Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!rzeszow.rmf.pl!orion
.cst.tpsa.pl!news.tpnet.pl!not-for-mail
From: "Jacek" <o...@p...com>
Newsgroups: pl.sci.medycyna
References: <3...@n...vogel.pl> <U3Ig5.63062$pD2.1334130@news.tpnet.pl>
<VaIg5.63082$pD2.1334443@news.tpnet.pl>
<n%Ig5.63214$pD2.1338278@news.tpnet.pl>
Subject: Re: jak złagodzić skutki kuracji antybiotykowej
Lines: 65
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2314.1300
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2314.1300
Message-ID: <gHRg5.63610$pD2.1347414@news.tpnet.pl>
Date: Sun, 30 Jul 2000 08:29:00 GMT
NNTP-Posting-Host: 213.25.56.15
X-Complaints-To: a...@t...pl
X-Trace: news.tpnet.pl 964945740 213.25.56.15 (Sun, 30 Jul 2000 10:29:00 MET DST)
NNTP-Posting-Date: Sun, 30 Jul 2000 10:29:00 MET DST
Organization: TPNET - http://www.tpnet.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.sci.medycyna:30851
Ukryj nagłówki
LJ <l...@p...onet.pl> wrote in message
news:n%Ig5.63214$pD2.1338278@news.tpnet.pl...
>
> Witaj!
> >A moze kolega wyjasni w jaki sposob tluste potrawy obciazają watrobę.
> >Bardzo proszę!
> >Jacek
> >
> Baardzo upraszczając chocby poprzez to, że hepatocyty wtwarzają żólć
> niezbędną do trawienia tłuszczów.
Jak cięzki musi byc stan wątroby aby nie było żółci, lub jej właściwości
były takie aby nie emulgowała tłuszczu?
Nawet wtedy można pić śmietanę, która już jest zemulgowana :).
> Zmiany wlaściwości soli żołciowych na
> skutek dekoniugacji bakteryjnej (po antybiotykach), albo ich niedobór
> (za dużo tłuszczu) w jelitach może spowodować zmniejszenie wchłaniania
> tłuszczu o 50% i związane z tym złe wchłanianie witamin (ADEK), więc
> awitaminozy.
Trochę pojechałeś na maxa, chcesz powiedzieć że nie jedząc tłuszczu
(zawierającego właśnie witaminy ADEK) zabezpieczam się przed awitaminozą
tych właśnie witamin?
Przewrotna logika, ale takiej pełno mamy w naukach medycznych.
> Czesć tłuszczu dostaje się bezpośrednio do krążenia
> wrotnego, też obciążając watrobę.
A jaka czesc? W biochemiach Harpera i innych piszą że tłuszcz jest
wchłaniany przez limfe i wraz z nia plynie kanalem piersiowym do zyły
głównej. Natomiast substancje rozpuszczalne w wodzie (weglowodany,
aminokwasy) plyną faktycznie do wątroby gdzie ciągła konwersja glukoza <->
glikogen->kwasy tluszczowe naprawde obciaza watrobe.
Dlatego właśnie nasza dieta bogatotłuszczowa jest dietą ochronną dla
wątroby. Są ludzie którzy z marskosci watroby wyszli na DO.
> Poza tym wątroba metabolizuje tłuszcze
> i odtruwa organizm z toksyn, które wraz z tłuściutkim, smażonym
> kotlecikiem trafiją do naszego ustroju. I można by na ten temat jeszcze
> dużo...
Dużo półprawd. Na pewno wątroba odtruwa toksyny, powiedzmy ze w smażonych
(zwłaszcza za ostro) potrawach miała by co neutralizowac, to w potrawach nie
przypalonych nie sadze, takie żółtka jaj, gotowana golonka, czy śmietanka.
Z tym metabolizmem tluszczow to chyba pomylka, jesli z limfa plyna kwasy
tluszczowe do zyły głównej, to znaczy ze przed sercem nastepuje jej
wymieszanie z krwią i caly ten tluszcz plynie sobie wszystkimi naczyniami w
calym organizmie, tam z kolei prawie wszystkie tkanki wychwytują kw.
tluszczowe jako źródlo energii. Ile procent z tego strumienia moze trafic do
watroby?
Ano tyle ile % krwi tętniczej płynie przez wątrobę, a wiec niewiele.
Za to wszystkie węglowodany przewalają sie przez wątrobę, co to powoduje? A
no tyle ze aby człowiek nie wykitował z nadmiaru glukozy wątroba musi ciezko
pracowac nad ta glukozą. Zaraz potem musi spowrotem glikogen przerabiac na
glukoze aby zasilac organizm.
A kwasy tłuszczowe wchłaniają się powoli z jelita, zapewniając równomierne
zasilanie organizmu, bez bezposredniego udziału wątroby, jej rolą jest tylko
wydzielanie żółci, co jest jej ubocznym procesem, trwającym niezaleznie od
tego co jemy (w uproszczeniu oczywiscie)
Pozdrawiam
Jacek
> pozdrawiam
> JL
>
>
|