« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-03-10 18:16:57
Temat: jak zrobic krem do piszingeraWitajcie.
Ostatnio jadlem pysznego piszingera ale przełożonego nie czekolada czy czyms
takim a
ale kolezanka mowila ze jest to krem zrobiony ze skondensowanego mleka
nieslodzonego
ktore dlugo sie gotuje z woda i to mleko gestnieje i zmienia kolor na taki
niby karmelowy.
Krem byl pyszny ale czy ktos wie dokladnie jak sie go robi.
Prosze o rade
Marcin
PS Wafle juz kupilem :)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-03-10 18:23:35
Temat: Re: jak zrobic krem do piszingeraMysle, ze chodzi tutaj raczej o mleko slodzone skondensowane, ktore nalezy
gotowac okolo 2 godzin na malym ogniu. Taka masa mozna przelozyc wafle, sa
przepyszne.
Ale nie wiem jak z tego zrobic krem.
BlueAga
Użytkownik "diesel" <d...@o...pl> napisał w wiadomości
news:b4ikst$hao$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Witajcie.
>
> Ostatnio jadlem pysznego piszingera ale przełożonego nie czekolada czy
czyms
> takim a
> ale kolezanka mowila ze jest to krem zrobiony ze skondensowanego mleka
> nieslodzonego
> ktore dlugo sie gotuje z woda i to mleko gestnieje i zmienia kolor na taki
> niby karmelowy.
> Krem byl pyszny ale czy ktos wie dokladnie jak sie go robi.
>
> Prosze o rade
>
> Marcin
>
> PS Wafle juz kupilem :)
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-10 18:40:37
Temat: Re: jak zrobic krem do piszingera
Użytkownik "diesel" <d...@o...pl> napisał w wiadomości
news:b4ikst$hao$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Witajcie.
>
> Ostatnio jadlem pysznego piszingera ale przełożonego nie czekolada czy
czyms
> takim a
> ale kolezanka mowila ze jest to krem zrobiony ze skondensowanego mleka
> nieslodzonego
> ktore dlugo sie gotuje z woda i to mleko gestnieje i zmienia kolor na taki
> niby karmelowy.
> Krem byl pyszny ale czy ktos wie dokladnie jak sie go robi.
>
> Prosze o rade
>
> Marcin
>
> PS Wafle juz kupilem :)
>
>
To nic wielkiego taki krem. Kupujesz mleko skondensowane ALE SLODZONE bo
inaczej sie nie "zetnie". Wkladsz do garnka z woda i gotujesz dobre trzy
godziny. Jak zabraknie wody to dolewsz. Po tych trzech godzinach wyciagasz
puszke i odstawiasz do ostygniecia. NIe otwieraj odrazu bo Ci wszystko
wyleci. To cala filozofia. ja tego nie robie ale siostra meza i jest b.
dobre.
--
Pozdrawiam
Justysi@W z miasta nad Brdą
j...@p...fm
"--Kot nie porzuca łapania myszy mimo wynalezienia łapek. Irzykowski K."--
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-10 18:44:45
Temat: Re: jak zrobic krem do piszingera
Użytkownik "diesel" <d...@o...pl> napisał w wiadomości
news:b4ikst$hao$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Witajcie.
>
>krem zrobiony ze skondensowanego mleka
> nieslodzonego
> ktore dlugo sie gotuje z woda i to mleko gestnieje i zmienia kolor na taki
> niby karmelowy.
> Krem byl pyszny ale czy ktos wie dokladnie jak sie go robi.
Mniej wiecej juz napisales :)
kajmak wg ulli:
w tym czasie gotowac dwie puszki
czyli mleko zagęszczone słodzone.
Puszki cały czas muszą być pod wodą a gaz też dość niewielki
ja gotuję 4-5 godzin, po 5 godzinach jest bardzo gęsty kaimak.
Niektórzy gotują kaimak z mleka /2,5 l. plus 1 kg. cukru+ kostka masla/
ale ja nie lubie stać i tego mieszać coby się nie przypaliło, a poza tym
jakieś takie gruźlaste wychodzi, a kaimak z puchy jest idealnie gładki.
Po ugotowaniu puszki nalezy ostudzić i delikatnie otworzyć
no i najprzyjemniejsza część działalności - smarowanie upieczonych placków
kaimakiem.
cytowala Margola
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-10 18:56:50
Temat: Re: jak zrobic krem do piszingeraPamiętam jak dawno temu moja Mama.........
w garnku o szerokim dnie odparowywała mleko
na piszinger, gdy było ono już bardzo gęste
dodaje się cukier do smaku a po wystygnięciu masło.
Może jeszcze coś z wanilią.
Tyle co pamiętam.
pozdrowienia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-10 22:22:05
Temat: Re: jak zrobic krem do piszingeramargola & zielarz
<malgos@spamu_nie_kochamy.panda.bg.univ.gda.pl>
napisał(a):
> kajmak wg ulli:
>
> Niektórzy gotują kaimak z mleka /2,5
> l. plus 1 kg. cukru+ kostka masla/ ale ja nie lubie
stać
> i tego mieszać coby się nie przypaliło, a poza tym
jakieś
> takie gruźlaste wychodzi,
Zawsze gotowalam z mleka i cukru w szerokim rondlu.
Nigdy sie nie przypalilo i nie bylo "gruzlaste". Maslo
dodawalam dopiero gdy masa zaczynala gestniec. Jedyna
niedogodnosc to stanie w miejscu i mieszanie. Dopiero
tutaj na grupie dowiedzialam sie o mozliwosci gotowania
puszek. Ale mam wrazenie (byc moze mylne, bo dopiero
raz robilam z puszki), ze masy odrobine roznia sie
smakiem. Na korzysc tej mieszanej. Byc moze jednak to
kwestia przyzwyczajenia.
Iris
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-12 14:19:47
Temat: Re: jak zrobic krem do piszingera
> To nic wielkiego taki krem. Kupujesz mleko skondensowane ALE SLODZONE bo
> inaczej sie nie "zetnie". Wkladsz do garnka z woda i gotujesz dobre trzy
> godziny.
...a ja ostatnio niecierpliwie zdjelam z ognia po 1.5 godziny... z
wierzchu bylo rzadsze, na spodzie gestsze, zmieszalam, odczekalam chwile
i bylo ok.
reszta, ktora zostala stoi w lodowce i jest juz baaardzo gesta.
wiec nie trzeba az tylu godzin
acha, polecam przekladajac wafle jedna warstwe zrobic np z powidel
sliwkowych, albo czegos kwaskowego, bo dla niektorych sam taki krem to
za mdle i za slodkie jest
--
anna
http://mitica.w.interia.pl
zawsze szukalam krajobrazow przedboskich.
stad moja slabosc do Chaosu.
(za e.cioranem)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-04-01 15:26:03
Temat: Re: jak zrobic krem do piszingera"Małgorzata Kasiewicz" wrote:
> Pamiętam jak dawno temu moja Mama.........
> w garnku o szerokim dnie odparowywała mleko
> na piszinger, gdy było ono już bardzo gęste
> dodaje się cukier do smaku a po wystygnięciu masło.
> Może jeszcze coś z wanilią.
> Tyle co pamiętam.
> pozdrowienia
Czy to nie wlasnie cukier powoduje gestnienie mleka?
Jakos sobie nie wyobrazam odparowywania mleka np. z kartonu,
co daloby w nastepstwie jego gestnienie. Ale jesli sie myle to
poprawcie..
pozdrawiam
Dorka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |