Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia jak przyprawić szynkę gotowaną albo pieczoną? Re: jak przyprawić szynkę gotowaną albo pieczoną?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: jak przyprawić szynkę gotowaną albo pieczoną?

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "R@blinka" <r...@o...eu>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: jak przyprawić szynkę gotowaną albo pieczoną?
Date: Mon, 26 Mar 2007 18:29:24 +0200
Organization: Onet.pl
Lines: 103
Message-ID: <eu8sd4$qqt$2@news.onet.pl>
References: <eu8qbo$jqd$1@opal.icpnet.pl>
NNTP-Posting-Host: 82.160.121.2
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1174926564 27485 82.160.121.2 (26 Mar 2007 16:29:24 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...onet.pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 26 Mar 2007 16:29:24 +0000 (UTC)
X-Sender: UdN2Lzl0CSPmiYpFBjvMZA==
In-Reply-To: <eu8qbo$jqd$1@opal.icpnet.pl>
User-Agent: Thunderbird 1.5.0.10 (Windows/20070221)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:293972
Ukryj nagłówki

Barbara K. napisał(a):
> Nie mogę wygooglać nic ciekawego, a wiem, ze kiedyś ten temat przewijał się
> wiele razy.
> Chciałąbym ugotować (lub upiec - jeszcze się waham) szynkę, ale kompletnie
> nie wiem, jak się do tego zabrać. Jak przyprawić, w czym gotować (piec).
> Pomózcie eksperymentatorce, proszę.
> Pozdrawiam
> Barbara i Marysia

Może coś z tego wybierzesz:


SZYNKA PO CHIŃSKU

1 kg wieprzowiny od szynki bez kości
1 ły-żeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka imbiru w proszku
6-8 szklanek wody
1 cebula
1 łyżka wódki wybo-rowej

Sos:
2 łyżeczki płynnej przyprawy maggi
3 ły-żeczki wody
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki im-biru w proszku
1 łyżeczka posiekanej natki pie-truszki

Mięso przepołowić, natrzeć pieprzem i solą włożyć do miski,
wstawić do lodówki na 3 dni, przewracając raz dziennie. Wodę
wlać do dużego garnka, doprowadzić do wrzenia włożyć mięso,
dodać cebulę, imbir i wódkę i gotować przez godzinę na
średnim ogniu. Wyjąć mięso, osączyć, ciasno i dokładnie
zwi-nąć w 2 warstwach płótna lnianego, ułożyć na blasze. Na
wierzch mięsa położyć cegłę, po-zostawić z obciążeniem przez
około 2 godziny Wymieszać składniki sosu. Odwinąć szynkę,
pokroić na bardzo cienkie plasterki.
Podawać z sosem i białym lub ciemnym pieczywem.

SZYNKA W CIEŚCIE

1 kg szynki bez kości
4 łyżki oleju
1 jajko
2 opakowania mrożonego ciasta francuskiego

Umytą i osuszoną szynkę podsmażać przez około 3 minuty z
każdej strony, następnie wystudzić. Rozmrożone ciasto
francuskie roz-wałkować na dwa placki, jeden położyć na
zwilżonej wodą blasze, brzegi ciasta posmaro-wać wodą, na to
położyć szynkę (tłustą stroną do góry), przykryć drugim,
większym plackiem ciasta. Na górze wyciąć dwa niewielkie
otwory i włożyć w nie papierowe tulejki, aby para miała
ujście. Na wierzchu położyć pasek z cia-sta, posmarować
roztrzepanym jajkiem i piec przez około 60 minut na
najniższej półce w średnio nagrzanym piekarniku. Podawać na
ciepło z sałatką ziemniaczaną i mizerią.

SZYNKA PIECZONA TRADYCYJNA

Składniki na 12 porcji

2,5 kg szynki wieprzowej ze skórą
przyprawa do pieczenia PRYMAT
10 - 12 goździków
sól, pieprz

Piekarnik rozgrzać do 200 °C. Mięso umyć i osuszyć, skórkę
naciąć na krzyż, natrzeć solą, pieprzem i przyprawą. Mięso
naszpikować goździkami, przełożyć do brytfanny i piec ok.
25, godziny. Po 30 minutach podlać gorącą wodą. W trakcie
pieczenia mięso polewać wytworzonym sosem.
Upieczoną szynkę wyjąć z piekarnika, odstawić na co najmniej
15 minut. Potem pokroić w grube plastry.
Do pieczeni można podać surówkę z kapusty.

SZYNKA PIECZONA

Składniki:
- 2 kg surowej szynki wieprzowej ze skórą
- przyprawa do mięsa wieprzowego lub marynata.
Na marynatę:
- 2 cebule,
- czarny pieprz w ziarnach
- po kilka ziaren ziela angielskiego i kilka liści laurowych
- 1 butelka czerwonego wytrawnego wina
- sól, kilka goździków
- tłuszcz do posmarowania blachy

Mięso opłukać, natrzeć przyprawą, odstawić na dobę lub
pokroić cebule, dodać pieprz i ziele angielskie, liście
laurowe i sól, wlać wino z mięso zalać marynatą, odstawić w
chłodne miejsce na 1-2 doby.
Mięso wyjąć z marynaty, dokładnie osączyć, starannie
wytrzeć, żeby było całkiem suche z ostrym długim nożem
naciąć skórkę z tłuszczem niezbyt głęboko, tak aby utworzyła
się kratka.
Do każdej kratki wpiąć po jednym goździku z blachę lub
naczynie żaroodporne natłuścić, włożyć mięso z piec ok. 2
godz. w 180°C, polewając marynatą lub wytwarzającym się sosem.


 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
26.03 Panslavista
26.03 Bożena
27.03 Barbara K.
27.03 Barbara K.
27.03 Barbara K.
27.03 Barbara K.
27.03 MONI|
27.03 Barbara K.
27.03 syla
27.03 Panslavista
27.03 Panslavista
27.03 MONI|
27.03 Bożena
27.03 syla
27.03 R@blinka
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Nie ma leniwych klusek!
Robienie wody z mózgów młodzieży
Biszkopt bez przepisu.
Do Spurek, tej idiotki od ,,seleryby".
Trzeba to rozpirzyć w drebiezgi.
"Schabowe"
samotworzenie umysłu
Re: Zachód sparaliżowany
Irracjonalność
Jak z tym ubogacaniem?
Demokracja antyludowa?
Trzy łyki eko-logiki ?????
Jak Ursula ze szprycerami interesik zrobiła. ?
Naukowy dowód istnienia Boga.
Aktualizacja hasła dla Polski.
Kup pan elektryka ?
SZOK
Kara wiezienia.
Fiducia supplicans.
Na kłopoty - ZIELONI ????