« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-06-24 20:30:32
Temat: jaka to kawa?whole bean - ziarnista?
ale co znaczy espresso, filter, cafetiere? to sa wszystko ziarniste,
tylko inaczej mielone? ktora jest najdelikatniejsza? jest sklep
(internetowy), gdzie kazdy smak, rodzaj kawy mozna zamawiac jako 1 z
tych czterech.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-06-24 21:22:18
Temat: Re: jaka to kawa?On Mon, 24 Jun 2002 22:30:32 +0200, "Rena" <r...@p...pl> wrote:
>whole bean - ziarnista?
>
>ale co znaczy espresso, filter, cafetiere? to sa wszystko ziarniste,
>tylko inaczej mielone? ktora jest najdelikatniejsza? jest sklep
>(internetowy), gdzie kazdy smak, rodzaj kawy mozna zamawiac jako 1 z
>tych czterech.
>
>
Nie ma "najdelikatnieszej". De "expresso" kawa jest najdorbniej
mielona, poniewaz para wodna przechodzi blyskawicznie.
"Filter" / "cafetričre" IMHO to samo : kawa jest grubciej mielona,
poniewaz zwykla woda wolniej przechodzi przez warstwe kawy...
Jzezli chodzi o aromat : nalezy kupowac arabica, albo mocca, albo
jamaica (rzadkie, nawet tutu). Kawa z rodziny robusta nadaje sie
glownie do mleka :-(
Ewcia
Paryzewo, 15e arr.
---
Niesz !
~ ~ ~
~ ~
~
~ ~
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-06-24 21:23:42
Temat: Re: jaka to kawa?
>>whole bean - ziarnista?
>>
>>ale co znaczy espresso, filter, cafetiere? to sa wszystko ziarniste,
>>tylko inaczej mielone? ktora jest najdelikatniejsza? jest sklep
>>(internetowy), gdzie kazdy smak, rodzaj kawy mozna zamawiac jako 1 z
>>tych czterech.
>>
>>
>Nie ma "najdelikatnieszej". De "expresso" kawa jest najdorbniej
>mielona, poniewaz para wodna przechodzi blyskawicznie.
>"Filter" / "cafetričre" IMHO to samo : kawa jest grubciej mielona,
>poniewaz zwykla woda wolniej przechodzi przez warstwe kawy...
>
>Jzezli chodzi o aromat : nalezy kupowac arabica, albo mocca, albo
>jamaica (rzadkie, nawet tutu). Kawa z rodziny robusta nadaje sie
>glownie do mleka :-(
>
>
>Ewcia
>Paryzewo, 15e arr.
>---
>
>Niesz !
>
>~ ~ ~
a ja lubie jaWajska = cudna, smolista, takze samo bardzo dobra
jest z Nowej Gwinei...mnie oficjalnienie wolno (cisnienie_, ale
nieoficjalnie to tego...
Trysia
K.T. - starannie opakowana
-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-06-24 22:25:13
Temat: Re: jaka to kawa?On Mon, 24 Jun 2002 22:23:42 +0100, Krysia Thompson
<K...@h...fsnet.co.uk> wrote:
>a ja lubie jaWajska = cudna, smolista, takze samo bardzo dobra
>jest z Nowej Gwinei...mnie oficjalnienie wolno (cisnienie_, ale
>nieoficjalnie to tego...
>
>Trysia
A to jamaica wlasnie :-)
Ewcia
Paryzewo, 15e arr.
---
Niesz !
~ ~ ~
~ ~
~
~ ~
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-06-25 04:46:19
Temat: Re: jaka to kawa?> Nie ma "najdelikatnieszej". De "expresso" kawa jest najdorbniej
> mielona, poniewaz para wodna przechodzi blyskawicznie.
> "Filter" / "cafetričre" IMHO to samo : kawa jest grubciej mielona,
> poniewaz zwykla woda wolniej przechodzi przez warstwe kawy...
tam jest filter i cafeitere jako 2 kategorie. ale jesli nie mam w domu
expresu do kawy, to chyba powinnam kupowac "filter",nie?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-06-25 15:29:45
Temat: Re: jaka to kawa?On Tue, 25 Jun 2002 06:46:19 +0200, "Rena" <r...@p...pl> wrote:
>> Nie ma "najdelikatnieszej". De "expresso" kawa jest najdorbniej
>> mielona, poniewaz para wodna przechodzi blyskawicznie.
>> "Filter" / "cafetričre" IMHO to samo : kawa jest grubciej mielona,
>> poniewaz zwykla woda wolniej przechodzi przez warstwe kawy...
>
>tam jest filter i cafeitere jako 2 kategorie. ale jesli nie mam w domu
>expresu do kawy, to chyba powinnam kupowac "filter",nie?
>
Ja kupuje w ziarnach i w domu sobie miele....nie wietrzeje za
szybko...na zapobieganie wietrzeniu dobrze jest trzymac kawe w
zamrazalniku.
;-)
Art(Gruby)
Abyssus abyssum invocat.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-06-26 22:51:41
Temat: Re: jaka to kawa?
Użytkownik Rena <r...@p...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:af8sg7$2u1r$...@p...acn.pl...
> > Nie ma "najdelikatnieszej". De "expresso" kawa jest najdorbniej
> > mielona, poniewaz para wodna przechodzi blyskawicznie.
> > "Filter" / "cafetričre" IMHO to samo : kawa jest grubciej mielona,
> > poniewaz zwykla woda wolniej przechodzi przez warstwe kawy...
>
> tam jest filter i cafeitere jako 2 kategorie. ale jesli nie mam w domu
> expresu do kawy, to chyba powinnam kupowac "filter",nie?
>
Pracowałam jakiś czas w barze kawowym i oto czego mnie tam nauczono:
- espresso - zmielona prawie na pył - ale nie każda kawa nadaje się do
ekspresu, a zwłaszcza ciśnieniowego - może zrobić się kwaśna i zgubić swój
charakterystyczny smaczek. Na własne ryzyko można parzyć większość gatunków
w przelewowym, ale do ciśnieniowego szczerze odradzam (są dostępne specjalne
kawowe mieszanki przeznaczone specjalnie do tego typu machin)
- cafetiere - mielona średnio - przeznaczona do zaparzaczy stawianych na
gazie/płycie grzewczej - można parzyć każdą kawę
- filter - najgrubiej mielona - do robienia przefiltrowanej kawy zalewajki -
nie polecam parzenia w ten sposób kaw espresso
Anka - stsal
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-06-27 04:51:15
Temat: Re: jaka to kawa?> - filter - najgrubiej mielona - do robienia przefiltrowanej kawy
zalewajki -
> nie polecam parzenia w ten sposób kaw espresso
z tego co piszesz , to nie mam wyboru:) nie mam expresu, wiec moge
kupic tylko "filter". dzieki - teraz mam jasnosc.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-06-27 08:24:11
Temat: Re: jaka to kawa?Rena <r...@p...pl> napisał(a):
> whole bean - ziarnista?
>
> ale co znaczy espresso, filter, cafetiere? to sa wszystko ziarniste,
> tylko inaczej mielone? ktora jest najdelikatniejsza? jest sklep
> (internetowy),
Możesz podać adres ?
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-06-27 16:37:18
Temat: Re: jaka to kawa?> Możesz podać adres ?
http://www.boaters.co.uk/boater.htm
pijam ich rozpuszczalna waniliowa, orzechowa i irish krem - bomba!!!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |