Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia jaka to kawa?

Grupy

Szukaj w grupach

 

jaka to kawa?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-06-24 20:30:32

Temat: jaka to kawa?
Od: "Rena" <r...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

whole bean - ziarnista?

ale co znaczy espresso, filter, cafetiere? to sa wszystko ziarniste,
tylko inaczej mielone? ktora jest najdelikatniejsza? jest sklep
(internetowy), gdzie kazdy smak, rodzaj kawy mozna zamawiac jako 1 z
tych czterech.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-06-24 21:22:18

Temat: Re: jaka to kawa?
Od: n...@y...com (Ewa, siostra Ani) szukaj wiadomości tego autora

On Mon, 24 Jun 2002 22:30:32 +0200, "Rena" <r...@p...pl> wrote:

>whole bean - ziarnista?
>
>ale co znaczy espresso, filter, cafetiere? to sa wszystko ziarniste,
>tylko inaczej mielone? ktora jest najdelikatniejsza? jest sklep
>(internetowy), gdzie kazdy smak, rodzaj kawy mozna zamawiac jako 1 z
>tych czterech.
>
>
Nie ma "najdelikatnieszej". De "expresso" kawa jest najdorbniej
mielona, poniewaz para wodna przechodzi blyskawicznie.
"Filter" / "cafetričre" IMHO to samo : kawa jest grubciej mielona,
poniewaz zwykla woda wolniej przechodzi przez warstwe kawy...

Jzezli chodzi o aromat : nalezy kupowac arabica, albo mocca, albo
jamaica (rzadkie, nawet tutu). Kawa z rodziny robusta nadaje sie
glownie do mleka :-(


Ewcia
Paryzewo, 15e arr.
---

Niesz !

~ ~ ~
~ ~
~
~ ~

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-06-24 21:23:42

Temat: Re: jaka to kawa?
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora


>>whole bean - ziarnista?
>>
>>ale co znaczy espresso, filter, cafetiere? to sa wszystko ziarniste,
>>tylko inaczej mielone? ktora jest najdelikatniejsza? jest sklep
>>(internetowy), gdzie kazdy smak, rodzaj kawy mozna zamawiac jako 1 z
>>tych czterech.
>>
>>
>Nie ma "najdelikatnieszej". De "expresso" kawa jest najdorbniej
>mielona, poniewaz para wodna przechodzi blyskawicznie.
>"Filter" / "cafetričre" IMHO to samo : kawa jest grubciej mielona,
>poniewaz zwykla woda wolniej przechodzi przez warstwe kawy...
>
>Jzezli chodzi o aromat : nalezy kupowac arabica, albo mocca, albo
>jamaica (rzadkie, nawet tutu). Kawa z rodziny robusta nadaje sie
>glownie do mleka :-(
>
>
>Ewcia
>Paryzewo, 15e arr.
>---
>
>Niesz !
>
>~ ~ ~
a ja lubie jaWajska = cudna, smolista, takze samo bardzo dobra
jest z Nowej Gwinei...mnie oficjalnienie wolno (cisnienie_, ale
nieoficjalnie to tego...

Trysia
K.T. - starannie opakowana


-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-06-24 22:25:13

Temat: Re: jaka to kawa?
Od: n...@y...com (Ewa, siostra Ani) szukaj wiadomości tego autora

On Mon, 24 Jun 2002 22:23:42 +0100, Krysia Thompson
<K...@h...fsnet.co.uk> wrote:

>a ja lubie jaWajska = cudna, smolista, takze samo bardzo dobra
>jest z Nowej Gwinei...mnie oficjalnienie wolno (cisnienie_, ale
>nieoficjalnie to tego...
>
>Trysia


A to jamaica wlasnie :-)


Ewcia
Paryzewo, 15e arr.
---

Niesz !

~ ~ ~
~ ~
~
~ ~

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-06-25 04:46:19

Temat: Re: jaka to kawa?
Od: "Rena" <r...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Nie ma "najdelikatnieszej". De "expresso" kawa jest najdorbniej
> mielona, poniewaz para wodna przechodzi blyskawicznie.
> "Filter" / "cafetričre" IMHO to samo : kawa jest grubciej mielona,
> poniewaz zwykla woda wolniej przechodzi przez warstwe kawy...

tam jest filter i cafeitere jako 2 kategorie. ale jesli nie mam w domu
expresu do kawy, to chyba powinnam kupowac "filter",nie?


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-06-25 15:29:45

Temat: Re: jaka to kawa?
Od: "Art(Gruby)" <j...@p...net> szukaj wiadomości tego autora

On Tue, 25 Jun 2002 06:46:19 +0200, "Rena" <r...@p...pl> wrote:

>> Nie ma "najdelikatnieszej". De "expresso" kawa jest najdorbniej
>> mielona, poniewaz para wodna przechodzi blyskawicznie.
>> "Filter" / "cafetričre" IMHO to samo : kawa jest grubciej mielona,
>> poniewaz zwykla woda wolniej przechodzi przez warstwe kawy...
>
>tam jest filter i cafeitere jako 2 kategorie. ale jesli nie mam w domu
>expresu do kawy, to chyba powinnam kupowac "filter",nie?
>
Ja kupuje w ziarnach i w domu sobie miele....nie wietrzeje za
szybko...na zapobieganie wietrzeniu dobrze jest trzymac kawe w
zamrazalniku.
;-)

Art(Gruby)
Abyssus abyssum invocat.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-06-26 22:51:41

Temat: Re: jaka to kawa?
Od: "stsal" <s...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Rena <r...@p...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:af8sg7$2u1r$...@p...acn.pl...
> > Nie ma "najdelikatnieszej". De "expresso" kawa jest najdorbniej
> > mielona, poniewaz para wodna przechodzi blyskawicznie.
> > "Filter" / "cafetričre" IMHO to samo : kawa jest grubciej mielona,
> > poniewaz zwykla woda wolniej przechodzi przez warstwe kawy...
>
> tam jest filter i cafeitere jako 2 kategorie. ale jesli nie mam w domu
> expresu do kawy, to chyba powinnam kupowac "filter",nie?
>
Pracowałam jakiś czas w barze kawowym i oto czego mnie tam nauczono:
- espresso - zmielona prawie na pył - ale nie każda kawa nadaje się do
ekspresu, a zwłaszcza ciśnieniowego - może zrobić się kwaśna i zgubić swój
charakterystyczny smaczek. Na własne ryzyko można parzyć większość gatunków
w przelewowym, ale do ciśnieniowego szczerze odradzam (są dostępne specjalne
kawowe mieszanki przeznaczone specjalnie do tego typu machin)

- cafetiere - mielona średnio - przeznaczona do zaparzaczy stawianych na
gazie/płycie grzewczej - można parzyć każdą kawę

- filter - najgrubiej mielona - do robienia przefiltrowanej kawy zalewajki -
nie polecam parzenia w ten sposób kaw espresso

Anka - stsal


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-06-27 04:51:15

Temat: Re: jaka to kawa?
Od: "Rena" <r...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

> - filter - najgrubiej mielona - do robienia przefiltrowanej kawy
zalewajki -
> nie polecam parzenia w ten sposób kaw espresso

z tego co piszesz , to nie mam wyboru:) nie mam expresu, wiec moge
kupic tylko "filter". dzieki - teraz mam jasnosc.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-06-27 08:24:11

Temat: Re: jaka to kawa?
Od: "turecky" <t...@N...poczta.gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

Rena <r...@p...pl> napisał(a):

> whole bean - ziarnista?
>
> ale co znaczy espresso, filter, cafetiere? to sa wszystko ziarniste,
> tylko inaczej mielone? ktora jest najdelikatniejsza? jest sklep
> (internetowy),

Możesz podać adres ?


--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-06-27 16:37:18

Temat: Re: jaka to kawa?
Od: "Rena" <r...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Możesz podać adres ?
http://www.boaters.co.uk/boater.htm
pijam ich rozpuszczalna waniliowa, orzechowa i irish krem - bomba!!!


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

konfituki-PORADZICIE?
Mysle o kapuscie
poszukuje
cebularze-przepis
slimaki

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »