« poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2004-06-01 15:37:17
Temat: Re: jak zakwasic pochwe?
"quirky" <q...@W...pl> wrote in message
news:1dwudq41hk328.oczcxcesm9ym.dlg@40tude.net...
> nie ma zadnego znaczenia, ze w tych produktach sa bakterie?????
> kiedys slyszalam o podobnym sposobie na oparzenia tzn smarowanie jogurtem
> czy kefirem i opinie lekarza, ze moze to doprowadzic do zakarzenia :/
no wlasnie o te bakterie chodzi :)
wlasnie paleczki kwasu mlekowego znajduja sie w pochwie fizjologicznie i one
odpowiadaja za jej niskie pH.
Jak jest za wysokie, to prawdopodbnie szlag tarfil wlasne i tzreba zasiedlic
od nowa. Lactovaginal to wlasnie taka bakteryjna "zaszczepka", ktora ma sie
przyjac i doprowadzic do odbudowy flory bakteryjnej.
Kefir bym odradzala, bo to bakterie plus jakies drozdze moga byc; najlepsze
jest "wlasnorecznie", swiezo ukwaszone mleko (wtedy tez wiesz, ze nic oprocz
mleka w tym nie ma, no i z pewnoscia jest bez cukru), rozcienczone letnia
woda.
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2004-06-01 20:50:08
Temat: Re: jak zakwasic pochwe?
Użytkownik "OsC" <o...@t...pl> napisał w wiadomości
news:c9hefq$qo5$1@atlantis.news.tpi.pl...
> > Z tego co pamiętam z lekcji biologii to pH pochwy oscyluje gdzieś ok.
10.
> Mylisz sie. Prawidlowe pH pochwy oscyluje ok.4 (3,8-4-4,5) czyli jest
> kwasne. Gdyby bylo ok. 10 to byloby zasadowe. PH =7 jest obojetne, ponizej
> 7-kwasne, powyzej7-zasadowe.
Musiało mi się coś przez ponad 10 lat pozajączkować ;-)
Dzięki za wyjaśnienia ;-)
Pozdrawiam.
WOJO
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2004-06-02 11:01:04
Temat: Re: jak zakwasic pochwe?On Tue, 1 Jun 2004 17:37:17 +0200, Jarek wrote:
> Kefir bym odradzala, bo to bakterie plus jakies drozdze moga byc; najlepsze
> jest "wlasnorecznie", swiezo ukwaszone mleko (wtedy tez wiesz, ze nic oprocz
> mleka w tym nie ma, no i z pewnoscia jest bez cukru), rozcienczone letnia
> woda.
Ciekawi mnie bardzo skąd weźmiesz w obecnych czasach mleko które da się
własnoręcznie ukwasić. Przeważająca większość mleka dostępnego w
sklepach to mleko UHT a przynajmniej pasteryzowane.
A mleko nie "uchate" i nie pasteryzowane (czyli takie do krowy prosto)
zawiera dla odmiany pestycydy, fekalia, czasem antybiotyki,
detergenty... Ogólnie pomysł z mlekiem jest IMHO średni.
Zastrzegam jednak, że IANAG :)
m.
--
Pozdrawiam,
Marek Bieniek (mbieniek na onet pl)
Umieranie człowieka jest większym problemem dla osób pozostających
przy życiu, niż dla niego samego. /Tomasz Mann/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2004-06-02 13:42:06
Temat: Re: jak zakwasic pochwe?
"> Dzięki za wyjaśnienia ;-)
Spoko, nie ma sprawy, zreszta ja lubie "siac wiedze" wsrod nieswiadomych
mezczyzn ( i nie tylko mezczyzn...) :)
> Pozdrawiam.
Takze serdecznie pozdrawiam!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |