czarny pieprz w ziarnach
- po kilka ziaren ziela angielskiego i kilka liści laurowych
- 1 butelka czerwonego wytrawnego wina
- sól, kilka goździków
- tłuszcz do posmarowania blachy
Mięso opłukać, natrzeć przyprawą, odstawić na dobę lub
pokroić cebule, dodać pieprz i ziele angielskie, liście
laurowe i sól, wlać wino z mięso zalać marynatą, odstawić w
chłodne miejsce na 1-2 doby.
Mięso wyjąć z marynaty, dokładnie osączyć, starannie
wytrzeć, żeby było całkiem suche z ostrym długim nożem
naciąć skórkę z tłuszczem niezbyt głęboko, tak aby utworzyła
się kratka.
Do każdej kratki wpiąć po jednym goździku z blachę lub
naczynie żaroodporne natłuścić, włożyć mięso z piec ok. 2
godz. w 180°C, polewając marynatą lub wytwarzającym się sosem.
|