Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!newsfeed.pionier.net
.pl!news.astercity.net!news.aster.pl!not-for-mail
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
From: Izza <i...@c...poczta.onet.pl>
Subject: Re: kaczka pieczona - jak?
References: <e18ji4$jmp$1@opal.icpnet.pl>
Reply-To: i...@c...poczta.onet.pl
Message-ID: <s...@s...org>
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
User-Agent: slrn/0.9.8.1pl1 (Debian)
Date: 08 Apr 2006 20:29:06 GMT
Lines: 27
NNTP-Posting-Date: 08 Apr 2006 20:29:06 GMT
NNTP-Posting-Host: 62.121.100.189
X-Trace: 1144528146 mamut2.aster.pl 8062 62.121.100.189:34955
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:265238
Ukryj nagłówki
On Sat, 8 Apr 2006 17:07:03 +0200, Barbara K. napisał(a):
>> Witajcie,
>> Kupiłam na Święta kaczkę zamrożoną i zastanawiam się jak ją najlepiej upiec.
>> Mam kilka przepisów ściągniętych kiedyś z sieci (nawet sama kiedyś komuś
>> podawałam orientacyjnie), ale potrzebuję jakiegoś sprawdzonego.
>> Kilka lat temu piekłam kaczkę z jabłkami w środku i nie wiem, co zrobiłam
>> źle, ale na wierzchu miałam prawie spaloną, a w środku surową.
>> Macie jakieś sprawdzone i przetestowane najlepiej wielokrotnie przepisy na
>> kaczkę?
>> Będę szalenie wdzięczna za podpowiedzi.
w miseczce wymieszaj przecisniety przez praske czosnek,
majeranek i sol (mozna dodac odrobine oleju, zeby sie lepiej mieszalo)
i porzadnie natrzyj tym kaczke. w srodek kaczki upchnij pokrojone i obrane
i odgniazdowane jablka. niech kaczka troszke polezy w przyprawach, a potem
wloz kaczke w brytfanke wlej w nia odrobine wody i
piecz - jesli sie da to w czasie pieczenia sprobuj ja obrocic, jesli nie,
to tylko polewaj ja sosem z pieczenia. jesli braknie sosu to podlej
niewielka iloscia wody.
jakis czas temu kupilam kaczke i zanim ja zamrozilam wlasnie natarlam ja
przyprawami i nafaszerowalam jablkami. taka kaczke zawinelam w folie i
zamrozilam, pozniej juz tylko zamrozona kaczke wlozylam w brytfanke i
pieklam. wyszla przepyszna:)
--
Izza
|